BiblioFeed - Ediția #19
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Dacă doriți să contribuiți cu articole sau să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter, ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Avem Culturalia!
Ambițiosul proiect E-cultura, care a avut ca scop realizarea platformei informatice on-line pentru Biblioteca Digitală a României pare să se apropie de final odată cu lansarea versiunii pilot a site-ului Culturalia. Culturalia urmărește, între altele, „furnizarea facilă de resurse culturale către Biblioteca Digitală Europeană (Europeana.eu), captarea surselor naționale de informație catalografică, inclusiv prin convertirea resurselor catalografice moștenite (legacy) și informatizarea cataloagelor instituțiilor memoriei (mai ales cele ale bibliotecilor și muzeelor mici)” - sursa. Pe lângă portalul care facilitează accesul la resursele din Culturalia, platforma include o secțiune dedicată visului de aur al bibliotecarilor români, Catalogul Național Partajat. Fără a ne dori să fim sceptici cu program, dar fără să putem uita experiențe anterioare în care, conform unei inenarabile personalități autohtone, „trebuie să arătăm că se poate face, nu să facem”, așteptăm cu interes pașii următori în direcția valorificării patrimoniului cultural românesc în format digital prin intermediul Culturalia. Cu alte cuvinte, așteptăm - și ne dorim - să vedem că rezultatele proiectului sunt durabile. (R.C.)
Club de lectură în limba ucraineană la Suceava
Biblioteca Bucovinei „G. Sbiera” organizează, începând cu 14 aprilie un club săptămânal de lectură în limba ucraineană la sediul instituției. Directorul instituției a declarat disponibilitatea de a desfășura această activitate și în alte localități, în funcție de necesități. Pentru elevii ucraineni din București există opțiunea școlii organizate de profesorii din Odessa la Colegiul Național „Mihai Viteazul”. (M.C.)
Modificări aduse Legii dreptului de autor
Deși a fost publicată în Monitorul Oficial la data de 1 aprilie, nu este o păcăleală: Legea 69/2022 modifică Legea 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, transpunând în legislația națională Directiva europeană 790/2019 privind dreptul de autor şi drepturile conexe pe piața unică digitală. Între altele, legea stabilește responsabilități sporite pentru platformele online de partajare de conținut în ceea ce privește conținutul publicat de către utilizatorii lor, din perspectiva respectării dreptului de autor. (R.C.)
Iașul - posibilă Capitală Mondială a Cărții în 2024
Municipiul Iași și-a depus candidatura pentru obținerea titlului de Capitală Mondială a Cărții în anul 2024. Printre instituțiile locale care susțin candidatura se regăsesc Biblioteca Centrală Universitare „Mihai Eminescu” și Biblioteca Județeană „Gheorghe Asachi”, Muzeul Național al Literaturii Române din Iași și Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”. (R.C.)
În ajutorul bibliotecilor din Ucraina
Asociația Bibliotecilor din Suedia și-a donat, pentru o săptămână, contul de Instagram Asociației Bibliotecilor din Ucraina. Postările din această perioadă au prezentat distrugerile cauzate bibliotecilor (1, 2), activități neconvenționale desfășurate în biblioteci (1, 2), poveștile unor bibliotecari refugiați și multe alte scene din viața bibliotecilor aflate în calea războiului. (M.C.)
Raportul ALA - 2021
American Library Association și-a publicat raportul anual cu privire la starea bibliotecilor. Intitulat State of America’s Libraries Special Report: Pandemic Year Two, raportul pe anul 2021 evidențiază modul în care bibliotecile și-au desfășurat activitatea în cel de-al doilea an de pandemie, căutând în continuare soluții de adaptare la această situație fără precedent, dar și înmulțirea presiunilor și solicitărilor de cenzură a accesului la cărți considerate de unii „inacceptabile”. O sinteză a concluziilor raportului poate fi citită pe site-ul ilovelibraries. (R.C.)
Hărți ale bibliotecilor din lume
IFLA Library Map of the World furnizează date despre bibliotecile din toate țările membre ale federației asociațiilor și instituțiilor bibliotecare (datele despre bibliotecile din România reflectă situația existentă în anul 2018). Pe site-ul Asociației Bibliotecarilor Francezi este disponibilă o altă hartă care localizează și oferă informații despre biblioteci din întreaga lume, urmărind „să-i sensibilizeze pe bibliotecarii francofoni cu privire la spațiul internațional și să le permită să găsească biblioteci care au teme de preocupare și servicii similare celor ale lor”. Pe teritoriul României reprezentat pe această hartă găsim informații despre două biblioteci - BCU București și Biblioteca Județeană din Brașov. Harta poate fi actualizată de oricine - în partea de sus a ecranului sunt disponibile două butoane, Ajouter une bibliotheque / Add a library care deschid formularul de creare a unei noi înregistrări (R.C.)
