BiblioFeed - Ediția #18
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Dacă doriți să contribuiți cu articole sau să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter, ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Resurse în limba ucraineană de interes pentru biblioteci
Am fost contactați de Linda Jansova, în numele Asociației Bibliotecarilor și Specialiștilor în Informare din Republica Cehă, care ne-a semnalat faptul că o diviziune a asociației profesionale din Cehia, intitulată Clubul Bibliotecarilor Creativi, a publicat o ediție în limba ucraineană a fișelor sale de activitate dedicate copiilor. Aceste fișe conțin quizz-uri, imagini de colorat și alte activități care urmăresc să stimuleze creativitatea copiilor preșcolari și a celor mai mici elevi. Ele pot fi tipărite la imprimantă și utilizate în biblioteci, școli și alte organizații care, într-un mod sau altul, sunt implicate în ajutorarea refugiaților din Ucraina.
Mesajul transmis de colegii din Cehia a fost redirecționat către președinții ABR și ANBPR. (R.C.)
Întâlnirea grupului de lucru pentru Ghidul național de catalogare
În martie a avut loc o nouă întâlnire a grupului de lucru pentru elaborarea Ghidului național de catalogare. La întâlnire au fost prezenți 19 bibliotecari reprezentând șapte biblioteci din întreaga țară. Cei interesați de subiect pot găsi informații privind elaborarea ghidului încă din 2012 dar și în documente din 2018 și 2019. (M.C.)
Lucrări de restaurare și modernizare la BCU Iași
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași a accesat, prin Programul RO-CULTURA, o finanțare în valoare de 10,3 milioane lei pentru realizarea unui proiect de restaurare și reabilitare a clădirii sale - Palatul Fundației „Regele Ferdinand I”. Proiectul se va desfășura pe durata a doi ani și include, pe lângă lucrări de reparații, creșterea securității la incendiu în spațiile de depozitare a colecțiilor, sporirea siguranței utilizatorilor și angajaților prin instalarea unui circuit de supraveghere video și climatizarea modernă a Aulei Bibliotecii. (R.C.)

„Biblioteca e o instituție a democrației”
Emisiunea Timpul Prezent l-a avut drept invitat pe Paul-Andre Baran pentru o discuție legată de starea bibliotecilor publice, mai ales a celor ce au făcut parte din programul Biblionet. Starea bibliotecilor este legată de faptul că „poate 8-10% [dintre autoritățile locale] înțeleg importanța bibliotecilor” (după cum a declarat invitatul), constatare ce devine și mai importantă atunci când realizăm că „biblioteca e o instituție a democrației” (Paul-Andre Baran). (M.C.)
Biblioteca în sprijinul tinerilor creativi
Biblioteca Județeană „Panait Istrati” Brăila, una dintre instituțiile de avangardă din rețeaua bibliotecilor publice românești, susține activitatea echipei de robotică „Helix", alcătuită din elevi, ale cărei ateliere le găzduiește în makerspace-ul său. Această echipă a contribuit la realizarea catamaranului „Green Cat”, proiectat pentru a colecta deșeurile plutitoare din apele curgătoare. „Green Cat”, aflăm din presa locală, a fost lansat recent pe Dunăre pentru a-și îndeplini misiunea de ecologizare. (R.C.)
BucharEst STudent Letters Colloquia, ediția a IX-a (13-14 mai 2022)
Colocviul național studențesc BEST Letters, organizat de Facultatea de Litere a Universității din București, se adresează studenților și masteranzilor din domeniile filologiei, studiilor culturale, științelor comunicării și ale informării și științelor administrative de la toate universitățile din țară. Studenții și masteranzii de la specializările infodocumentare pot participa cu lucrări în cadrul secțiunii Științe ale Comunicării, care are două subsecțiuni: Comunicare și relații publice și Științe ale informării și documentării. Pentru ediția din acest an, care se va desfășura în zilele de 13 și 14 mai, propunerile de lucrări trebuie trimise până la data de 10 aprilie la adresa de e-mail best.letters.colloquia@litere.ro, respectând formatul specificat în anunț. (R.C.)
Boovie Festival - Concurs internațional de book-trailere
Cea de-a șaptea ediție a Concursului internațional de book-trailere Boovie Festival se va desfășura la Focșani, în perioada 15-17 iulie 2022. De pe site-ul Răsfoiala aflăm că la ediția din acest an s-au înscris 3839 de elevi și 435 de profesori din România, Republica Moldova și diaspora. Festivalul are trei secțiuni: Boovie, dedicată elevilor de liceu, Boovie Junior și Boovie Kids adresându-se elevilor de gimnaziu. (R.C.)
IFLA Journal - număr special dedicat pandemiei
Numărul special al IFLA Journal apărut în martie se intitulează Libraries and COVID-19: Opportunities for innovation și cuprinde peste 250 de pagini. Publicația documentează diverse perspective și abordări la care au apelat bibliotecile din lume în perioada pandemiei și poate fi descărcată gratuit. (R.C.)
