BiblioFeed - Ediția#13
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co știri pe care să le includem în newsletter.
Știrile preluate din Newsletter relații internaționale, în baza acordului cu Biblioteca Națională a României, sunt semnalate cu acronimul BNaR.
15 februarie - Ziua națională a lecturii
Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat recent Legea privind instituirea zilei de 15 februarie ca zi naţională a lecturii. Într-o țară sufocată de formele fără fond, în care procentul analfabeților funcțional a ajuns să fie considerat o fatalitate, o celebrare a lecturii ar putea să pară un prilej de speranță, dacă legea n-ar fi plină de formulări în care verbul „a putea” este omniprezent: autoritățile pot acorda sprijin material, financiar şi logistic pentru organizarea de evenimente de încurajare a lecturii, muzeele, bibliotecile publice (presupunem că legiuitorul a vrut să se refere la bibliotecile de drept public, nu doar la cele publice) şi alte instituţii cu atribuţii în domeniile educaţiei şi culturii pot acorda asistenţă de specialitate pentru manifestările organizate cu ocazia acestei zile, personalul didactic împreună cu elevii pot desfăşura activităţi de promovare şi încurajare a lecturii ș.a.m.d. Cu alte cuvinte, e vorba de o sărbătorire a lecturii… opțională. Din păcate, avem de-a face cu (încă) o lege populistă, a cărei aplicare, chiar trecând peste mulțimea de poate din prevederile ei, nu poate avea un impact semnificativ asupra apetitului pentru lectură al cetățenilor. (R.C.)
Voucherele pentru cărți - o soluție viabilă pentru stimularea lecturii?
Într-un articol de opinie publicat în Libertatea, Costi Rogozanu consideră că apetența pentru lectură a tinerilor poate fi stimulată prin facilitarea accesului la carte nouă, ceea ce majoritatea bibliotecilor școlare, lipsite de fondurile necesare pentru împrospătarea colecțiilor, nu pot oferi. După modelul voucherelor acordate pentru alte tipuri de activități, autorul consideră că niște vouchere pentru achiziția de cărți ar reprezenta o soluție atât pentru stimularea lecturii cât și pentru încurajarea industriei editoriale românești. (R.C.)

Biblioteci care inovează
Există câteva biblioteci în țară care vin mereu în întâmpinarea utilizatorilor cu noi servicii, încercând să țină pasul cu tendințele de modernizare de pe plan internațional. Evident, aceste inovații implică nu doar voință, ci și putirință (financiară); demersurile, cu siguranță nu acoperite cu petale de trandafiri, prin care managerii respectivelor biblioteci reușesc, spre lauda lor, să obțină fondurile necesare de la autoritățile finanțatoare constituie partea ascunsă a acestor povești de succes. O asemenea instituție este Biblioteca Județeană „G. Barițiu” din Brașov, care și-a continuat eforturile de a oferi un acces la colecțiile bibliotecii adaptat contextului pandemic punând la dispoziția utilizatorilor un nou serviciu de împrumut și restituire a cărților, independent de prezența bibliotecarilor și accesibil la orice oră. (R.C.)
ANBPR - ambasador Women4IT
Women4IT, o inițiativă finanțată prin granturile SEE și Norvegia, ce pledează pentru egalitatea de gen în sectorul digital, a recunoscut ANBPR drept ambasador al organizației. Recunoașterea vine ca urmare a „susținerii semnificative a inițiativei Women4IT [...] și a ajutorului în misiunea de a reduce decalajul de gen în tehnologie.”
Exemplul ANBPR este unul ce merită urmat, mai ales în condițiile în care egalitatea de gen rămâne o problemă în România. (M.C.)
