Biblioteci românești
Înnoirea infrastructurii digitale la Biblioteca ULBS
La Biblioteca Universității "Lucian Blaga" din Sibiu, înnoirea fondului de publicații merge la unison cu cea a infrastructurii digitale, prin achiziția de echipamente tehnice noi, necesare procesului de învățământ, în cadrul unui proiect mai amplu, derulat la nivelul întregii universități sibiene.
Proiectul TRADISMART (Transformarea digitală a ULBS în procesul de tranziție către o universitate sustenabilă) este coordonat de rectorul ULBS, prof. univ. dr. Sorin Radu și vizează infrastructura educațională și de cercetare a universității.
Proiectul, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), cu o valoare totală de peste 24,12 milioane de lei, urmărește creșterea capacității de reziliență a sistemului educațional din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, prin modernizarea infrastructurii educaționale, în vederea asigurării unui proces educațional de calitate, modern și incluziv.
Studenții descoperă împreună cu bibliotecarii, prin demonstrații practice, modul în care funcționează noua aparatură. Stațiile de auto-împrumut și auto-restituire permit scurtarea timpului de lucru pentru operațiuni simple și repetitive și concentrarea atenției și eforturilor bibliotecarilor pe îndrumarea studenților, prin furnizarea de referințe bibliografice, recomandarea unor tipuri variate de resurse pe toate suporturile disponibile în bibliotecă și evaluarea resurselor în funcție de gradul de complexitate al lucrării pe care o au de pregătit.
Urmează instalarea și punerea în funcțiune a altor echipamente (computere, laptopuri, smartboard-uri, imprimante, proiectoare video) și softuri noi/actualizate care vor deservi utilizatorii și personalul. Între echipamentele achiziționate în cadrul proiectului se regăsesc aparaturi pentru facilitarea accesului utilizatorilor cu dizabilități, despre care găsiți mai multe detalii pe site-ul bibliotecii.
Biblioteca ULBS a fost printre primele biblioteci universitare din țară care a implementat sistemul RFID (Radio Frequency Identification), la momentul inaugurării noului sediu, în 2009, având un circuit complet funcțional. (C.P.)
Coiful și cărțile
Singurul lucru pozitiv pe care-l putem identifica în întreaga poveste a furtului Coifului de la Coțofenești este stimularea interesului public față de patrimoniul cultural. Poate că a venit momentul să profităm de acest context ca să vorbim mai mult despre situația Fondurilor Destructurate ale Bibliotecii Naționale - nu de alta, dar în acest caz nici măcar nu știm exact ce pierdem/am pierdut. Dificultățile cu care se confruntă proiectul de recuperare a acestor fonduri sunt explicate de Simona Gabriela Noapteș, bibliotecară la BNaR, iar cei care vor să afle mai multe (sau să se implice în mod direct) pot accesa site-ul proiectului Memoria Națională. (M.C.)
Colțul literaturii nepaleze
Biblioteca Metropolitană București a deschis recent un spațiu dedicat literaturii nepaleze în cadrul filialei „Dimitrie Cantemir”. Inițiativa este prezentată drept „un gest de normalitate într-o lume democratică și incluzivă” și este rezultatul unei colaborări cu România EduCaB, Nepal EduCaB, IOM Romania, JCI Kathmandu, Cold Feet Foundation Nepal și comunitatea nepaleză din București. (M.C.)
Campania Wikipedia #1Lib1Ref 2025
Wikipedia a devenit o platformă de referință în procesul de cercetare. Mai multe referințe bibliografice fac din Wikipedia un instrument de analiză mai bun, voluntarii comunității globale lucrând eficient pentru a atinge viziunea mișcării Wikipedia de a împărtăși și a îmbunătăți calitatea informațiilor distribuite.
