BiblioFeed - Ediția #10
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co știri pe care să le includem în newsletter.
Știrile preluate din Newsletter relații internaționale, în baza acordului cu Biblioteca Națională a României, sunt semnalate cu acronimul BNaR.
A 87-a ediție a Congresului IFLA
Cea de-a 87-a ediție a World Library and Information Congress se va desfășura în format fizic, la Dublin (Irlanda), în perioada 26-29 iulie 2022. Într-un comunicat de presă din 10 noiembrie 2021, Gerald Leitner, secretarul general IFLA, a anunțat demararea planurilor de organizare a următorului congres. După trei ani în care bibliotecarii din întreaga lume n-au avut posibilitatea să se întâlnească în persoană, se întrevede posibilitatea unei reuniri în scopul împărtășirii experiențelor, învățării și creării de conexiuni. Conferința din acest an, organizată integral în mediul virtual, a evidențiat dinamismul și rezistența domeniului de activitate în care activează bibliotecile, confruntat cu provocări fără precedent, însă, organizatorii au luat act de preferința generală exprimată a participanților, clar îndreptată în direcția organizării viitoarei conferințe în format fizic, formulă mult mai prietenoasă și potrivită pentru construirea și întărirea rețelei profesionale. “După multe luni în spatele ecranelor, suntem nerăbdători să luăm parte la cel mai așteptat eveniment internațional al anului 2022. Desfășurat sub tema inspire, engage, enable and connect, Congresul ne va ajuta să ne umplem bateriile profesionale și să creăm împreună un drum către viitor în domeniul nostru de activitate. ”, spune Gerald Leitner. (BNaR)
Conferința LIBER 2022
Conferința Anuală LIBER 2022 cu tema Libraries in the Research and Innovation Landscape — Supporting, Partnering, Leading se va desfășura în perioada 6-8 iulie 2022, la Odense, Danemarca. În vederea participării în cadrul acestei Conferințe, LIBER a deschis un apel de lucrări cu deadline în 14 ianuarie 2022.
Temele și subiectele ce vor fi abordate în cadrul conferinței sunt următoarele:
Bibliotecile ca instituții de cercetare;
Parteneriatele cu alte organizații sau cu sectorul privat;
Bibliotecile de cercetare în calitate de editori;
Rolul bibliotecilor de cercetare în bibliometrie;
Colecțiile speciale din bibliotecile de cercetare. (BNaR)
Zilele Bibliotecii Județene „I.H. Rădulescu” Dâmbovița
În perioada 24-26 noiembrie 2021, biblioteca județeană a Dâmboviței a organizat online tradiționalul eveniment „Zilele bibliotecii”. Programul a inclus lansări de publicații, dezbateri, prezentări de servicii pentru utilizatori ș.a. (R.C.)
Despre cenzură în bibliotecile din S.U.A.
Editorialul Library Journal atrage atenția asupra creșterii îngrijorătoare a frecvenței și intensității încercărilor de a elimina din bibliotecile americane cărțile care tratează subiecte „sensibile” precum rasismul sau persoanele LGBTQIA. Cei interesați de subiect pot afla mai multe despre tentativele de cenzurare din bibliotecile școlare de pe site-ul revistei bibliotecilor școlare, School Library Journal. (M.C.)
Cărți tăcute
Proiectul Silent books, inițiativă a IBBY(International Board on Books for Young People), a fost lansat în 2012, ca răspuns la valurile de refugiați din Africa și Orientul Mijlociu sosiți pe insula italiană Lampedusa și a presupus crearea primei biblioteci care să poată fi folosită de copiii care locuiau pe insulă împreună cu copiii imigranți.
„Cărțile tăcute” sunt cărți ilustrate fără cuvinte, care să poată fi înțelese de copii, indiferent de limba lor maternă și au fost create în a doua parte a proiectului, în ideea că puterea narativă inerentă a imaginilor poate determina oamenii să depășească barierele culturale și lingvistice împărtășind aceeași poveste, indiferent de unde vin și ce limbă vorbesc.
Există, până în prezent, cinci colecții de cărți tăcute, cea mai recentă fiind publicată în 2021 (76 de cărți). (C.P.)
Apel de lucrări pentru publicația The International Journal of Librarianship (IJoL)
The International Journal of Librarianship (IJoL), publicație academică bianuală, cu acces deschis, ne invită să trimitem propuneri de articole în vederea includerii lor în numărul special cu titlul “Resilience, Reflection, and Innovation: Library Services and Practices During COVID-19 Pandemic”, care urmează să apară în iulie 2022.
Domeniile de interes ale numărului sunt:
- Schimbările survenite în nevoile utilizatorilor de bibliotecă și/sau modalitățile de căutare a informațiilor;
- Modificarea sau ajustarea politicilor bibliotecilor;
- Regândirea serviciilor și a practicilor de bibliotecă;
- Exemple de bună practică și lecții învățate;
- Formarea personalului din biblioteci astfel încât să facă față noilor provocări;
- Eforturi de colaborare internațională între biblioteci și alte organizații.
Termenul limită de trimitere a propunerilor de articole este 28 februarie 2022. (BNaR)
Despre personalitatea celor care răspândesc știri false
Scientific American a publicat un articol despre caracteristicile de personalitate ale celor predispuși la răspândirea știrilor false. Revista atrage atenția asupra faptului că, deși există o corelație statistică între împărtășirea unor credințe politice conservatoare și răspândirea știrilor false, această corelație nu trebuie să ducă la generalizări referitoare la conservatori, generalizări ce ar putea accentua polarizarea societății. (M.C.)
Deep Fake și cultivarea scepticismului în mediul digital
Un articol recent apărut în revista SATS – Northern European Journal of Philosophy abordează tematica Deep Fake, definite ca artefacte digitale audio, video sau imagini statice create prin utilizarea tehnologiei inteligenței artificiale, spre deosebire de mijloacele tradiționale de înregistrare. Deoarece deepfake-urile pot arăta și suna ca înregistrările digitale autentice, ele au intrat în imaginația populară ca surse de probleme epistemice grave, spune autorul. Aceste manipulări vizuale au fost popularizate de diverse aplicații, cum ar fi FakeApp, apărută în 2017, care permitea utilizatorilor să creeze și să partajeze cu ușurință videoclipuri în care figurile umane puteau fi schimbate între ele. (C.P.)
Despre informarea eronată și media
În paginile The New York Times găsiți un articol despre informarea eronată, dezinformarea, diferențele dintre cele două, modul în care termenii sunt folosiți în presă și pericolele folosirii unor termeni încă insuficient definiți (sau înțeleși la fel de toată lumea). (M.C.)
Muzeul Digital al Romanului Românesc
O bibliotecă digitală care reproduce romanele românești publicate în secolul al XIX-lea, al cărei catalog conține un număr impresionant de titluri, a fost constituită în cadrul proiectului ASTRA Data Mining. Muzeul Digital al Romanului Românesc: secolul al XIX-lea a fost inițiat de Revista Transilvania, organizat de Complexul Național Muzeal ASTRA și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. (R.C.)
O arhivă a istoriei teatrului românesc
Dicționarul multimedia al teatrului românesc este o arhivă a istoriei teatrului românesc creată de Asociația pentru Promovarea Artelor Spectacolului împreună cu Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Site-ul cuprinde, până acum, 100 de înregistrări din perioada 1950-2020 împărțite pe două secțiuni: artiști și spectacole și își propune, printre altele, să păstreze memoria culturală a teatrului românesc și să promoveze teatrul din perioada acoperită în rândul noilor generații. (Știrea a ajuns la noi prin intermediul Concentrat, newsletterul DOR) (M.C.)