BiblioFeed - Ediția #17
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Dacă doriți să contribuiți cu articole sau să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter, ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Despre starea bibliotecilor publice la „Timpul prezent”
Emisiunea Timpul Prezent continuă seria episoadelor despre bibliotecilor românești cu un episod despre starea bibliotecilor publice, în care invitata a fost dr. Claudia Șerbănuță. Episodul este al șaselea din seria despre bibliotecile românești, toate disponibile gratuit pe Spotify. (M.C.)
„Masca - metaforă și prezență în universul informației”
Departamentul de Științe ale Comunicării din cadrul Facultății de Litere a Universității din București reia seria conferințelor pe care le organizează anual. Conferința care se va desfășura în 6-7 octombrie 2022 propune o temă de actualitate - „Masca: identitate, comunicare, contagiune” - și cinci direcții de abordare a acesteia, între care una (Masca. Metaforă și prezență în universul informației) este dedicată specialiștilor din aria științelor informării și documentării. Lucrările se vor desfășura offline, online sau hibrid, în funcție de situația epidemiologică. Propunerile de comunicări trebuie trimise până la data de 15 aprilie. Informații detaliate privind conferința și condițiile de participare sunt disponibile pe site-ul Facultății de Litere. (R.C.)
Lupta pentru salvarea patrimoniului cultural din Ucraina
Războiul din Ucraina afectează și patrimoniul cultural al țării după cum putem afla din acest articol The Guardian care prezintă, în principal, situația din Liov și eforturile pentru protejarea operelor de artă. O posibilă veste bună vine de la Ivankiv, de unde aflăm că tablourile artistei Maria Prymachenko ar fi fost salvate de un localnic din muzeul cuprins de flăcări. Mai multe despre operele artistei care i-a inspirat pe Picasso și Chagall găsiți aici. Cei care doresc să facă voluntariat pentru salvarea patrimoniului cultural din țara vecină o pot face prin intermediul Saving Ukrainian Cultural Heritage Online (SUCHO), grup ce urmărește să identifice și să arhiveze conținut digital aflat în pericol din instituțiile de patrimoniu cultural. Pentru a ne face o idee mai bună despre patrimoniul aflat în pericol sau despre cultura ucraineană în general, putem explora colecțiile aflate în Google Arts and Culture sau pe cele din Europeana. (M.C.)
Programul StoryWalk îmbină cititul și mersul
StoryWalk este un proiect prin care copiii sunt încurajați să petreacă timp în aer liber și să se miște prin amplasarea paginilor din cărți pe diverse panouri la care tinerii cititori pot ajunge mergând pe jos. Proiectul există deja de câțiva ani și este implementat în peste 300 de biblioteci din Statele Unite ale Americii și Canada. Un exemplu de de astfel de bibliotecă este și biblioteca din Seabrok iar o hartă cu toate bibliotecile ce oferă StoryWalks este disponibilă aici. (M.C.)
Instrumentul de verificare a faptelor de la Google
Google a creat un instrument de fact-checking menit să faciliteze munca jurnaliștilor, cercetătorilor și a celor care se ocupă de verificarea faptelor. Instrumentul adună verificări realizate de entități recunoscute și le pune la dispoziția publicului larg printr-o interfață proprie. Puteți citi aici mai multe despre cum funcționează sau puteți explora lista celor mai recente verificări de fapte aici. (Știre provenită din newsletter-ul Misreport) (M.C.)
SkepticalScience.com - un site util pentru antrenarea gândirii critice și identificarea dezinformărilor
Skeptical Science este o organizație nonprofit alcătuită din oameni de știință care încearcă să combată scepticismul și teoriile conspirației referitoare la încălzirea globală. Între altele, ei elaborează diverse publicații informative care ulterior sunt traduse în mai multe limbi cu ajutorul unor voluntari. Dintre resursele pe care Skeptical Science le pune la dispoziție pe site-ul său:
The Conspiracy Theory Handbook, tradus recent în limba română de Robert Coravu și Mihai Constantinescu (Manualul Teoriei Conspirației, 2020, 12 p.), un succint ghid din care aflăm cum putem face diferența între conspirații și teoriile conspirației, între conspiratori și conspiraționiști;
The Debunking Handbook (2020, 19 p.), disponibil de asemenea și în limba română sub titlul Ghidul demistificării. Documentul descrie modalitățile de semnalare a informațiilor greșite, care „pot provoca daune majore persoanelor și societății” și, din acest motiv, oamenii trebuie să fie protejați împotriva lor „fie prin a-i face rezistenți la dezinformare, fie prin a demistifica informațiile greșite după ce au fost expuși la acestea”;
The Cranky Uncle game - un joc prin care puteți să vă exersați gândirea critică și capacitatea de a identifica informațiile incorecte. Jocul este disponibil deocamdată doar în limba engleză, dar este în curs de traducere în alte limbi. (R.C.)
Valoarea adevărului în știință
Ediția din 9 martie a podcastului What does it profit? i-a avut ca invitați pe dr. Elisabeth Bik (cea care a semnalizat neregulile în cercetările privind folosirea hidroxiclorochinei în tratarea COVID-19) și dr. Ivan Oransky, fondator al Retraction Watch, platformă ce urmărește studiile științifice retractate. Cei doi au discutat în jurul temei The Value of Truth in Science: Whistling At The Fake, prezentându-și experiențele în ceea ce privește dezvăluirea falsurilor și a altor nereguli întâlnite în știință și accentuând importanța avertizorilor de integritate. (M.C.)
Colecția digitală a Institutului de Artă din Chicago
Din newsletter-ul Savantgarde aflăm despre excelentul site al Institutului de Artă din Chicago. Site-ul cuprinde o colecție digitală cu opere de artă precum American Gothic, sau picturi ale lui Picasso dar și articole educative în domeniul artei și o serie de alte resurse utile pentru cei care își desfășoară activitatea în domeniul artei. (M.C.)