Sursă foto: https://w.wiki/CzWg
#1Lib1Ref este prima campanie de editare pe Wikipedia din 2025 organizată de grupul de voluntari Wikimedians of Romania and Moldova (WMROMD), o campanie care se desfășoară anual în perioada 15 ianuarie - 5 februarie. A devenit deja o tradiție ca, an de an, bibliotecarii să își exerseze abilitățile digitale și să contribuie la îmbunătățirea și completarea informațiilor în mediul virtual.
Anul acesta, timp de trei săptămâni, bibliotecarii au contribuit la promovarea informațiilor corecte și bine documentate, inspirând comunități întregi din România și Republica Moldova. De la micile corecturi până la completarea unor referințe, fiecare acțiune în acest sens are un impact deosebit.
Număr record de participanți - număr record de referințe și pagini editate
În campania #1lib1ref din 2025, au fost organizate 12 evenimente în biblioteci, două online, 11 în România și unul în Republica Moldova, la care au participat în total 119 bibliotecari. Dintre aceștia, au editat 94 de utilizatori, care au realizat pe Wikipedia în limba română 3.375 de editări pe 2.032 de pagini. 23 de editori au avut peste 30 de editări fiecare, recordul fiind realizat de o bibliotecară din Bârlad - 690 de contribuții.
Grupul de voluntari WMROMD le mulțumește tuturor bibliotecarilor pentru efortul și dedicația extraordinară în cadrul campaniei #1Lib1Ref 2025. Fiecare dintre ei joacă un rol esențial în îmbunătățirea accesului la cunoaștere și în îmbogățirea resurselor culturale și educaționale. Le mulțumim pentru pasiunea pentru informare și educație, pentru timpul și energia pe care le-au investit în această campanie, cu scopul de facilita accesul deschis la informații.
Evenimentele de editare au fost organizate în această perioadă în 11 biblioteci publice din România și Republica Moldova:
• Biblioteca Județeană „I.A. Bassarabescu” Giurgiu
• Biblioteca Județeană „George Barițiu” din Brașov
• Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu
• Biblioteca Comunală „I.I. Mironescu”, Tazlău, jud. Neamț
• Biblioteca Județeană „Nicolae Milescu Spătarul” din Vaslui
• Biblioteca Județeană „Ioniță Scipione Bădescu” Sălaj
• Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” Onești
• Biblioteca Municipală „Stroe S. Belloescu” Bârlad
• Biblioteca Județeană „Vasile Voiculescu” din Buzău
• Biblioteca Comunală Șirna, jud. Prahova
• Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, Chișinău
Conexiunea bibliotecar - Wikipedia
Profilul bibliotecarului este de facto potrivit cu aptitudinile de editor pe Wikipedia, care presupun respectarea punctului de vedere neutru, criteriul de notabilitate, capacitatea de a disemina sursele de calitate de cele subiective sau știri false, respectarea drepturilor de autor și un nivel ridicat de competențe digitale. Dincolo de cifrele deosebit de importante înregistrate la final de campanie, este de amintit impactul acestei campanii în procesul de documentare, cercetare și diseminare a informațiilor, prin aplicarea acestor principii de bază ce alcătuiesc fundamentul Wikipediei, cea mai mare enciclopedie virtuală cu acces gratuit, realizată în întregime de voluntari.
Bibliotecarii au exersat și au conștientizat necesitatea de a evalua gradul de viabilitate al surselor citate, diferența dintre o sursă din plan local și una verificată și recunoscută la nivel global, criteriu principal în editarea articolelor din orice domeniu de studiu și informare. Ei joacă un rol important în menținerea calității conținutului Wikipedia prin expertiza în selecția surselor, element esențial pentru susținerea informațiilor într-un articol neutru, evitarea biasului informațional, promovarea educației informaționale și oferirea unui exemplu de bune practici.
