La fel ca în 2022, ultimul număr al BiblioFeed este unul special, dedicat sărbătorilor de sfârșit de an.
Ne revedem pe 15 ianuarie 2024. Până atunci, bucurați-vă de fotografiile cu oameni de zăpadă și cu reni, că zăpadă tot nu prea avem iar reni oricum n-am prea avut.
Ai noștri… ca brazii
Invitația noastră adresată brazilor din biblioteci, să își facă selfie a avut mai mult succes decât ne-am fi așteptat. Am primit la adresa de e-mail a BiblioFeed fotografii cu brazi din numeroase și diverse biblioteci, de la cele școlare și comunale până la Biblioteca Academiei Române. Am lansat această invitație neavând în minte ideea de competiție, așa cum au presupus unii dintre cei care ne-au trimis fotografiile. În același timp, numărul mare al contribuțiilor - peste 30 - a făcut imposibilă, din cauza limitărilor platformei, publicarea tuturor ca atare. De aceea, am optat pentru punerea lor laolaltă în filmulețul de mai jos:
Toate fotografiile pe care le-am primit urmează să le afișăm în zilele următoare pe pagina noastră de Instagram.
În același timp, am decis să publicăm aici fotografiile celor mai frumoși cinci brazi, într-un clasament subiectiv (ca la orice concurs de frumusețe) stabilit în urma notelor de la 1 la 5 acordate de fiecare membru al echipei BiblioFeed - cu mențiunea că proveniența fotografiilor a fost anonimizată, iar votanții au acceptat să se abțină din a-și evalua fotografiile din propria bibliotecă, atunci când a fost cazul. Iată cum arată partea superioară a clasamentului:
1 - Filiala nr. 1 ,,Costache Negri” a Bibliotecii Județene ,,V. A. Urechia” din Galați (fotografie trimisă de Cecilia Manolescu) - 4,17 puncte
2-4 (ex aequo) - Filiala „Emil Gârleanu” a Bibliotecii Metropolitane București (fotografie trimisă de Ioana-Cristina Irinciuc) - 3,83 puncte
2-4 (ex aequo) - Biblioteca Liceului Tehnologic „Panait Istrati” Brăila (fotografie trimisă de Dumitrica Mocanu) - 3,83 puncte
2-4 (ex aequo) - Biblioteca „Marin Sorescu”, Colegiul Național „Dimitrie Cantemir” Onești (fotografie trimisă de Veronica Boros) - 3,83 puncte
5 - Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu (fotografie trimisă de Cristina Pârvu) - 3,75 puncte
O mențiune specială pentru originalitate am considerat că merită bradul de Crăciun uman (cu cetina tot verde) alcătuit de și din bibliotecarele de la Biblioteca Universității Dunărea de Jos din Galați, a cărui steluță din vârf e colega noastră Lenuța Ursachi (steluța e Lenuța). Felicităm ramurile bradului și ne exprimăm speranța că mesajul pe care ni-l transmit prin acest tablou vivant nu este acela că biblioteca e în pom.
Crăciunul în lume
Crăciunul la British Library
Biblioteca din Regatul Unit sărbătorește printr-o listă de cărți având ca subiect Crăciunul și printr-o colecție de diverse obiecte ce pot fi cumpărate din magazinul bibliotecii, de la cărți și semne de carte și până la calendare cu tematici literare, vederi, cărți de joc și decorațiuni de brad, toate numai bune de a fi oferite drept cadouri pentru bibliotecari 🙂.
Petrecerea de Crăciun de la The London Library…
… instituția aflată sub patronajul reginei Elisabeta a II-a și a cărei președintă este Helena Bonham Carter CBE a beneficiat de prezența unui alt mare actor, Bill Nighy. Biblioteca londoneză a fost înființată în 1841, cu ajutorul unor fonduri strânse la inițiativa scriitorului Thomas Carlyle într-o perioadă în care în oraș nu existau biblioteci de împrumut și statul nu începuse să finanțeze biblioteci. Printre personalitățile care și-au legat numele de această instituție se regăsesc Charles Dickens și John Stuart Mill (membri fondatori), Winston Churchill (vicepreședinte onorific) sau T.S. Eliot (președinte, 1952-1965). În prezent, biblioteca deține peste 1 milion de titluri de carte și peste 2.000 de titluri de publicații periodice.
