Biblioteci românești
Conferința BOBCATSSS 2026 va avea loc la Sibiu
Săptămâna trecută am avut ocazia să participăm la conferința BOBCATSSS 2025, găzduită de Facultatea de Litere a Universității din Istanbul. Evenimentul, care se desfășoară sub auspiciile EUCLID (European Association for Library and Information Education and Research) reunește, începând din 1993, studenți și specialiști din domeniul biblioteconomiei și științei informării. De fiecare dată, evenimentul este organizat de studenți din cel puțin două universități. Instituțiile implicate în organizarea conferinței de anul acesta au fost Universitatea din Istanbul - Facultatea de Litere, Departamentul de Managementul Informațiilor și Arhivelor, Universitatea din Ankara - Facultatea de Limbă, Istorie și Geografie, Departamentul de Managementul Informațiilor și Arhivelor și Universitatea „Gustave Eiffel” din Paris - Departamentul de Biblioteconomie și Știința Informării.




Conferința a propus celor peste 200 de participanți înscriși un program bogat și variat de comunicări în plen, comunicări în sesiuni paralele, workshopuri și sesiuni de postere centrate pe o temă de mare actualitate: Artificial Intelligence in Library and Information Science: Exploring the Intersection.









Contribuțiile românești din program au fost următoarele:
Keywords Extraction and Document Indexation of Scholarly Communication Outputs in the Field of LIS (Nicolaie Constantinescu, Robert Coravu, Silviu Borș);
AI-Assisted Library Reconstruction: A New Challenge for the Development of Academic Libraries Professionals. How to Face It? (Ivona Olariu, Silvia Popovici);
Can GenAI Deliver Quality Bibliographic Recommendations? ChatGPT as a Literature Retrieval Tool in Semi-Peripheral Cultural and Linguistic Context (Bogdan Vătavu);
AI Challenging LIS Education: A Focus on Skills Stewardship (Silviu Borș);
Moderarea sesiunilor AI and Information Literacy-1 (Robert Coravu) și Ethical Considerations and Policy Implications-2 (Silviu Borș)