Punctul de vedere neutru este unul dintre principiile fundamentale ale Wikipediei. Acesta implică prezentarea informațiilor într-un mod echilibrat, fără a favoriza un punct de vedere în detrimentul altuia, mai ales în cazurile subiectelor controversate. Prin respectarea acestui principiu, Wikipedia își menține credibilitatea și funcționează ca o sursă deschisă de cunoaștere, accesibilă și relevantă pentru un public divers și incluziv. Bibliotecarii se află într-o poziție privilegiată de a contribui semnificativ la această misiune, datorită formării și experienței lor în gestionarea informațiilor. Conștientizarea acestei realități este adevăratul câștig al campaniei 1lib1ref 2025.
Mai multe detalii puteți găsi pe pagina 1lib1ref 2025. (WMROMD)
Interviu cu directorul Bibliotecii „ASTRA”
Mesagerul de Sibiu publică un scurt interviu cu Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene „ASTRA” din Sibiu, prilej cu care aflăm că instituția își propune extinderea activității „în comunitățile mic-urbane și rurale, zone în care actul cultural sau educațional este subdimensionat”. Tot în interviu se abordează și problema blocării angajărilor, împreună cu soluțiile găsite precum dezvoltarea voluntariatului și utilizarea tehnologiei pentru a simplifica și automatiza activitatea bibliotecii.
Conferințe, seminare, ateliere
Webinarul „Libraries and positive climate action: is digital a problem or a solution?”
British Library găzduiește o serie de ateliere online axate pe biblioteci și modalitățile prin care acestea pot aborda criza climatică. Următorul eveniment din serie se va desfășura sub titlul Libraries and positive climate action: is digital a problem or a solution?, în data de 13 februarie 2025.
Bibliotecile utilizează o gamă largă de tehnologii digitale, care continuă să se extindă pe măsură ce multe dintre ele încep să se gândească la potențialul inteligenței artificiale și la utilizarea acesteia în diferite proces. În fața crizei climatice, tehnologiile digitale sunt adesea un instrument esențial, permițându-ne, de exemplu, să conservăm materialele vulnerabile la efectele vremii extreme. În același timp, știm că marile centre de date și echipamentele de procesare contribuie în mare măsură la schimbările climatice și că intensificarea activităților noastre digitale sporește presiunea asupra resurselor planetei. Ce înseamnă acest lucru pentru viitoarele strategii digitale ale bibliotecilor? Cum ne putem adapta pentru a îmbrățișa aspectele pozitive ale tehnologiilor digitale și pentru a minimiza impactul acestora asupra planetei?
Acest webinar va analiza efectele pozitive și negative ale activităților digitale asupra climei și modul în care diferite biblioteci își adaptează gândirea ținând cont de acest impact. Înregistrarea și participarea sunt deschise oricui. (BNaR)
Webinarul „Libraries for a Greener Future: Innovative Responses to Climate Change”
Secțiunea IFLA pentru dezvoltare profesională continuă și învățare la locul de muncă (CPDWL) a organizat, în 17 ianuarie 2025, webinarul Libraries for a Greener Future: Innovative Responses to Climate Change.
În cadrul acestui eveniment online a fost explorat modul în care bibliotecile abordează problema presantă a schimbărilor climatice prin servicii inovatoare. Aceste inițiative sunt esențiale, poziționând bibliotecile în avangarda eforturilor de educație ecologică și sustenabilitate. Prezentările susținute de invitați au fost urmate de o discuție de grup.
Cei interesați de subiect pot viziona slide-urile prezentărilor susținute, dar și înregistrarea integrală a webinarului:
Claire McGuire - Why is the Climate Important for IFLA (and Libraries)?
Traci Engel - Lesneski Libraries for a Greener Future: the built environment’s role
Webinar Video: CPDWL Webinar: Libraries for a Greener Future: Innovative
Responses to Climate Change. (BNaR)
Webinarul LIBER „AI Regulation and Licensing Contracts: A Webinar on Navigating the Legal Landscape”
Grupul de lucru LIBER Copyright and Legal Matters organizează, în data de 26 februarie
2025, un webinar ce își propune să exploreze implicațiile AI Act, document care urmărește să reglementeze dezvoltarea și implementarea tehnologiilor de inteligență artificială pentru bibliotecile științifice și modul în care acestea se pot pregăti pentru punerea sa în aplicare.
