BiblioFeed - Ediția #11
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co știri pe care să le includem în newsletter.
Știrile preluate din Newsletter relații internaționale, în baza acordului cu Biblioteca Națională a României, sunt semnalate cu acronimul BNaR.
Conferința ANBPR: „Bibliotecile în pandemie - de la izolare la adaptare”
În zilele de 8 și 9 decembrie s-a desfășurat online Conferința ANBPR, care a fost dedicată serviciilor furnizate de bibliotecile publice după apariția pandemiei de COVID-19. Programul conferinței a fost bogat în exemple de adaptare a bibliotecilor publice de la noi la necesitățile utilizatorilor în împrejurările dificile cu care se confruntă lumea întreagă. Conferința a fost organizată în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Octavian Goga” Cluj, care anul acesta sărbătorește 100 de ani de la înființarea sa, sub denumirea de „Biblioteca Populară”, în cadrul Universităţii "Regele Ferdinand I". (R.C.)
Zilele Bibliotecii Naționale a României - XXIV
Cea de-a 24-a ediție a Zilelor Bibliotecii Naționale a României s-a desfășurat între 15 și 17 decembrie și a inclus în program, între altele, dezbaterea cu tema Biblioteca versus Google. De la Gutenberg la era digitală. La evenimentul desfășurat la sediul bibliotecii și transmis live pe Facebook au participat prof. univ. Adrian Cioroianu, directorul general al bibliotecii, lector univ. Robert Coravu (Facultatea de Litere, Universitatea din București), conf. univ. Alexandru Nicolae (Facultatea de Litere, Universitatea din București) și drd. Nicolaie Constantinescu (Universitatea „Transilvania” din Brașov). Înregistrarea dezbaterii moderate de Adriana Borună (Biblioteca Națională) poate fi urmărită aici. (R.C.)
TVA 5% pentru livrarea de publicații electronice
O veste bună pentru biblioteci: de la 1 ianuarie 2022, cota redusă de 5% a TVA se va aplica atât pentru livrarea de publicații în format fizic, cât și în format electronic. Legea 291/2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 1.172/10.12.2021, a modificat în acest sens art. 291 alin. 3 lit. a) din Codul fiscal. (R.C.)
Inițiative de accesibilizare a lecturii în mediul rural
Auzim din ce în ce mai des de proiecte de încurajare și facilitare a accesului la lectură apărute ca urmare a unor inițiative private. Proiectul Biblioteci rurale, căruia TVR i-a dedicat recent un scurt reportaj, a pornit de la biblioteca pe care Florin Bucuța a înființat-o în satul natal, Dăișoara (jud. Brașov), dotând-o cu ajutorul donațiilor primite și s-a extins ulterior în satele învecinate, unde au apărut alte asemenea biblioteci publice, cu sprijinul autorităților locale sau al preoților parohi. 36 de biblioteci comunale din județul Iași au primit până în prezent peste 17.000 de volume datorită programului Până hăt de carte! inițiat de scriitorul Dan Lungu. Aceste inițiative ne bucură și ne întristează în același timp: pe de o parte, sunt lăudabile efortul și implicarea cetățenilor și a societății civile în această direcție, pe de altă parte ele scot în evidență o nevoie căreia sistemul public de biblioteci, subfinanțat și de multe ori subminat de autorități - să ne uităm câte biblioteci comunale sunt desființate în fiecare an - nu îi răspunde așa cum ar trebui. (R.C.)
RRBSI nr. 2/2021
Nr. 2/2021 al revistei editate de Asociația Bibliotecarilor din România, publicat recent, cuprinde studiile:
National Bibliographic Database for Research Outputs in the Republic of Moldova: Overview and Review (Irina Cojocaru, Gheorghe Cuciureanu, Igor Cojocaru)
Information Literacy course, Evaluation and Impact (Angela Repanovici, Ionela Maria Barsan, Eleonora Dinu)
Literature Review Using Scientometric Methods in the Field of Copyright (Ionela Maria Bârsan) (R.C.)
Dincolo de Prut: preocupări privind Știința Deschisă
Institutul de Dezvoltare a Societăţii Informaţionale din Republica Moldova (IDSI) a organizat în ziua de 16 decembrie atelierul cu tema „Implementarea politicilor instituționale privind Știința Deschisă”, la care au participat reprezentanți sunt invitați să participe reprezentanți ai universităților, instituțiilor de cercetare, bibliotecilorși arhivelor. În cadrul atelierului au fost abordate subiecte precum:
Situația actuală a Științei Deschise în Republica Moldova prin prisma inițiativelor, cadrului național existent și a bunelor practici internaționale;
Practici de implementare a politicilor instituționale privind Știința Deschisă;
Opiniile actorilor procesului de cercetare cu privire la implementarea politicilor de Știință Deschisă.
Înregistrarea atelierului este disponibilă pe YouTube (R.C.)