Conferința s-a încheiat cu un moment simbolic: preluarea stindardului conferinței de către reprezentanții României, BOBCATSSS urmând să fie găzduită de Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu în luna ianuarie a anului viitor.
După știința noastră, sunt ceva ani de când România nu a mai găzduit un eveniment internațional în domeniul biblioteconomiei și științei informării de o asemenea anvergură. În ceea ce ne privește, vom încerca să vă ținem la curent cu progresul organizării lui. (R.C.)
Un articol despre bibliotecile diasporei
Testând motorul de căutare OUCI (detalii mai jos, în rubrica „Publicații și alte resurse de specialitate”), am descoperit un articol recent despre bibliotecile din diaspora românească.
The present article maps and evaluates several European cases of Romanian libraries: three in the Kingdom of the Netherlands and one in Prague, which already has countless branches, especially in the European Union. The investigation shows a strong connection between the Romanian libraries and their communities, especially with the parents of minor children, and a strong appreciation of these libraries' educational and social impact.
Intitulat Bridging Borders with Books: The Rise of Romanian Diaspora Libraries, articolul semnat de Bogdan Hrib și Alexandra Zbuchea este disponibil în acces deschis. (R.C.)
Oportunități de angajare
Portalul posturi.gov.ro afișează, la data prezentei apariții a BiblioFeed, posturi disponibile în:
biblioteci publice din Gorj și Suceava.
Din cauza așa-zisei ordonanțe-trenuleț, care a restricționat angajările în sistemul bugetar, foarte probabil vom fi nevoiți să „înghețăm” această rubrică până când vor veni vremuri mai bune. (R.C.)
Biblioteci din lumea largă
Biblioteca lunii în viziunea editurii Sage
Sage premiază în fiecare lună o bibliotecă ce folosește într-un mod inovativ tehnologiile de bibliotecă pe care le oferă această editură. În luna ianuarie, premiul a fost obținut de Biblioteca Universității Vrije din Amsterdam, iar mai multe informații despre cum folosesc cei de acolo tehnologiile de la Sage (și poate chiar inspirație pentru proiectele proprii) puteți găsi în acest studiu de caz. (M.C.)
Publicații și alte resurse de specialitate
Revista „Lectura” nr. 3 (2024)
Al treilea număr din seria nouă a revistei Lectura editată de Biblioteca Județeană „O. Goga” din Cluj ne propune un sumar bogat, structurat în patru secțiuni: Biblioteconomie, Istoria bibliotecilor, a cărții și lecturii, Istorie locală și Recenzii. Din prima rubrică, semnalăm:
Cristina Vidruțiu: S.T.E.A.M. și biblioteca. O ecuație cu o posibilă rezolvare: MAKERSPACE
Diana Baciu, Aura Câmpan: Makerspace-urile și bibliotecile publice
Maté Erzsébet: Biblioteca verde. Concepte și practici (I)
Diana Ciocodeică: Impactul inițiativei acces deschis/„open access” asupra bibliotecii tradiționale
Diana Baciu, Diana Prodea: Dezvoltarea competenței de sensibilizare și expresie culturală la Biblioteca Municipală Mériadeck din Bordeaux (Franța)
Victoria Grozav-Biriș: Biblioteca Institutului de Medicină și Farmacie din Cluj la sfârșit de comunism și început de democrație
De asemenea, dintre recenzii atragem atenția asupra acelora care au ca subiect lucrări din domeniul biblioteconomiei:
Ann Medaille, The Librarian’s Guide to Learning Theory: Practical Applications in Library Settings (Ghidul bibliotecarului în teoria învățării: aplicații practice în bibliotecă), Facet Publishing, 2024, 177 p. (Simona Floruțău)
Voichița Dragomir, Biblioteca 2.0 – apomediator al cunoașterii, comunicării și cooperării, București, Tritonic Books, 2022, 451 p. (Manuela Anghel)
Jennifer Hicks, Jessica Long, Makerspaces for Adults, Lanham, Rowman and Littlefield, 2020, 190 p. (Oana-Dumitrița Trișcă)
(R.C.)
Un motor de căutare semantică
SemOpenAlex este un motor de căutare semantică proiectat să investigheze OpenAlex, baza de date care indexează peste 250 de milioane de lucrări științifice din circa 255.000 de surse.
SemOpenAlex provides comprehensive information on scientific publications and related entities. It is built upon OpenAlex and is licensed under CC0, making it free for use in any context. Use SemOpenAlex to semantically navigate the scholarly space, seamlessly integrate your own data with academic publishing information, and leverage the power of machine learning to identify patterns, make predictions, and generate recommendations based on our SemOpenAlex entity embeddings