National Public Radio, despre bibliotecile din Ucraina
Site-ul npr găzduiește un articol dedicat bibliotecilor din Ucraina care, în această perioadă, pe lângă accesul la publicații, îndeplinesc roluri inedite, nedorite - pentru că sunt un efect al războiului în desfășurare - dar în același timp utile pentru cetățeni. Din păcate, numeroase biblioteci ucrainene au fost deja atinse de bombele „operațiunii militare speciale” rusești care nu fac distincție între obiectivele militare și cele civile. (R.C.)
30% dintre americani citesc cărți în format electronic
Cel mai recent raport Pew Research privind lectură arată că 75% dintre americani au citit cel puțin o carte (în orice format) în ultimul an. Cei mai mulți aleg cărțile tipărite (65%) iar procentul celor care citesc ebook-uri a ajuns pentru prima dată la 30%. Americanii au citit, în medie, 14 cărți în timp ce americanul tipic (median) a citit cinci. (M.C.)
INFIdeos - canal de YouTube dedicat științei informării
Dr. Jenna Hartel, conferențiar la Facultatea de Informare a Universității din Toronto, este autoarea unor înregistrări video cu scop educațional despre conceptele și ideile fundamentale ale științei informării. Înregistrările sunt distribuite pe un canal de YouTube dedicat - INFIdeos. Mai multe informații despre această inițiativă puteți găsi în articolul publicat de dr. Hartel pe site-ul Information Matters - un site care merită el însuși explorat datorită multitudinii și diversității resurselor pe care le pune la dispoziție pentru cei interesați de domeniul nostru. (R.C.)
Digital Competence Framework 2.2
The Digital Competence Framework for Citizens (DigComp) este documentul de referință pentru evaluarea și dezvoltarea competențelor digitale ale cetățenilor europeni. Din 2013 și până astăzi, când a ajuns la versiunea 2.2, DigComp a fost utilizat în mod special pentru evaluarea capacității de a obține un loc de muncă și în contextul educației, instruirii și învățării de-a lungul vieții, dar și pentru construirea Indicatorului Abilităților Digitale (Digital Skills Indicator - DSI) la nivelul UE.
Versiunea 2.2. a DigComp, intitulată DigComp 2.2: The Digital Competence Framework for Citizens - With new examples of knowledge, skills and attitudes, furnizează 250 de noi exemple de cunoștințe, abilități și atitudini care îi ajută pe cetățeni să utilizeze eficient tehnologiile digitale. Pentru programele de cultura informației desfășurate de biblioteci, DigComp trebuie să constituie un reper fundamental. (R.C.)
Știri pozitive
Pagina Beautiful News Daily de la Information is Beautiful prezintă statistici ce arată partea pozitivă și deseori trecută cu vederea a lumii într-un format atractiv și ușor de înțeles. Pagina de pornire afișează o selecție eterogenă de știri dar site-ul oferă posibilitatea de a naviga spre diverse categorii de știri (Climat, Energie, Sănătate etc.) sau de a naviga la un grafic aleatoriu ce prezintă o știre pozitivă. De menționat că site-ul nu prezintă o versiune optimist-visătoare a realității ci se bazează pe informații preluate din surse de încredere, după cum puteți vedea în acest grafic despre utilizarea energiei eoliene și tabelul cu date care îl însoțește. (M.C.)
Muzeul Național al Norvegiei va fi deschis în iunie
Noul Muzeu Național al Norvegiei, cel mai mare muzeul din spațiul nordic, va fi inaugurat în luna iunie. Construcția are o suprafață totală de 54.600 mp dintre care în jur de 13.000 mp de spații expoziționale ce vor permite expunerea a 5.000 de opere de artă, organizate pe două etaje și a costat peste 650 de milioane de euro. Muzeul va avea și o terasă în aer liber, cafenele și o sală specială (The Light Hall) de 130 de metri lungime și șapte metri înălțime destinată expozițiilor temporare. Până la inaugurarea clădirii, vizitatorii se pot bucura de biblioteca muzeului, deja deschisă și care oferă acces la peste 150.000 de cărți și 1.300 de periodice și o colecție digitală importantă. (M.C.)
O lucrare de artă la fiecare tab nou
Extensia de browser New Tab with MoMA creată de Museum of Modern Art transformă fiecare tab nou deschis într-o vizită la muzeu prin prezentarea unei lucrări din colecția MoMA. Pe lângă imaginea cu opera respectivă și câteva informații de bază, New Tab with MoMA oferă și posibilitatea de a naviga spre pagina itemului de pe site-ul muzeului pentru cei care doresc să afle mai multe detalii. Extensia este disponibilă pentru browsere bazate pe Chromium ceea ce înseamnă că funcționează nu doar în browserul de la Google ci și în Edge sau Opera. (M.C.)