Biblioteci românești
Asociațiile noastre profesionale
Am descoperit pe site-ul ANBPR componența structurilor de conducere ale asociației rezultată în urma alegerilor care s-au desfășurat la Sibiu, la finele lunii trecute. În continuare, alte detalii privind conferința menționată lipsesc de pe site-ul asociației.
Cât despre Asociația Bibliotecarilor din România, secțiunea de istoric a noului site, altminteri mult mai arătos decât precedentul, începe cu o formulare care ne face să exclamăm precum personajul lui Jean Constantin din Secretul lui Bachus: „Aceste cuvinte ne doare!”

Greu cu acordul pe scări. (R.C.)
Final (posibil) fericit pentru Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret al Bibliotecii Județene Brașov
După ce inițial părea că Centrul de Excelență pentru Copii și Tineret va fi sacrificat de către Consiliul Județean Brașov pentru a permite mutarea altei instituții în actualul lui sediu, Biblioteca Județeană a anunțat că, în urma discuțiilor cu autoritățile locale, „mutarea centrului va avea loc doar în momentul în care va fi identificat un spațiu adecvat, corespunzător nevoilor acestui segment important de public, copii și tineri”. Se pare că presiunea comunității și-a făcut efectul, iar politicienii au realizat că această secție a bibliotecii este suficient de importantă pentru brașoveni încât să se implice în salvarea ei. Ceea ce spune multe (de bine!) și despre oamenii care lucrează acolo. (M.C.)
Oportunități de angajare
Portalul posturi.gov.ro afișează, la data prezentei apariții a BiblioFeed, posturi de specialitate disponibile în:
biblioteci publice din Constanța și Olt;
biblioteci universitare din Iași (documentarist - UMF Iași);
Biblioteca Națională a României.
(R.C.)
Biblioteci din lumea largă
Ce a mai făcut Trump?!
Președintele american a concediat-o pe Carla Hayden, directoarea Bibliotecii Congresului (biblioteca națională a SUA, după cum știm, și în același timp cea mai mare bibliotecă din lume, cu peste 162 milioane de volume, mai mult de 3.000 de angajați și 1,6 milioane de vizitatori pe an). Deși se pare că e-mailul (!) prin care doamna Hayden a fost anunțată că este eliberată din funcție nu conține explicații privind motivele acestei decizii, cu doar câteva ore înainte, într-o postare pe platforma X, fosta directoare fusese calificată de către un influent grup de advocacy din jurul președintelui ca fiind woke și anti-Trump.
Și pentru că o bibliotecă națională trebuie condusă de un profesionist, președintele l-a nominalizat pentru ocuparea funcției pe unul dintre foștii săi avocați, un individ fără vreo experiență în ceea ce privește bibliotecile sau arhivele. Glumind, am putea presupune că Trump s-a inspirat din obiceiul românesc de a numi în fruntea bibliotecilor importante persoane fără nicio experiență sau legătură cu domeniul, conform principiului „la fotbal (american) și la biblioteci se pricepe toată lumea”.
Numirea are nevoie de aprobarea Congresului, așa că există o urmă de speranță - mai ales că nici măcar liderii republicani n-au părut încântați de excluderea Congresului din procesul de alegere a directorului Bibliotecii… Congresului.
Tot la rubrica Ce a mai făcut Trump?! (deși nu e o acțiune directă a domniei-sale, ci mai degrabă o consecință a noii politici de tip trumpist) se încadrează și știrea despre statul american Oklahoma, care a introdus în standardele din învățământul preuniversitar cerința ca elevii de liceu să fie învățați despre felul în care fraudele extinse au influențat rezultatul votului din 2020 pentru președinția SUA. Contează mai puțin faptul că respectivele fraude nu au existat, important e ca elevii să învețe versiunea „corectă” din punct de vedere ideologic. Trăiască faptele alternative! (M.C., R.C.)
Publicații și alte resurse de specialitate
Despre spațiul bibliotecii
Înainte de a se defini prin funcțiile pe care le îndeplinește, biblioteca există ca spațiu fizic. De calitatea acestuia depinde în bună măsură nu doar prima impresie a celor care intră în bibliotecă, ci și capacitatea bibliotecii de a-și îndeplini menirea.
În acest sens, semnalăm apariția în limba română a unui Ghid de amenajare a bibliotecii (într-o versiune 1.0, conform autorilor), rezultat în urma unui proiect de revitalizare a cinci biblioteci publice „pentru a le transforma în spații incluzive, funcționale și prietenoase, adaptate nevoilor diverse ale comunităților locale – inclusiv ale cetățenilor români, refugiaților, migranților și altor persoane din țări terțe”. Deși prezintă situații concrete, volumul are o parte teoretică suficient de consistentă pentru a-i ghida pe cei interesați de subiect, acoperind o varietate de subiecte ce țin atât de modul de privi biblioteca cât și de aspecte foarte concrete ale amenajării spațiilor bibliotecii - de exemplu, ce tipuri de pardoseală pot fi folosite.
În aceeași categorie se încadrează și un articol de pe Architizer (site specializat în arhitectură), care prezintă prin exemple noua tendință în construcțiile de bibliotecă: proiectarea unor clădiri deschise, adaptabile și care țin seama de spațiul înconjurător. (M.C.)
Conferințe, seminare, ateliere
Premianții BEST Letters Colloquia 2025 - secțiunea Științe ale Informării și Documentării
Așa cum anunțam în numărul anterior al BiblioFeed, a douăsprezecea ediție a Bucharest Student Letters Colloquia, eveniment științific studențesc organizat de Facultatea de Litere a Universității din București, s-a desfășurat în perioada 10-11 mai 2025, reunind studenți și masteranzi din mai multe centre universitare.