Maria Rehbinder (consilier juridic principal, Aalto University, Finland) va prezenta și va discuta principalele cerințe din această reglementare. Pornind de la un exemplu
german, Judith Ludwig (Technische Informationsbibliothek - TIB- Hanovra, Germania) va oferi idei despre cum se poate naviga în noul peisaj juridic. Împreună cu participanții înregistrați, gazdele doresc să discute despre impactul viitor al reglementărilor privind inteligența artificială și despre provocările și oportunitățile acesteia. În final, participanții vor dobândi o înțelegere mai profundă a ceea ce presupune reglementarea AI și a implicațiilor ei pentru biblioteci. (BNaR)
Apel pentru prezentări în cadrul seminarului „New Directions in Library Exhibitions”
Grupul CENL Books and Audiences Network își continuă misiunea de a aborda provocările expozițiilor de carte prin explorarea unor metode inovatoare și atractive. În perioada 8-9 mai 2025, curatori, designeri, experți în colecții și alți profesioniști din biblioteci a căror activitate zilnică este legată de expozițiile de bibliotecă sunt invitați să se întâlnească la Biblioteca Națională a Letoniei (Riga) pentru seminarul „Noi direcții în expozițiile de bibliotecă”.
Expozițiile de bibliotecă nu sunt activități noi. Atât bibliotecile mici, cât și cele mari creează expoziții pentru a-și promova colecțiile în rândul publicului larg. Cu toate acestea, este important să reflectăm asupra practicilor actuale, în special în contextul discuțiilor tot mai frecvente despre schimbarea rolurilor bibliotecilor și relevanța lor în prezent. Cum se integrează expozițiile de carte în strategiile instituționale? Ce instrumente creative pot contribui la transmiterea eficientă a mesajelor? Care sunt cele mai recente tendințe și provocări în producția de expoziții în biblioteci? Iată câteva întrebări pentru care această conferință își propune să caute răspunsuri.
Pe parcursul celor două zile, participanții se vor alătura discuțiilor de grup, atelierelor practice și vor urmări prezentările experților. De asemenea, vor putea asista la prezentarea unor studii de caz, vor vizita expoziții și vor avea șansa de a explora idei de colaborare.
Sesiunea de înregistrări în vederea participării la conferință se va deschide la mijlocul lunii februarie. Până atunci, puteți opta pentru înscrierea cu lucrare în cadrul apelului recent anunțat. Sunt așteptate propuneri de lucrări pe o varietate de subiecte, printre care:
Abordări inovatoare ale expozițiilor de bibliotecă;
Studii de caz: Exemple din lumea reală și lecții învățate;
Cooperare intersectorială: colaborări care pun în legătură domenii diferite;
Practici de cercetare în vederea organizării de expoziții: perspective asupra metodelor și metodologiilor;
Accesibilitate și stare de bine în expozițiile de bibliotecă: Strategii pentru incluziune și impact asupra comunității.
Propunerile de lucrări sunt așteptate până la data de 17 februarie 2025. (BNaR)
Locuri gratuite la cursurile online organizate de American Library Association
Ca în fiecare an, Asociația Bibliotecarilor Americani oferă în perioada următoare burse de participare la cursurile online pe care le organizează, eligibili fiind bibliotecarii proveniți din țări în curs de dezvoltare. Aplicațiile pot fi trimise până la data de 16 februarie.
