BiblioFeed - Ediția #1
BiblioFeed este primul newsletter biblioteconomic românesc, adică un serviciu prin care primiți direct pe mail o selecție de știri din domeniul bibliotecilor și din domenii conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. Noi selectăm știri importante din domeniul nostru, știri ce altfel s-ar pierde în uriașul zgomot informațional.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional, de două ori pe lună.
Pe cât posibil, din surse disponibile gratuit pe net.
Echipa BiblioFeed este constituită din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu dar oricine poate sugera subiecte pe care să le includem în newsletter-ul nostru.
„PNRR-ul” american alocă resurse importante bibliotecilor
American Rescue Plan Act, planul american de reconstrucție post-Covid, pune la dispoziția bibliotecilor sume importante prin intermediul Institute of Museum and Library Services (un total de 200 de milioane de dolari) și prin Emergency Connectivity Fund (ECF), program prin care bibliotecile și școlile pot deconta costuri legate de servicii și echipamente folosite în educația online. Mai multe detalii aici.
Vestea bună pentru noi? PNRR (al nostru, de data asta) cuprinde și el finanțarea pentru 100 biblioteci cu rolul de „HUB-uri de învățare și dezvoltare de aptitudini digitale pe tot parcursul vieți”. (M.C.)
Schimbări la nivel înalt
Se pare că perioada de incertitudine de la Biblioteca Națională se aproprie de sfârșit: ministrul Culturii l-a anunțat drept „aproape sigur” viitor manager pe Adrian Cioroianu. Numirea vine într-un context complicat, marcat de dorința Ministerului Culturii de a obține spații ale Bibliotecii Naționale, demiterea fostei directoare și o petiție prin care se solicită Ministerului Culturii să renunțe la spațiile din bibliotecă.
Biblioteca Județeană Constanța are și ea un nou director, după ce Angelo Mitchievici (singurul înscris) a câștigat concursul de management. (M.C.)
Școală de vară pentru bibliotecari
Biblioteca Județeană din Sibiu organizează în perioada 26-29 august, la sediul său, prima ediție a Școlii de Vară „Astra”, „inițiativă de educație nonformală care are drept obiectiv transferul de cunoștințe și abilități cu un înalt grad de noutate pentru domeniul științelor informării și comunicării”. Programul Școlii de vară, la care vor participa 10 bibliotecari din diverse tipuri de biblioteci, cuprinde cursuri dedicate evaluării informațiilor, managementului datelor și managementului referințelor bibliografice susținute de Robert Coravu (Universitatea din București), Nicolaie Constantinescu (Comunitatea Kosson) și Lenuța Ursachi (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. (R.C.)
Publicațiile seriale științifice românești în cercetarea contemporană
A apărut, la Editura Universității din București, în colecția „Biblioteca științelor informării”, lucrarea Gabrielei Jurubiță Publicațiile seriale științifice românești în cercetarea contemporană (ISBN 9786061612406).
Cartea are la bază teza de doctorat a autoarei, Evaluarea publicațiilor științifice în cercetarea contemporană (coord. prof. Mircea Regneală). Lector în cadrul catedrei de științe ale informării și documentării de la Facultatea de Litere a Universității din București, Gabriela Jurubiță analizează, în cele 285 de pagini ale lucrării, evoluția publicațiilor seriale științifice de la forma lor tradițională, tipărită, la cea electronică și impactul lor asupra cercetării. Un capitol care prezintă un interes special pentru biblioteci, în activitatea de selecție a publicațiilor pentru achiziție, este cel dedicat evaluării publicațiilor seriale științifice, iar cercetarea din final sondează percepția editorilor și autorilor români de literatură științifică cu privire la calitatea acestora.
Întrucât Editura Universității din București trece în această perioadă printr-un proces de reorganizare, lucrarea va putea fi comandată de cei interesați începând cu a doua jumătate a lunii septembrie 2021. (R.C.)
Carte + eBook = love?
Start-up-ul grecesc AmphiLab își propune să lanseze în 2022 un dispozitiv care va combina avantajele cărților în format tipărit cu cele ale unui ebook reader. BitBook va avea forma și chiar mirosul unei cărți tipărite dar va permite cititorilor și să deschidă link-uri, să privească videoclipuri sau să se conecteze la alte dispozitive wireless. (M.C.)
Podcasturi de la bibliotecari
Bookriot ne oferă o listă de 13 podcasturi create de bibliotecari (în engleză). Printre recomandări o să găsiți emisiuni despre tehnologie, marketing, știri și interviuri dar și recenzii făcute de două bibliotecare „who love to drink, read, and talk, talk, talk” 😊 (M.C.)
Bibliotecile pe agenda europeană
Raportul Libraries on the European Agenda: How can the EU leverage the potential of public libraries to tackle European challenges? analizează modificările produse la nivelul societăților europene și rolul pe care bibliotecile publice îl pot juca în gestionarea provocărilor privind educația, incluziunea socială și digitală și democrația. Raportul trece în revistă programele, politicile și inițiativele UE care sunt relevante pentru bibliotecile publice și evidențiază situațiile în care potențialul lor este neglijat. În anexă este oferit un set de recomandări utile pentru activitatea de advocacy pentru biblioteci în relație cu factorii de decizie din UE.
Textul integral al documentului poate fi descărcat de aici. (R.C)