Biblioteci românești
Băgați paradisul în cazarmă!
În 2012, în timpul protestelor împotriva guvernului, niște jandarmi au comis virala zicere „Luați site-ul de cultură și băgați-l în dubă!”.
Recent, cineva ne-a propus o proclamație lansată, nici mai mult, nici mai puțin, decât la Alba Iulia (Proclamația de la Alba Iulia, da? Ring a bell?), în care cultura nu e băgată la dubă, ci în cazarmă.
Dacă Borges își imagina paradisul ca o bibliotecă, acum aflăm că „bibliotecile sunt cazarme [sic!] pentru conștiințe” - o formulare care, la distanță de 15 ani, vine în continuarea faimoasei (pour les connaisseurs) sentințe „BCU București face parte din componenta cultural-axiologică a securității naționale”.
Nu știu cum sunt alții, dar deși nu mă dau în vânt după metaforele bibliotecii, tocite prin uz compulsiv, precum „templul cărții”, „citadela cunoașterii” și altele asemenea, și cu toate că sunt dispus să trec peste zdruncinătura provocată de pluralul „cazarme” (corect: cazărmi), mărturisesc că enunțuri originale precum „cultura - armă de apărare a siguranței naționale”, „cursa înarmării culturale”, „cultura […] este armură și radar” și altele asemenea îmi provoacă frisoane. (Desigur, se putea și mai rău: să aflăm, de pildă, că bibliotecarii sunt plutonierii cunoașterii, cărțile sunt arme de distrugere în masă a ignoranței sau că sălile de lectură sunt poligoanele de tragere ale intelectualilor).
Dincolo de fondul proclamației, care transmite idei rezonabile (ex. importanța educației și culturii pentru creșterea rezilienței cetățenilor în fața dezinformării), fanteziile lexicale cazone ale inițiatoarei trădează, în acord cu dictonul „stilul e omul însuși”, reflexul de a se raporta la ceea ce cunoaște, la fel precum elevul Ionescu, indiferent de întrebările „pedagogului de școală nouă” Marius Chicoș Roștogan, reproduce mecanic singura lecție pe care o știe - cea despre castravete. Sforțarea de a trage spuza culturii și a bibliotecilor pe turta securității naționale mărturisește, involuntar, un sentiment de inadecvare.
Aux (l)armes, bibliothécaires! (R.C.)
Impresii de călătorie
Blogul „Chişinău, oraşul meu”, administrat de Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu”, găzduiește impresii de călătorie în urma călătoriei efectuate de bibliotecari ai acestei instituții, în luna iunie, în trei mari orașe transilvănene - Sibiu, Cluj-Napoca și Târgu Mureș. Colegii din Republica Moldova au vizitat cu acest prilej Biblioteca Județeană „ASTRA”, Biblioteca Județeană „Octavian Goga” și Biblioteca Județeană Mureș, cu Filiala Teleki-Bolyai. (R.C.)
Oportunități de angajare
Portalul posturi.gov.ro afișează, la data prezentei apariții a BiblioFeed, posturi de specialitate disponibile în:
biblioteci publice din Dâmbovița, Mureș (biblioteca județeană);
biblioteci universitare din București;
biblioteci școlare din Brașov, Timiș.
(R.C.)
Publicații și alte resurse de specialitate
„IFLA Entry Point to Libraries and AI”
Sub egida IFLA a fost publicat recent un document care își propune să stimuleze dezbaterile referitoare la riscurile și oportunitățile utilizării inteligenței artificiale în biblioteci.
IFLA Entry Point to Libraries and AI, care poate fi descărcat din depozitul digital al IFLA, face parte dintr-o serie de publicații tematice prevăzute să completeze până în 2026 Manifestul IFLA privind internetul, revizuit anul trecut. (R.C.)
Programe de studii de specialitate la Universitatea din București
În sesiunea de admitere din luna iulie, pentru programul de studii Științe ale informării și documentării din cadrul domeniului de licență Științe ale comunicării sunt scoase la concurs 56 de locuri (30 la buget + 26 cu taxă).
Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma dedicată a Universității din București, până la data de 9 iulie 2025, ora 15:00.
Informații complete privind admiterea la programele de studii de licență sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul Facultății de Litere.