Scopul programului este acela de a ajuta profesioniștii din biblioteci din aceste țări să rămână la curent cu cele mai recente tendințe și evoluții în și să-și dezvolte cunoștințele și competențele profesionale în domeniul științelor informării și documentării pe teme precum:
Fundamentals of Acquisitions (FOA)
Fundamentals of Institutional Repositories (FIR)
Fundamentals of Cataloging (FOC)
Fundamentals of Collection Assessment (FCA)
Fundamentals of Collection Development and Management (FCDM)
Fundamentals of Digital Library Projects (FDLP)
Fundamentals of Electronic Resources Acquisitions (FERA)
Fundamentals of Management (FM)
Fundamentals of Metadata (FOM)
Fundamentals of Preservation (FOP)
Fundamentals of Universal Design for Learning (FUDL)
(BNaR)
IIIF Consortium oferă 3 burse de participare la conferința sa anuală din Leeds, UK
Consorțiul IIIF (International Image Interoperability Framework) anunță acordarea a trei burse pentru participarea la Conferința anuală IIIF 2025 din Leeds, Marea Britanie. Bursele vor oferi beneficiarilor fonduri pentru acoperirea costurilor de călătorie în valoare de până la 2 000 de dolari, cu scopul de a susține un mediu de conferință care să reflecte diversitatea comunității IIIF în general. Ca atare, se va acorda prioritate solicitanților care:
participă pentru prima dată;
provin din grupuri subreprezentate în comunitate;
provin din țări și regiuni geografice subreprezentate;
provin din instituții sau proiecte implicate recent în punerea în aplicare a IIIF;
sunt interesați să facă prezentări în timpul conferinței.
Termenul limită pentru depunerea candidaturilor este 24 februarie 2025. (BNaR)
Publicații și alte resurse de specialitate
Versiunea 1.1.0 (2024) a manualelor UNIMARC/A și UNIMARC/B
Pe 24 ianuarie, IFLA a anunțat publicarea manualelor electronice actualizate UNIMARC/B și UNIMARC/A, versiunile 1.1.0 (2024), care sunt disponibile aici:
Domeniul de aplicare al actualizărilor și corecțiilor este detaliat în „listele cu istoricul editării”. Noile versiuni ale manualelor n-au fost încă aprobate de Comitetul Profesional IFLA sau de Consiliul Director IFLA.
Prima versiune a ediției online a manualelor UNIMARC a fost publicată în 2023, în urma revizuirii realizate de Comitetul permanent UNIMARC asupra variantei din 2010, cu intenția de a fi completată și actualizată o dată pe an. (BNaR)
Raportul „Understanding Library Field Structures”
Raportul Understanding Library Field Structures, comandat de IFLA, este disponibil spre consultare.
Datorită influenței profunde asupra comunităților în cadrul cărora activează, bibliotecile au un puternic potențial de a fi motoare ale unor inițiative publice de succes, dezvoltate la scară largă. Ele au avantajul că fac parte dintr-o rețea extinsă, dar și capacitatea să se adapteze pentru a respecta și a răspunde nevoilor locale. Cu toate acestea, atunci când sunt aduse în atenție poveștile de succes ale bibliotecilor, acestea se referă, în general, la realizări locale, la nivelul instituțiilor și doar rar la cele reușite la nivel zonal sau național. Pentru a-și asigura o finanțare adecvată, este important ca bibliotecile să poată arata rezultate relevante la scară largă, în diverse domenii.
IFLA, ca parte a parteneriatului său cu Stichting IFLA Global Libraries (SIGL), și-a propus să dezvolte potențialul de a contribui la schimbările sistematice, prin urmărirea unei game variate de obiective, al bibliotecilor de toate tipurile. Pentru a face acest lucru, bibliotecile dintr-o anumită țară sau regiune trebuie să acționeze împreună în urmărirea unor obiective comune.