La secțiunea Științe ale Informării și Documentării au fost susținute zece lucrări, dintre care patru au fost alese pentru premiere:
- Premiul I: Dana Zaharia, Modele de promovare a bibliotecilor în social media: fenomenul Bookstagram;
- Premiul II: Ioana-Alexia CRISTEA, Accesul deschis la literatura științifică: impact și perspective în peisajul editorial românesc;
- Premiul III: Ana-Maria Cristina CONSTANTIN, Feminismul și principiile sale în contextul activității de bibliotecă;
- Premiu special: Alice Gabriela COJAN, Gamificarea în bibliotecile școlare din România. Oportunități, provocări și implicații pentru știința informării. (R.C.)




Înscrieri la cursurile Școlii de Vară ASTRA, ediția a cincea
Până la 1 iunie, vă mai puteți înscrie la cursurile Școlii de Vară ASTRA. Reluăm aici informațiile importante, pe care le găsiți detaliate în BiblioFeed #86:
Loc de desfășurare: Biblioteca Județeană „Astra“ din Sibiu (Str. George Barițiu nr. 5-7).
Perioada: 20-22 august 2025.
Lectori:
Lector univ. dr. Robert Coravu, Universitatea din București
Dr. Lenuța Ursachi, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați
Dr. Nicolaie Constantinescu, lector asociat, Universitatea din București
Mihai Constantinescu, redactor, BiblioFeed
Informații privind cursurile desfășurate: aici.
Costuri: Nu se percepe taxă de participare. Toate cheltuielile aferente deplasării (transport, cazare, masă) vor fi suportate de participanți.
Număr participanți: 10.
Cerințe generale pentru participanți:
să fie angajați ai unei biblioteci;
să cunoască limba engleză (nivel mediu);
să aibă propriul laptop cu sistem de operare actualizat la zi;
să aibă cunoștințe medii de operare cu calculatorul.
Modalitate de înscriere: Persoanele care doresc să participe trebuie să trimită până la data de 1 iunie 2025, la adresa de e-mail scoaladevara@bjastrasibiu.ro un curriculum vitae actualizat, în format Europass.
Selecția participanților: Participanții vor fi selectați de o comisie constituită la nivelul Bibliotecii Județene „Astra” din Sibiu. Rezultatul procesului de selecție va fi anunțat luni, 9 iunie 2025. (R.C.)
Știință și informație
Chiar merită să publici orice!
S-a estimat că o revistă editată de Sage, Journal of Intelligent and Fuzzy Systems, care deține nedoritul record al numărului de articole din Retraction Watch Database (bază de date cu articolele științifice retractate) a obținut din taxele de procesare peste 400.000 de dolari din publicarea în acces liber a articolelor ulterior retrase. Site-ul Retraction Watch prezintă situația defalcată pe ani, arătând inclusiv faptul că menționata revistă a reușit în 2024 performanța de a fi nevoită să retragă peste 50% dintre articolele care au apărut în paginile sale. În lipsă de ceva mai bun, să privim partea plină a paharului: măcar articolele respective au fost eliminate din circuitul științific. (M.C.)
Mai bine mai târziu decât niciodată
Începând cu 2025, Clarivate nu va mai include în calculul factorului de impact citările articolelor retractate (da, până acum le includea). Deși doar 0,04 % dintre articolele indexate în Web of Science au fost retrase, citările primite de la sau către ele reprezintă 0,4% din total, ceea ce arată impactul lor disproporționat în literatura științifică prezentă în această bază de date.
Desigur, nu știm în ce măsură respectivele citări erau pozitive sau negative, deoarece pentru Clarivate și factorul de impact nu se face diferență între „articolul X demonstrează că” și „articolul X conține următoarele greșeli factuale”… dar lăsăm problema asta pentru viitor: momentan, ne bucurăm de victoria integrității științifice. (M.C.)
Miscellanea
Feelgood pentru cei care cumpără mai multe cărți decât citesc
Un eseu ușor, de vară vine să-i liniștească pe cei care trăiesc cu sentimentul vinovăției în urma acumulării de cărți cumpărate și necitite. Autorul găsește șapte posibile trăsături pozitive ale acestor persoane, pornind de la curiozitatea nestăvilită și până la capacitatea de a visa. (M.C.)
Legătorul de carte
Revista Scena 9 a realizat în urmă cu câțiva ani o serie de reportaje video despre meșteșuguri, între care și unul care are ca personaj principal un specialist în legătoria de carte veche. (M.C.)
Expoziție digitală cu valori patrimoniale din muzee universitare
Nouă muzee universitare din București, Cluj-Napoca, Iași și Târgu-Mureș s-au constituit într-o rețea „din dorința de a deveni o prezență educativă și culturală mai activă”.
Prima acțiune comună a acestor muzee este expoziția digitală Valori mai puțin cunoscute. Din patrimoniul Muzeelor Universitare Românești, lansată cu ocazia Nopții Muzeelor 2025. Vernisarea a avut loc pe site-urile celor nouă muzee, sâmbătă, 17 mai 2025, la ora 12:00. (R.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 Imaginea de pe copertă: fotografie cu participanți și laureați ai premiilor BEST Letters, secțiunea Științe ale Informării și Documentării, alături de profesori de la catedra de specialitate a Facultății de Litere (de la stânga la dreapta: Diana Budaca, masterandă GISC; conf. univ. Cristina Popescu; Ioana Cristea, studentă SID; lector univ. Robert Coravu; Dana Zaharia, masterandă GISC; George Ungureanu, student SID; Ana Maria Constantin, studentă SID; lector univ. Gabriela Băran; Alice Cojan, studentă SID). La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre, ne puteți contacta pe e-mail, pe pagina de Facebook sau pe Instagram. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.