Pentru programul de studii de master Gestionarea informației în societatea contemporană, în sesiunea din iulie vor fi scoase la concurs 39 de locuri - 11 la buget și 28 cu taxă, cu precizarea că pentru acest program, la care s-a organizat sesiune de preadmitere, numărul de locuri bugetate poate fi actualizat după data de 7 iulie 2025, în funcție de confirmările primite de la cei admiși în urma preadmiterii.
Înscrierile se fac exclusiv online, pe platforma dedicată a Universității din București, în perioada 7 iulie 2025, ora 9:00 – 13 iulie 2025, ora 13:00.
Interviul de admitere se va desfășura pe data de 17 iulie, cu începere de la ora 10.00.
Informații complete privind admiterea la programele de studii de master sunt disponibile în secțiunea dedicată de pe site-ul Facultății de Litere. (R.C.)
Programe de studii de specialitate la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu organizează, și în acest an, studii universitare de licență și de masterat pentru bibliotecari și profesori documentariști.
Admiterea pentru programele de studii universitare de licență și masterat din acest an va avea loc în lunile iulie (sesiunea I) și septembrie (sesiunea a II-a), conform calendarului. Înscrierile se realizează exclusiv online. Pentru studiile universitare de licență, admiterea se face pe bază de concurs de dosare, iar pentru cele de masterat admiterea constă într-un interviu susținut de candidați în perioada stabilită de către universitate. Detalii suplimentare se găsesc pe site-ul universității care este dedicat admiterii.
Informații detaliate despre abilitățile și competențele dobândite pe parcursul participării la programele de studiu, dar și oportunitățile de carieră oferite de o diplomă obținută în domeniul științelor informării și documentării se regăsesc în prezentarea evidențiată pe pagina de Facebook Științe ale Informării și Documentării ULBS dedicată programelor universității sibiene.
Date de contact pentru mai multe informații: e-mail silviu.bors[at]ulbsibiu.ro, tel. 0744375484 (lector univ. dr. Silviu Borș). (S.B.)
Conferințe, seminare, ateliere
Burse de participare la IFLA WLIC 2025
În fiecare an, IFLA oferă granturi de participare pentru a da tinerilor profesioniști posibilitatea de a-și extinde orizonturile și de a intra în contact cu lumea biblioteconomiei internaționale.
Pentru a sprijini participarea la Congresul mondial IFLA 2025 (Astana, Kazahstan), IFLA oferă burse pentru lideri emergenți aflați la începutul carierei, cu scopul de a se familiariza cu domeniul biblioteconomic internațional și de a-și dezvolta un profil în acest domeniu. Acest tip de grant este creat special pentru profesioniștii din domeniul bibliotecilor cu mai puțin de 15 ani de experiență.
Granturile vor sprijini un grup restrâns de solicitanți selectați, prin acoperirea întregii taxe de înregistrare la Congres, cât și prin acordarea unei alocații de călătorie cuprinsă între 1000 și 2000 de euro, în funcție de țara de origine a solicitantului. Bursierii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a contribui la activitatea de monitorizare a publicației IFLA Trend Report, ajutând la modelarea viitorului profesiei de bibliotecar.
Eligibilitate:
Grantul este disponibil pentru bibliotecari și alte tipuri de profesioniști din toate tipurile de biblioteci;
Solicitantul trebuie să aibă mai puțin de 15 ani de experiență în domeniul bibliotecilor;
Se va acorda prioritate solicitanților care sunt membri ai asociațiilor naționale ale bibliotecarilor;
Se acordă prioritate solicitanților care participă pentru prima dată la un eveniment major IFLA;
Solicitantul trebuie să provină dintr-o țară care nu necesită viză pentru a călători în Kazahstan;
Solicitantul trebuie să declare că este în măsură să finanțeze toate celelalte costuri care exced grantul, de exemplu, toate cheltuielile de hotel, de călătorie și de ședere care NU sunt acoperite de grant.
Procedură de aplicare:
Pentru a aplica, vă rugăm să completați formularul de aplicare și să încărcați un singur fișier PDF care include următoarele:
Curriculum vitae (maximum o pagină);
Declarația angajatorului care indică faptul că aveți aprobarea acestuia pentru a participa la WLIC 2025 în Astana, Kazahstan;
Copia unui act de identitate care să ateste data nașterii.
(BNaR)
Webinar IFLA dedicat serviciilor bibliografice
IFLA Bibliography Section organizează marți, 15 iulie 2025, un webinar gratuit pe tema stimulării schimbării și inovării în serviciile și practicile bibliografice.