Ca prim pas, IFLA, cu sprijinul financiar al Fundației Gates acordat prin intermediul SIGL, a comandat un raport care să testeze conceptul și potențiala sa aplicare prin descoperirea unor exemple reale în care bibliotecile au constituit baza unor proiecte de interes public. (BNaR)
IFLA International Marketing Award
Secțiunea IFLA Management and Marketing (M&M) acordă și în acest an Premiul Internațional pentru Marketing în Biblioteci, continuându-și parteneriatul cu sponsorul PressReader. Premiul recompensează cele mai bune proiecte din 2024, urmărind să încurajeze marketingul în biblioteci și să le ofere oportunitatea să-și împărtășească experiențele și abilitățile la nivel global. Orice tip de bibliotecă poate participa la competiție. Termenul limită de înscriere este 25 februarie.
Cei trei finaliști vor fi selectați în funcție de caracterul inovator pe care l-au avut contribuțiile lor la marketingul bibliotecilor și vor fi recompensați cu 3.500 euro (locul 1), 2.500 euro (locul 2) și 2.000 euro (locul 3), cu scopul de fi sprijiniți să participe la Congresul IFLA din acest an care se va desfășura la Astana, Kazahstan. (R.C.)
Știință și informație
Hub-ul european pentru Diamond Open Access
European Diamond Capacity Hub (EDCH), o inițiativă pornită din nevoia de a impulsiona publicarea în acces deschis de tip „diamant” (fără taxe), a fost lansat la Madrid la începutul anului. Proiectul va oferi șase servicii considerate esențiale pentru îmbunătățirea capacității de publicare:
Registru și Forum - spațiu de discuții și networking;
Diamond Open Access Standard - instrumente de asigurare a calității și sustenabilității în publicare;
Diamond Discovery Hub - listă a revistelor publicate în acces deschis de tip „diamant”;
Resurse și ghiduri;
Platforma de training - module de training și curricula în diverse domenii;
Unelte de publicare - software menit să ușureze procesul de publicare.
O parte dintre aceste servicii sunt deja disponibile (în unele cazuri într-o variantă beta) și pot fi folosite cu precădere de către editorii care doresc să-și evalueze și îmbunătățească revistele publicate. (M.C.)
ALMASI - un nou proiect Open Access
Aligning and Mutualizing Nonprofit Open Access Publishing Services Internationally (ALMASI) este numele unui nou proiect finanțat de UE dedicat dezvoltării accesului deschis în Europa, Africa și America Latină.
Proiectul a fost lansat în ianuarie la Madrid și este prevăzut să dureze până la sfârșitul lui 2028. ALMASI se va concentra pe
„(1) cartografierea serviciilor de publicare nonprofit în cele trei regiuni; (2) instrumente de suport de calitate pentru serviciile de publicare; (3) materiale de instruire și programe de studiu partajate pentru serviciile de publicare, editorii de reviste și personalul implicat în publicare; și (4) sustenabilitate financiară pe termen lung și politici științifice deschise pentru publicarea academică.”
Lucrurile sună bine în principiu, rămâne de văzut și în ce măsură toate aceste proiecte care-și propun să sprijine accesul deschis vor reuși să producă rezultate. (M.C.)
Informare versus dezinformare
Cum se informează și cum consumă media copiii și tinerii din România
Centrul pentru Jurnalism Independent a anunțat apariția studiului Relația cu informația și obiceiurile de consum media ale copiilor și tinerilor din România (disponibil online, integral), pe care l-a realizat cu sprijinul financiar al Fondation Botnar prin proiectul „Educație media digitală pentru tinerii din România” și al Uniunii Europene, prin proiectul BROD.
„Raportul dezvăluie obiceiurile de utilizare a internetului și a rețelelor sociale, în funcție de ciclurile de învățământ (primar, gimnazial, liceu) și diferențele dintre ele, precum și tipurile de activități preferate (socializare, divertisment, informare etc).
În total, la sondaj au participat 1.852 de elevi. Subeșantionul elevilor din clasele a III-a și a IV-a a fost constituit din 552 elevi, subeșantionul elevilor din clasele de gimnaziu a fost compus din 740 de elevi, iar subeșantionul elevilor de liceu a fost compus din 560 elevi, fiind reprezentativ la nivel național pentru populația de elevi a României pentru clasele III-IV și V-XII. Eșantionul este reprezentativ, de asemenea, pe categoriile socio-demografice (gen, vârstă, regiune, clasă etc.).