Este vorba, așadar, de un instrument de căutare care nu returnează doar liste de lucrări, ci arată și legătura dintre ele și dintre subiectele pe care le abordează. (R.C.)
Open Ukrainian Citation Index
Open Ukrainian Citation Index (OUCI) este un motor de căutare și o bază de date de citări care provin de la toate editurile care utilizează serviciul Crossref Cited-by. Baza de date indexează în acest moment peste 165 de milioane de publicații din lumea întreagă.
OUCI urmărește să simplifice căutarea publicațiilor științifice și să faciliteze analiza relațiilor dintre autori și documente, în special în domeniul științelor sociale și umaniste, identificând citările dintre publicațiile care au atribuiți identificatori DOI. (R.C.)
Știință și informație
Despre promovarea Științei Deschise, cu o cercetătoare din Canada
Un interviu cu o cercetătoare care a primit premiul John Maddox Early Career Prize ne oferă o perspectivă asupra activităților necesare pentru promovarea științei deschise dar și asupra dificultăților întâlnite în acest demers chiar și în Canada, o țară ce finanțează cercetarea mult mai substanțial decât România. Printre obstacolele menționate (și depășite) se numără necesitatea de a găsi soluții concrete pentru managementul datelor de cercetare, în contextul în care politicile de cercetare au cerințe în acest domeniu dar nu vin însoțite de uneltele necesare. Cercetătoarea vorbește și despre proiectul de a crea un instrument software care să identifice revistele serioase în mod automat, pentru a-i ajuta pe autori să evite publicațiile prădătoare (predatory). (M.C.)
Informare versus dezinformare
Tehnica ocolirii în discuțiile despre dezinformare
Un articol publicat în Journal of Experimental Psychology și explicat pe înțelesul tuturor pe site-ul BigThink pune în balanță eficacitatea confruntării directe a dezinformărilor cu cea a combaterii lor prin tehnica ocolirii, care presupune furnizarea de exemple pozitive despre subiectul în discuție. De exemplu, dacă cineva susține că organismele modificate genetic (OMG) transformă oamenii în extratereștri, răspunsul (poate) cel mai eficient ar fi nu contrazicerea afirmației, ci apelul la argumentul că OMG reduc nevoie de pesticide în agricultură și permit hrănirea unei populații mai mari.
Tehnica menționată are o limită evidentă pentru că nu își propune, de fapt, să demonstreze erorile logice sau să schimbe modul conspiraționist de gândire al cuiva, ci doar să faciliteze coexistența nonconflictuală. Or, chiar și asta reprezintă uneori o victorie importantă. (M.C.)
Miscellanea
Harta consumului de carte
Libris.ro ne propune Harta României în cărți citite pentru anul 2024, realizată pe baza vânzărilor și traficului înregistrate pe site. Puteți vedea aici care sunt cele mai vândute titluri și cei mai căutați autori din mai multe categorii atât la nivel național, cât și pe județe. (R.C.)
Încă un interviu cu Mircea Cărtărescu
Dacă în ediția trecută am menționat un interviu în engleză cu autorul Levantului, astăzi semnalăm un interviu în cadrul emisiunii „Timpul prezent” de la Radio România Cultural, realizat cu ocazia Zilei Naționale a Culturii. De-a lungul a mai mult de o oră, am putut afla, între altele, care este viziunea lui Cărtărescu despre artă: „Arta nu-ți dă nici mâncare, nici băutură, dar îți dă a reason to be alive. Este un motiv ca să rămâi viu.” Nu putem decât să fim de acord. (M.C.)
Colecția de imagini The Public Domain Review
Revista The Public Domain Review, dedicată explorării și valorificării operelor aflată în domeniul public, a lansat o arhivă de peste 10 mii de imagini, disponibile gratuit. Colecția poate fi accesată prin diverse metode (răsfoire pe bază de artist, stil, secol, teme, etichete de conținut) sau căutare clasică. Imaginile sunt însoțite de descrieri și, în unele cazuri, de legături către articole din revistă care conțin informații suplimentare referitoare la subiectul/autorul respectivei imagini.

Pe lângă posibilitatea de descărcare, arhiva oferă, în unele situații, și posibilitatea de a comanda direct afișe sau tablouri cu respectivele imagini. Mai multe despre arhivă puteți citi în descrierea de pe site-ul DesignTaxi. (M.C.)
Cărți bune de judecat după copertă
Lumea cărților pare a fi intrat într-un trend al publicării în condiții grafice speciale care transformă volumele în ediții de colecție. Articolele din Hotnews (acces gratuit) și The New York Times (contracost) prezintă câteva exemple, precum și declarații ale unor persoane din edituri celebre care confirmă intenția de a publica din ce în ce mai multe astfel de cărți. Câtă vreme colecționarea volumelor presupune și lectura lor, nu ne rămâne decât să ne bucurăm de această modă. (M.C.)
„Created by Humans”
… este denumirea platformei realizate de Trip Adler și Jen Singerman și susținută de Authors Guild (organizație din SUA cu 14.000 de membri înregistrați). Platforma le permite autorilor să își înregistreze cărțile ca să le protejeze de utilizarea neautorizată și fără plata unor drepturi de către cei care au nevoie de mari cantități de date ca să antreneze inteligența artificială. Deviza platformei e relevantă: Take control of your work's AI Rights and get compensated for its use by AI companies. (R.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre, ne puteți contacta pe e-mail, pe pagina de Facebook sau pe Instagram. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.