O privire în universul Crăciunului suedez
O bună parte din estetica Crăciunului din zilele noastre în țările nordice este creația ilustratoarei Jenny Nyström (căreia îi este atribuit și desenul pe care am l-am ales drept copertă pentru numărul de față). Jenny Nyström s-a remarcat prin modul în care a îmbinat elemente de folclor nordic cu tradiția creștină a Crăciunului pentru a crea personaje precum gnomul prietenos care aduce cadouri.

Puteți găsi ilustrațiile ei care prezintă imaginea unui Crăciun idilic plin de zăpadă, mese bogate în familie, animale ce aduc cadouri și gnomi în colecția digitală a muzeului din Kalmar.
Și ca să mai zăbovim puțin în Suedia, iată cum arată un ren talentat din Stockholm:
Calendarul de advent al Europeana
Adventul este, pentru numeroși creștini, perioada de patru săptămâni care precede Crăciunul. În urmă cu un secol, Gerhard Lang a „inventat” un calendar dedicat acestei perioade - Adventskalender - cu 24 de ușițe în spatele cărora copiii pot descoperi în fiecare zi a Adventului câte o mică surpriză mai mult sau mai puțin dulce. Europeana ne propune un calendar de advent a cărui tematică este legată de memoria culturală și care conține numeroase surprize - vă invităm să-l descoperiți. Atenție - nu puteți afla ce se găsește în spatele unei file a calendarului mai devreme de ziua respectivă: de pildă, azi, 17 decembrie, când scriem aceste rânduri, am găsit pe fila de calendar o trimitere la o galerie de fotografii cu lumini și decorațiuni de Crăciun din țările Europei, din diverse perioade de timp.
Toate-s vechi (Știri din alte vremuri…?)
Biblioteca națională din Berlin conține azi 2 milioane de cărți; afară de astea, 6000 incunabile [sic], 300.000 note muzicale, 13.000 manuscrise, 400.000 autografe, 2500 plăci de gramofon, 300.000 hărți, 20.000 periodice. Şi totuși biblioteca e la îndemâna publicului care vrea să studieze, nu ca la noi, unde lăzile țin loc de rafturi, şi gerul închide sălile de lectură. (Rampa, 2 ianuarie 1928)
Biblioteca Academiei Române va fi închisă numai de la 24 până la 27 Decembrie inclusiv. (Universul, 22 decembrie 1910)
Duminecă d.a. d-na Alexandrina Cantacuzino a ținut o conferință la Fundația Carol vorbind despre „Oficiul național de cultură”. Politica culturală trebuie să facă parte din programul oricărui partid. Educația este primul factor pe care statul își întemeiază soliditatea organizării sale. […] Suntem țara în care se citește foarte puțin. […] D-na Cantacuzino arată cum se face propaganda culturală în diferite țări. În Franța sunt biblioteci ambulante, instalate în automobile. Ele trec prin sate și lasă cărți în schimbul unei cauțiuni. (Cuvântul, 13 decembrie 1927)
În America biblioteca este un centru în jurul căruia sunt grupate o mulțime de preocupări: educative, filantropice, expoziții, etc., care fac din ea o adevărată „casă a tutulor” [sic]. […] Toate bibliotecile sunt federate şi adesea își reunesc delegații ce se consultă. Unul din elementele care constituesc unitatea este educația technică a bibliotecarilor făcută în școli speciale foarte numeroase. […] Bibliotecile sunt foarte primitoare, curate şi plăcute ochiului. Cărțile sunt așezate astfel ca să poată fi luate și răsfoite de oricine, cititorii își dau numai numele la intrare. Acest liber acces la cărți nu are nici un inconvenient, o bibliotecară fiind în permanență în sală şi prin prezența sa înlătură orice posibilitate de înstrăinare, cari de altfel sunt rare și neînsemnate. […] Rolul bibliotecarilor moderni trebue considerat ca fiind cel puțin tot atât de important cât și acela al unui minister de instrucție - spun bibliotecarii americani - căci acesta instruește copii și tinerii, iar noi instruim, grație instituțiilor noastre, toate clasele sociale și în tot timpul vieții lor. Această concepție înaltă, de rolul lor social este ceea ce trebue mai mult de adoptat. (Dimineața, 18 octombrie 1927)