IFLA Trend Report 2021 Update
În versiunea actualizată a raportului său privind tendințele politice, economice, sociale și culturale care pot influența viitorul bibliotecilor și al comunităților pe care le servesc, IFLA identifică 20 de teme de reflecție, încurajând organizarea și facilitarea unor workshopuri în care acestea să fie discutate. Tendințele identificate constituie un incitant mixt între orientarea spre furnizarea de colecții și servicii în mediul online, „clasicizată” în ultimele decenii, și o revenire a nevoilor utilizatorilor de interacțiune interumană și documentară directă, ca urmare a izolării forțate și reducerea contactelor sociale în perioada pandemiei. Între altele, este subliniată importanța managementului datelor și al educației în acest scop, ca parte a culturii informației, creșterea rolului pe care îl joacă aplicațiile inteligenței artificiale, importanța bibliotecilor ca spații democratice ale cunoașterii în actuala societate polarizată, necesitatea unei formări profesionale de nivel înalt (aptitudinile și pregătirea bibliotecarilor sunt considerate „ceea ce adesea a făcut diferența între o bibliotecă - depozit de cărți și un hub dinamic”), conștientizarea, mai mult ca niciodată, atât la nivel guvernamental cât și individual, a necesității alfabetizării informaționale în contextul expunerii la dezinformări și teorii ale conspirației în mediul online. (R.C.)
Google Arts and Culture - platforma cu „n” potențiale utilizări în bibliotecă
Pornită ca o platformă care permitea vizitarea online a muzeelor, Google Arts and Culture oferă astăzi o varietate de colecții și servicii ce pot fi folosite atât în scop educativ cât și de loisir în biblioteci. Baza platformei rămâne colecția de imagini și videoclipuri ale unor obiecte culturale, colecție ce poate fi accesată fie prin vizitarea online a unui anumit muzeu (aveți aici exemplul Galeriei Uffizi) fie prin numeroasele posibilități de căutare/explorare. Ce diferențiază clar platforma celor de la Google este numărul și calitatea aplicațiilor construite pornind de la colecția digitală. Pe lângă deja clasicele art selfies prin care aplicația identifică o operă de artă ce seamănă cu utilizatorul, au mai apărut pet selfies dar și numeroase jocuri cu potențial educativ important:
carte de colorat cu imagini din tablouri celebre
puzzle-uri artistice
jocuri prin care utilizatorul identifică ordinea cronologică a unor opere de artă sau curentul artistic din care fac parte
jocuri de „pictură cu ajutorul muzicii” și de compunere în stilul unor compozitori celebri
o aplicație de transformare a fotografiilor în stilul unor pictori celebri
Pentru cei care își doresc o altfel de experiență de vizualizare a colecției, Arts and Culture are și posibilitatea de proiecta în mărime naturală tablouri celebre, de a vizualiza obiecte, animale și artă în realitate augmentată dar și o carte cu activități ce poate fi imprimată pentru a lua o pauză de la ecran.
România este și ea prezentă cu nouă muzee ce pot fi vizitate online și alte câteva instituții care și-au făcut colecția disponibilă prin intermediul platformei. Google Arts and Culture poate fi o soluție atractivă pentru dezvoltarea unor noi activități în biblioteci și pentru suplinirea lipsei fondurilor pentru achiziția de volume de artă, spre exemplu. (M.C.)
Resurse gratuite de la Elsevier
Elsevier oferă o bibliotecă de resurse cu numeroase rapoarte, studii de caz și diverse alte tipuri de documente ce pot fi folositoare mai ales celor din mediul academic.
O resursă de bază pentru toți bibliotecarii din mediul universitar este și Research Metrics Guidebook, un ghid util în lumea din ce în ce mai complicată a instrumentelor de evaluare a cercetării. (M.C.)
Conferința Națională „Știința Deschisă în Republica Moldova”, ediția a doua
Colegii din Republica Moldova organizează în perioada 26-27 mai 2022 cea de-a doua ediție a conferinței naționale dedicată problematicilor științei deschise. Detaliile privind temele propuse și condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul conferinței. (R.C.)
Locuri de muncă de vis pentru iubitorii de cărți
Editura Penguin a alcătuit o listă cu joburi de vis pentru bibliofili. Printre acestea se numără unele precum bibliotecar pe elefant, ghid turistic literar, angajat la Shakespeare and Company sau biblioterapeut. Oare ce succes ar avea un biblioterapeut fan Nietzsche sau Cormac McCarthy? (M.C.)
Oportunitate de angajare
Liceul Olga Gudynn International School din Voluntari, Ilfov, angajează bibliotecar: se caută „o persoană care să promoveze și să insufle copiilor pasiunea pentru lectură”. Cei interesați pot solicita detalii și să-și trimită CV-ul la adresa ioana.nastase@olgagudynn.ro.