Având în vedere progresele tehnologice rapide și cerințele în continuă evoluție ale utilizatorilor, pentru ca serviciile și practicile bibliografice să rămână relevante este nevoie de previziune strategică și de o execuție cu impact.
Conceput pentru a informa și inspira agențiile și profesioniștii din domeniul bibliografic, webinarul intitulat Driving Innovation in Bibliographic Services: Strategies and Projects in Focus cuprinde o gamă variată de prezentări din partea instituțiilor de vârf și a inovatorilor din domeniu, oferind: perspective asupra strategiilor care redefinesc modul în care serviciile bibliografice funcționează și oferă valoare, valorificând și îmbunătățind interoperabilitatea; descrierea unor proiecte desfășurate care au transformat cu succes operațiunile; tendințe emergente și bune practici pentru promovarea unei culturi a inovării în controlul și serviciile bibliografice.
Webinarul oferă o oportunitate valoroasă managerilor serviciilor bibliografice, agențiilor naționale, serviciilor de catalogare din cadrul bibliotecilor, precum și managerilor și specialiștilor în metadate de a explora experiențe inovatoare și de a stimula inovarea în cadrul instituțiilor lor.
Pentru participare trebuie să vă înregistrați până la data de 8 iulie 2025. (BNaR)
Apel de propuneri pentru Conferința UKSG 2026
Pentru Conferința UKSG 2026, care se va desfășura în Glasgow, în perioada 30 martie - 1 aprilie, a fost deschis un apel de propuneri, detaliat pe următoarele categorii: sesiuni plenare, sesiuni paralele, ateliere, sesiuni de discuții fulger și de postere.
Conferința atrage delegați din comunitatea globală a cunoașterii, inclusiv bibliotecari, editori, furnizori de tehnologie, consultanți și nu numai, și, totodată, oferă un forum de discuție prietenos și incluziv, având reputația de a prezenta inițiative, de a explora tendințe și de a pune în legătură persoane din întregul sector. Pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, puteți consulta programul conferinței din 2025.
O parte esențială a viziunii strategice a UKSG este reprezentată de diversitatea comunității globale a cunoașterii. Organizatorii își doresc ca această conferință să reflecte o varietate de perspective și de medii, motiv pentru care îi încurajează să participe în special pe cei din comunitățile slab reprezentate.
Notă: Lectorii din sesiunile plenare, moderatorii sesiunilor paralele și ai atelierelor vor beneficia de un loc gratuit la conferință și de cazare și cheltuieli de călătorie rezonabile. De asemenea, pentru sesiunile de poster și discuții fulger, aplicanții selecționați vor primi un loc gratuit. Ceilalți vorbitori din cadrul sesiunilor vor trebui să se înscrie pentru un loc de delegat. (BNaR)
Comitetul consultativ pentru standarde al IFLA caută un voluntar
Sunteți pasionat de redactare, editare și doriți să sprijiniți domeniului bibliotecilor și al informației pentru a-și comunica eficient materialele privind standardele? Comitetul consultativ pentru standarde al IFLA (CoS) este în căutarea unui copy editor talentat care să se alăture comitetului în calitate de Expert Advisor (poziție de voluntar).
În calitate de Expert Advisor - copy editor pentru CoS, veți juca un rol important în asigurarea faptului că materialele privind standardele IFLA sunt revizuite stilistic, redactate profesionist și accesibile. Aceasta este o mare oportunitate de a vă folosi abilitățile pentru a avea un impact semnificativ în domeniul bibliotecilor și al informației, în timp ce vă extindeți portofoliul de lucrări editate.
Activitate desfășurată:
Cerințe:
O bună cunoaștere a gramaticii, sintaxei și punctuației limbii engleze britanice;
Competențe de lucru în Microsoft Word;
Experiență în editare, corectare sau redactare (profesională sau voluntară);
Familiaritate cu privire la ghidurile de stil și formatare, în special APA, MLA și Chicago;
Atenție excepțională la detalii și capacitatea de a respecta termenele limită;
Respectarea normelor de accesibilitate;
Cunoașterea aprofundată a domeniului bibliotecilor și informației, cât și a terminologiei specifice;
Angajament față de misiunea și valorile IFLA.