Rolul său [al bibliotecarului - n.n.] e mult mai dificil, fiind grefat pe o misiune pedagogico-culturală, într’o ţară unde cititorul a trecut prin școală pentru a obține o diploma, nu pentru a se cultiva de dragul desinteresat al culturii în sine. Și firește, numai cu asemenea bibliotecari, vom obține și o mai rațională înzestrare a bibliotecilor care să corespundă acestui rost, nu să gareze pe o linie moartă vagoanele de maculatură care se aglomerează în fiecare an în pivnițele și hangarele editurilor. Astfel, se va sfârși povestea dulapurilor închise, cu cheia pierdută, unde nimeni nu sosește să cerceteze nicio carte și unde biblioteca figurează numai pe o statistică moartă și bibliotecarul pe un stat de plată. (Cezar Petrescu, în Curentul, 21 martie 1933)
Lipsa unei pregătiri adecvate, a unei specializări din partea personalului de documentare, iată o altă cauză care contribuie la nivelul scăzut al activității de informare și documentare. […] Se mai menține ți mentalitatea dăunătoare că în documentare nu ar fi necesară o specializare, că aici poate face față oricine posedă o pregătire „generală”. Or, se știe că pentru a fi la nivelul cerințelor actuale, munca documentaristului trebuie să se apropie în multe privințe de cea a cercetătorului, implicînd o pregătire temeinică de specialitate. Totodată, în condițiile în care tehnicile de prelucrare, stocare și regăsire a informației au progresat mult, se resimte necesitatea familiarizării celor care beneficiază de rezultatele muncii de selectare a informațiilor cu aceste tehnici. (Scînteia, 10 ianuarie 1974)
Știri total sau parțial inventate
Se ascut taloanele de pensie!
Biblioteca Județeană Brăila a pornit din noiembrie un atelier cu titlul „Muzica spiritului liber – Rock, Punk & Metal” dedicat tinerilor interesați de muzica rock. Zvonurile din lumea biblioteconomică underground spun că, în replică, Biblioteca Județeană Galați pregătește un atelier depeșar.
Pământul e plat. Telegrame din viitor
*a se citi cu acest fundal sonor
ABR și ANBPR au decis să formeze o singură asociație profesională
În România, conducerea bibliotecilor este asigurată doar de persoane cu experiență și/sau studii de specialitate
Conform managerului său neinterimar, Biblioteca Națională beneficiază de o finanțare suficientă pentru încălzire și pentru întreținerea clădirii
Au fost descoperite rămășițele ultimei lucrări pe care un student la biblioteconomie a început-o evocând Biblioteca din Alexandria
Conform previziunilor specialiștilor, primul an în care nu se va mai publica același articol reciclat despre primele tipărituri românești nu poate fi prevăzut
Pentru al zecelea an consecutiv, revistele de specialitate românești au publicat anul trecut mai multe studii aplicate, cu ipoteze și o metodologie științifică de verificare a acestora decât eseuri despre „templul cărților” și păreristică
Motiv de optimism: după o îndelungată carieră, lucrarea Criza în structurile infodocumentare a fost eliminată din bibliografia obligatorie pentru cursurile universitare de biblioteconomie, fiind înlocuită cu noul bestseller Dezastrul în structurile infodocumentare
Ca urmare a implementării proiectului „România Educată”, numărul de biblioteci din România este în continuă creștere
A apărut a cincea ediție definitivă a Tratatului de biblioteconomie, acum și în format electronic
Un studiu al cercetătorilor britanici relevă dispariția citatelor motivaționale fictive de pe paginile de Facebook ale bibliotecilor. Oamenii de știință pun această evoluție pe seama dezvoltării reflexului bibliotecar de a verifica informația chiar și atunci când un citat este însoțit de poza presupusului autor. Nostalgicii deplâng decăderea lumii contemporane, dând drept exemplu cazul împăratului-filosof roman Marcus Aurelius care declara, cităm: „fără pozitivitatea citatelor lui Cicero nu aș fi ajuns optimistul din ziua de azi”
De toate pentru toți cu biblioteci și bibliotecari
Am intrat în acea perioadă magică a anului când ne adunăm cu toții în jurul bradului, colindăm și participăm la petreceri tematice cu colegii/colegele, serbări, festivități și mai ales, petrecem mai mult timp în familie.