Invitație la demistificarea miturilor referitoare la biblioteci
IFLA a lansat recent, pe blogul său, o invitație la deconstruirea stereotipurilor legate de biblioteci, subliniind că, deși unele dintre ele sunt inofensive, altele pot influența deciziile pe care le pot lua atât potențialii utilizatori, care pe baza acestor mituri pot decide să nu le mai viziteze, cât și cei de care depinde finanțarea bibliotecilor. Toți cei care doresc să aducă argumente împotriva acestor mituri/stereotipuri o pot face în secțiunea de comentarii a postării respective. (R.C.)
Caietele lui Darwin - returnate la Biblioteca Universității din Cambridge
Două caiete ce au aparținut lui Charles Darwin au fost returnate la Biblioteca Universității din Cambridge după mai mult de 20 de ani de la dispariție. Caietele conțin note manuscrise, printre care schița Copacului Vieții devenită celebră odată cu opera omului de știință englez și au fost returnate, în mod anonim, într-un plic pe care scrie „Bibliotecar. Paște Fericit. X”. (M.C.)
Biblioteca Necenzurată
Cunoscuta organizație nonguvernamentală Reporteri fără frontiere a realizat o colecție de articole și cărți care sunt interzise sau cenzurate în diverse cărți, pe care le-a reunit sub titulatura The Uncensored Library. Biblioteca Necenzurată este accesibilă în lumea virtuală a Minecraft, iar mai multe informații despre scopul și conținutul ei sunt furnizate într-un articol de pe site-ul Library Journal. (R.C.)
Contul Flickr al Internet Archive a fost restaurat
Flickr a revenit asupra deciziei de a șterge contul Internet Archive Book Images, cont ce conține aproape 5 milioane de imagini scanate din cărți aflate în domeniul public. Decizia inițială s-a bazat pe faptul că imaginile din contul menționat duceau la prea mult zgomot informațional în căutările pe Flickr iar contul nu mai era administrat în mod activ.
Mai multe informații despre importanța imaginilor scanate de cei de la Internet Archive și despre detaliile tehnice ale procesului de digitizare pot fi găsite și pe blogul Bibliotecii Congresului. (M.C.)
Digital Storytelling Festival Opening Gala
Gala de deschidere a Digital Storytelling Festival, organizată de The Heritage Lab şi Europeana, se va desfășura online în zilele de 10-11 mai 2022. Digital Storytelling Festival este un concurs internațional care pune în legătură creativitatea individuală cu patrimoniul cultural. Ediția din acest an include, pe lângă decernarea premiilor pentru cele mai bune povestiri digitale, workshopuri interactive și prezentarea unor colecții patrimoniale deosebite. Înregistrarea și participarea la eveniment sunt gratuite. (R.C.)
Webinar despre revistele și conferințele pseudoștiințifice
Academia Regală de Științe a Suediei a organizat un webinar în limba engleză despre revistele și conferințele pseudoștiințifice academice. Webinar-ul pornește de la raportul Combatting Predatory Academic Journals and Conferences lansat de InterAcademy Partnership și de la un proiect de cercetare al unui cercetător de la Școala Suedeză de Biblioteconomie care analizează practicile îndoielnice de publicare din mediul academic suedez. Subiectul este unul căruia i se acordă importanța meritată în Suedia, fapt vizibil și prin moderarea webinarului de către Președintele Academiei Suedeze de Științe. (M. C.)
Postări periculoase răspândite din cauza unei erori a Facebook
O eroare în algoritmul Facebook a dus la creșterea cu până la 30% a vizualizărilor pentru conținutul dăunător pe o perioadă de șase luni - eroarea a fost observată în octombrie 2021 iar remedierea ei a durat până în martie. În acest interval de timp, postările cu informații nocive marcate ca atare de către verificatorii de fapte au beneficiat de o diseminare mai puternică, iar postările ce conțineau violență, nuditate sau care proveneau de la media controlată de Kremlin nu au fost retrogradate în News Feed. Dezvăluirea ne arată (pentru a câta oară!?) pericolele legate de utilizarea ca sursă de informații a unei platforme social media care are un algoritm de funcționare netransparent. (știre găsită în Misreport) (M.C.)
Întrucât acesta este ultimul număr al BiblioFeed înaintea Paștelui ortodox, vă urăm sărbători pascale cu pace și iubire.