Avantajele aplicantului selecționat:
Șansa de a-și perfecționa abilitățile de editare într-un mediu propice;
Oportunități de a contribui la proiecte semnificative din sectorul bibliotecilor;
Recunoaștere pentru contribuție și referințe profesionale.
Timp alocat activității:
Aproximativ 3-5 ore pe lună, în funcție de nevoile proiectului. Acest post de voluntar este complet la distanță și flexibil.
Numirea se face pentru un mandat de 2 ani, care poate fi reînnoit.
Formularul de aplicație trebuie completat și trimis până la data de 23 iulie 2025. (BNaR)
Știință și informație
Germania plănuiește un nou PubMed
Ca urmare a nesiguranței aduse de administrația Trump în lumea medicală, Biblioteca Națională de Medicină din Germania și-a asumat dezvoltarea unei alternative la PubMed (baza de date medicală produsă de Biblioteca Națională de Medicină din SUA și folosită de personalul medical și cercetătorii din lumea întreagă).
Proiectul de dezvoltare a noii biblioteci digitale va dura 18 luni și urmărește să ofere aceleași funcții și conținut ca PubMed, singura deosebire fiind arhitectura open source. Rămâne de urmărit cum se va dezvolta această platformă, dar orice proiect care poate face comunitatea științifică mai puțin dependentă de mișcările politice din SUA este binevenit. (M.C.)
Indexul „Nature Research Leaders”
Nature s-a alăturat de ceva vreme companiilor care produc clasamente ale țărilor și instituțiilor în funcție de rezultatele cercetării, având un index propriu destinat exclusiv științelor naturale și medicale. Ediția din 2025 (care prezintă performanțele din anul calendaristic 2024) reflectă o creștere importantă a Chinei și a instituțiilor din această țară, concomitent cu o scădere a Statelor Unite. Metodologia din spatele indexului este destul de simplă, fiind luate în considerare doar articolele publicate într-o selecție de 145 de reviste (dintre care 18 fac parte din grupul Nature). (M.C.)
La ce poate duce conspiraționismul…
Digi24 și BBC prezintă povestea a doi frați care-și acuză mama (o celebră conspiraționistă anti-medicină) de moartea surorii lor - care a refuzat chimioterapia pentru cancer, alegând în schimb o terapie pseudoștiințifică.
Cei doi frați povestesc cum sora lor, care suferea de un cancer cu 80% șanse de recuperare dacă urma tratamentul medical recomandat, a fost influențată de mama lor să urmeze un „tratament” fără suport științific și care constă într-o dietă pe bază de plante și clisme. O investigație urmează să înceapă pentru a determina circumstanțele în care s-a produs decesul. (M.C.)
Informare versus dezinformare
Programul de Educație Media al Centrului pentru Jurnalism Independent
Începând din 2017, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI) contribuie la dezvoltarea competențelor de educație media ale copiilor și tinerilor din România, prin cursuri de educație media dedicate profesorilor și elevilor. De asemenea, în cadrul Programului de Educație Media al CJI sunt puse la dispoziție atât resurse didactice, cât și de popularizare, destinate publicului larg, precum o platformă online, podcastul Laboratorul de educație media sau seria de cursuri de iniţiere online gratuite pentru profesorii de limba și literatura română.

În total, CJI estimează că, din 2017 până în prezent, peste 300.000 de elevi și-au dezvoltat competențele de utilizare a media și au devenit mai bine pregătiți să recunoască dezinformarea în urma participării la cursurile organizate în cadrul programului.
Reamintim că, în lumea largă, asemenea inițiative nu vin doar din direcția jurnalismului, bibliotecile fiind actori importanți în educația media și informațională a cetățenilor. (R.C.)
Miscellanea
Analfabetismul funcțional și prețul cărților
Site-ul Cultura la dubă face o trecere în revistă a impactului așteptat în zona culturii în urma măsurilor (încă neanunțate oficial) de reducere a deficitului economic.