În cazul în care epuizați subiectele obișnuite de conversație la masă prea rapid (gen: ce realizări mai ai de când ne-am văzut ultima oară, când vă măresc și vouă salariile, de ce plânge copilul, tu cu cine votezi, de ce te-ai îngrășat, de ce ai slăbit, cu ce te îmbraci de Revelion etc.) vă propunem o listă de subiecte care să vă scoată din încurcătură în orice situație sensibilă. Evident, despre biblioteci și bibliotecari.
De exemplu, care sunt cele mai faimoase cântece despre bibliotecari și biblioteci: New York Public Library a alcătuit un top în care se regăsesc Green Day, Frank Zappa, Camera Obscura, The Magnetic Fields ș.a. care se întrec în a cânta despre subiecte la care nu v-ați gândit: cardul de bibliotecă, liste de lectură, cum te poți pierde sau îndrăgosti la bibliotecă.
Dacă mai știți să și fredonați un pic, sigur veți impresiona vreo mătușă sau un verișor.
Dacă nu funcționează, încercați cu cei mai faimoși bibliotecari de pe ecran: Gloria Mundy (Goldie Hawn) – Foul Play (1978), Barbara Gordon (Yvonne Craig) – Batman TV series (1966-68), Marian Paroo (Shirley Jones) – The Music Man (1962), Bunny Watson (Katharine Hepburn) – Desk Set (1957), Alicia Hull (Bette Davis) – Storm Center (1956), Vox (Orlando Jones) – The Time Machine (2002), Andy Dufresne (Tim Robbins) – The Shawshank Redemption (1994).
Dacă nici asta nu merge, loviți la sigur cu ceva clasic: Dem Rădulescu și Mișu Fotino, Bibliotecarul, fragment din emisiunea „Gala lunii ianuarie”, din arhiva TVR: „În calitatea sa de bibliotecar (Dem Rădulescu) încearcă să nu împrumute nicio carte, pentru a nu avea dureri de cap cu gestiunea; pune zeci de întrebări stupide despre titlu, autor, mărimea cărții, totul pentru a-l aduce în stare de disperare pe cititor.” Stați aproape pentru idei de rezoluții pentru Anul Nou.
Hai sărbători fericite la toată lumea!
Mihai Constantinescu
Amalia Livia Munteanu-Pop
Robert Coravu
Cristina Pârvu
Nicolaie Constantinescu
Lenuța Ursachi
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 Imaginea de pe copertă: Possibly Jenny Nyström (1854-1946), Swedish illustrator, Public domain, via Wikimedia Commons Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeedmarcel@gmail.com sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.
An Nou fericit, cu multe împliniri, tuturor!
La o lectură mai puțin fugară, lipsită de ”grijile” speecifice sărbătorilor, mi-au atras atenția următoarele amănunte:
- observația lui Cezar Petrescu despre bibliotecile din dulapuri închise și cheia pierdută (1933)
- termenii adecvați : tehnici de prelucrare, stocare și regăsire a informației și argumentația justă din Scînteia (1974)
- absența din lista actorilor cu rol de bibliotecar a lui Ali MacGraw (Jennifer Cavalleri) din filmul ”Love Story” (1970), un film care a declanșat dorința mea de a deveni bibliotecar
Foarte bun număr! Și distractiv și inspirat: mi-a plăcut secțiunea cu actori care au fost și bibliotecari, printre ei aflându-se unii din lista mea de favoriți!
Mi-a produs confuzie acest citat din Scânteia: ”Totodată, în condițiile în care tehnicile de prelucrare, stocare și regăsire a informației au progresat mult, se resimte necesitatea familiarizării celor care beneficiază de rezultatele muncii de selectare a informațiilor cu aceste tehnici”. (Scînteia, 10 ianuarie 1974) Oare cât a durat până s-a exclus bibliologia din învățământul universitar?