Marja de eroare a eșantionului este de ±1% și are un nivel de încredere de 95%. Perioada de culegere a datelor cantitative a fost 22 februarie – 26 martie 2024”.
Studiul a avut un punct de pornire de mare actualitate pentru realitatea românească: „Finalul anului 2024 a arătat încă o dată cât de important este ca cetățenii României să aibă competențe care să le permită să distingă între fapte și opinii, să înțeleagă mecanismele de funcționare ale rețelelor sociale, tehnicile de persuasiune, să fie conștienți de rolul persuasiv pe care îl joacă influencerii în comunicarea publică și să poată face minime verificări ale informațiilor care ajung la ei. Pentru tânăra generație, școala este locul care îi poate învăța toate acestea.” (Și bibliotecile școlare, adăugăm noi.)
O discuție referitoare la concluziile studiului poate fi urmărită pe YouTube. (R.C.)
Media Literacy: A Toolkit for Educators
Tot din categoria resurselor utile pentru educația media a copiilor și tinerilor, semnalăm un set de instrumente dedicate cadrelor didactice din statul New York (SUA) dar care, cu siguranță, prezintă interes și pentru cei din afara acestei arii geografice, măcar ca sursă de inspirație pentru a crea instrumente similare, particularizate în funcție de specificul local. Media Literacy: A Toolkit for Educators recomandă resurse multimedia care pot sprijini cadrele didactice să integreze educația media în cursurile proprii și conține, între altele, planuri de lecții. (R.C.)
Inteligența artificială și cenzura
Recent, programul de inteligență artificială DeepSeek a făcut valuri datorită nivelului răspunsurilor pe care le oferă în condițiile unor costuri (pretins) situate mult sub cele ale altor sisteme de acest tip.
Din păcate, programul dezvoltat de o companie din China alege să reflecte viziunea sistemului totalitar chinez sau să ignore anumite subiecte sensibile. Jurnaliștii de la The Guardian au chestionat în paralel ChatGPT, Gemini și DeepSeek în ceea ce privește evenimentele din Piața Tiananmen și statutul Taiwanului. Dacă la prima întrebare DeepSeek a refuzat pur și simplu să răspundă, la a doua întrebare inteligența comunist-artificială a folosit vocea oficială a statului chinez: „Noi considerăm cu tărie că sub cauza măreață a reunificării pașnice, compatrioții de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan pot lucra împreună pentru a crea un viitor luminos pentru reîntinerirea națională”.
Desigur, acest exemplu pune în lumină doar subiecte sensibile din perspectiva producătorului DeepSeek și nu e exclus ca și alte soluții AI să aibă carențe similare. Important este să realizăm existența acestor limitări (fie ele voluntare, cum e cazul aici, sau involuntare) și să nu cădem în capcana „camerelor cu ecou” - ceea ce ar putea deveni o problemă imensă dacă oamenii vor prefera răspunsurile rapide. Nu de alta, dar între aprilie și iunie 1989 chiar s-a întâmplat ceva în Tiananmen. (M.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) - Cristina Pârvu (C.P.) - Biblioteca Națională a României (BNaR) - știri preluate și prelucrate din publicația „Newsletter relații internaționale”, cu acordul redacției (Serviciul Dezvoltare Instituțională - Compartimentul Relații Internaționale al BNaR) - Wikimedians of Romania and Moldova User Group (WMROMD) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre, ne puteți contacta pe e-mail, pe pagina de Facebook sau pe Instagram. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.
Ca de obicei, informații utile, prețioase și realizate cu mult profesionalism. Este o plăcere să lecturez acest newlettwer. Felicitări realizatorilor.