Creșterea TVA-ului la cărți de la 5% (nu știm până la ce valoare) a fost aspru criticată atât de asociații profesionale precum Asociația Editorilor, cât și de personalități culturale. În multe dintre aceste critici este menționat pericolul creșterii analfabetismului funcțional ca urmare a creșterii prețului la carte. Din păcate, afirmația trădează, în opinia noastră, o neînțelegere a ceea ce înseamnă analfabetism funcțional, deoarece:
analfabetismul funcțional presupune incapacitatea de a înțelege un text, or capacitatea de înțelegere se dezvoltă în cadrul unui învățământ primar și gimnazial de nivel decent. A presupune că o persoană care a petrecut 25 de ore pe săptămână la școală fără a deprinde capacitatea de a înțelege un text va reuși să facă acest pas pentru că are acces la cărți ceva mai ieftine face parte mai degrabă din categoria wishful thinking;
dacă analfabetismul funcțional ar depinde de prețul cărților (sau de valoarea TVA -ului aplicat acestuia), atunci ar fi fost normal să vedem un impact pozitiv după 2004, când TVA pentru cărți a scăzut la 9%, și mai ales începând din 2016, când a ajuns la 5%. După două decenii de TVA redus, statisticile arată însă altceva: rata analfabetismului funcțional se situează în jurul a 40-50% (sursa 1, sursa 2, sursa 3).
Explicația de mai sus nu trebuie interpretată ca o pledoarie pentru creșterea TVA pentru cărți, care nu poate constitui în niciun fel un motiv de bucurie. Am încercat doar să arătăm că problema analfabetismului funcțional nu depinde atât de pixul ministrului de finanțe, cât de starea educației din România, și necesită o discuție serioasă, pe baze științifice. (M.C.)
Cartea moare, dar nu se predă
În continuarea știrii anterioare, aflăm din Libertatea că anul 2024 a fost unul profitabil pentru marile edituri din România - cel puțin așa arată bilanțurile financiare pe care le-au raportat la Ministerul Finanțelor. Este vorba de cifre privind cele mai importante 99 de edituri, al căror profit total și cifră de afaceri din 2024 ar fi fost cu 29,2%, respectiv cu 16,7% mai mari față de 2023.
Întrebarea, legitimă și retorică, este cum se descurcă ceilalți actori editoriali, de mai mici dimensiuni, de pe cea mai mică piața a cărții din Uniunea Europeană… (R.C.)
Moda inteligenței artificiale mai face o victimă
Asociația pentru Tehnologie și Internet (APTI) atrage atenția asupra unui proiect de lege menit să lupte împotriva manipulării online, care a fost adoptat tacit în Senat.
Proiectul prevede utilizarea inteligenței artificiale pentru a modera automat platformele sociale. Această moderare, arată APTI, nu este de dorit deoarece sistemele IA nu sunt echidistante, ele reflectând valorilor firmelor care le-au produs și a datelor pe baza cărora au fost antrenate. În plus, astfel de programe sunt antrenate în primul rând pe conținut în limba engleză și, din acest motiv, sunt mult mai puțin performante în alte limbi. O altă problemă semnalată de cei de la APTI ține de puterea pe care o astfel de lege o oferă unei companii private: practic, prin intermediul software-ului, o firmă ar putea decide ce constituie adevăr, dezinformare sau manipulare.
Se pare că un dispozitiv din 1984, în versiune actualizată, a trecut prin Senat fără ca nimeni să-l observe. Ne rămâne speranța în dezbaterea de la Camera Deputaților. (M.C.)
Inteligența artificială versus dreptul de autor
Un judecător din Statele Unite a decis că Anthropic a procedat legal atunci când și-a antrenat programul AI pe conținutul unor cărți ai căror deținători de drepturi nu și-au dat acordul pentru a fi folosite în acest sens, considerând că acest tip de folosire este încadrabilă în zona utilizării rezonabile (fair use).
Decizia vine în contextul în care o serie de companii de software sunt implicate în procese asemănătoare referitoare la folosirea materialelor fără acordul deținătorilor de drepturi. Rămâne de văzut cum va evolua situația din punct de vedere juridic și mai ales ce poziție va avea Uniunea Europeană în acest context. (M.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 Imaginea de pe copertă: The Comical Hotch Potch, or The Alphabet turn'd Posture-Master, 1782 (Carington Bowles, Public domain, via Wikimedia Commons) La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) - Biblioteca Națională a României (BNaR) - știri preluate și prelucrate din publicația „Newsletter relații internaționale”, cu acordul redacției (Serviciul Dezvoltare Instituțională - Compartimentul Relații Internaționale al BNaR) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre, ne puteți contacta pe e-mail, pe pagina de Facebook sau pe Instagram. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.
Mulțumesc. De acord cu perspectiva lui M.C. ref. TVA, la "Analfabetismul funcțional și prețul cărților".