De-a râsu'-plânsu': sfaturi despre cum să scapi de biblioteca personală
Pornind de la un articol publicitar apărut pe mediafax.ro, Rodica Zafiu analizează în Dilema un tip de discurs în care cărțile din biblioteca personală, altădată un motiv de mândrie, ajung să fie prezentate drept o povară pentru cei care le moștenesc de la generațiile anterioare, soluția fiind vânzarea lor la un anticariat: „Spre deosebire de alte texte similare, care încearcă să păstreze o imagine pozitivă a cititului și a cititorului, justificînd eliminarea cărților prin dorința de a cumpăra altele, aici destinatarul este de la bun început exclus din categoria alternativă a potențialilor cititori: „Iubitorii de lectură se vor bucura de volumele tale la prețuri accesibile, iar tu te vei bucura de spațiul din noua locuință”. (...) Mesajul e țintit, adaptat la un anumit tip de public, căruia îi întărește opiniile și prejudecățile anticulturale.” (R.C.)
Bibliotecile sunt (încă) importante pentru Generația Z, iar cartea tipărită se încăpățânează să supraviețuiască
Deși generația Z este privită (uneori?, deseori?) ca fiind neinteresată de cărți și biblioteci, realitatea poate arăta foarte diferit așa cum ne demonstrează acest articol în care sunt invocate 15 argumente care contrazic acest loc comun. Reținem de aici, pe lângă importanța documentelor din bibliotecă (în orice formă) și a bibliotecii ca spațiu (pentru proiecte în grup, învățat sau socializare) și rolul esențial al celor fără de care biblioteca nu ar exista: bibliotecarii. În același timp, un articol EbookFriendly care citează date Statista arată că e-book-urile în format electronic sunt încă departe de popularitatea cărților în format tipărit. Cărțile electronice par a fi populare mai ales în China și S.U.A., în timp ce în Europa se înregistrează cea mai mare disparitate între numărul persoanelor care au cumpărat cărți tipărite și al celor care au cumpărat e-book-uri (M.C.)
Criza hârtiei
Libertatea trage un semnal de alarmă cu privire la recenta criză cu care se confruntă publicațiile noastre periodice care (încă) mai sunt tipărite de hârtie. Criza a fost declanșată de creșterea prețului tonei de hârtie de la 500 la peste 800 de euro/tonă și poate duce la dispariția și a acelor puține titluri de ziare și reviste care mai apar în format tradițional. (R.C.)
Arhiva Activă de la UNATC
UNATC a lansat anul trecut proiectul Arhiva Activă, care cuprinde (momentan) scurtmetraje realizate de studenți ai universității în perioada 1966-1971. Printre cei care participat la realizarea acestor filme se numără Toma Caragiu, Mitică Popescu, Ilarion Ciobanu, Iosif Demian, Dan Pița, Radu Gabrea și multe alte nume mari ale teatrului și cinematografiei românești. Filmele pot fi vizionate gratuit, atât din țară cât și din străinătate. (M.C.)
Cărți livrate cu dronele
În provincia Gyeonggi din Coreea de Sud va fi lansat un proiect-pilot prin care cărțile vor fi livrate de la bibliotecă către centre de împrumut prin intermediul dronelor. (M.C.)
Little Free Libraries antirasiste
În S.U.A. a apărut un nou tip de Little Free Libraries, cu tematică antirasistă. Înființate mai întâi în Homewood, Alabama, anul trecut, după uciderea lui George Floyd, acest tip de biblioteci s-a extins în mai multe localități din întreaga țară, incluzând cărți și despre alte grupuri defavorizate. (M.C.)
Raportul „The State of Open Data” 2021
Digital Science a a publicat raportul privind starea datelor deschise în anul 2021, unde a centralizat și analizat răspunsurile la un chestionar pe această temă primite de la peste 21.000 de cercetători din 192 de țări. 73% dintre cercetători susțin ideea unor mandate naționale privind accesul deschis la datele de cercetare, în ciuda faptului că îngrijorarea privind datele puse în acces deschis este la un nivel mai înalt decât în alți ani - mai ales din cauza faptului că 65% dintre respondenți au declarat că nu li s-au recunoscut meritele de a fi împărtășit datele. O altă concluzie importantă a raportului vizează rolul esențial pe care depozitele digitale, editorii și bibliotecile îl au în a face accesibile datele deschise pentru public. (M.C.)
Laureații Premiului Nobel pentru Pace vorbesc despre dezinformare
Cei doi laureați ai Premiului Nobel pentru Pace din 2021 au vorbit despre pericolele pe care dezinformarea pe scară largă le poate aduce. Maria Ressa a chestionat integritatea alegerilor democratice în lipsa integrității faptelor („How can you have election integrity if you don't have integrity of facts?”), în timp ce Dmitry Muratov a amintit că misiunea jurnaliștilor este aceea de a face distincția între fapte și ficțiune („We are journalists, and our mission is clear – to distinguish between facts and fiction”). În acest context e de menționat că, în conformitate cu datele furnizate de Eurostat și preluate de site-ul Mediastandard, în ultimele trei luni doar 12% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au verificat informațiile citite pe site-urile de știri sau pe platformele social media, această „performanță” situându-ne pe penultimul loc în UE. Corelația între nivelul de educație media al populației și reziliența în fața dezinformării este inevitabilă. (M.C., R.C.)
Următorul număr al newsletter-ului va apărea luni, 10 ianuarie 2022. Echipa BiblioFeed vă urează sărbători fericite și un an nou nepandemic.