BiblioFeed - Ediția #22
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Biblioteca Națională a României - Newsletter relații internaționale (BNaR) - știri preluate și prelucrate cu acordul Bibliotecii Naționale
Dacă doriți să contribuiți cu articole sau să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter, ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Conferința Națională a ABR, 2022
Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România se va desfășura anul acesta la Suceava, în perioada 30 august-2 septembrie și va avea ca temă „Biblioteca - spațiu al informării, cercetării și inovării”. Conferința este organizată în colaborare cu Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava. Deocamdată, nu sunt disponibile public informații privind modalitatea de înscriere și participare. (R.C.)

Admitere la programele de studii de specialitate - licență și master - ale Facultății de Litere (Universitatea din București)
În perioada 4-14 iulie 2022 este deschisă înscrierea la programul de studii de licență Științe ale informării și documentării organizat de Facultatea de Litere a Universității din București. Admiterea se face pe bază de concurs de dosare. Detalii privind calendarul sesiunii de admitere se găsesc aici.
Pentru programul de studii universitare de master Gestionarea informației în societatea contemporană (vezi prezentarea programului), înscrierile se pot face la sediul facultății (Str. Edgar Quinet nr. 5-7, sector 1, Bucureşti, de luni până vineri între orele 9.00-14.00) sau online, la adresa de email admiteremaster.litere@unibuc.ro, în perioada 4-11 iulie 2022. Examenul de admitere (interviu) este programat în ziua de 14 iulie, cu începere de la ora 14.00. Pentru detalii și informații suplimentare privind acest program, mă puteți contacta direct, la adresa de e-mail robert.coravu@litere.unibuc.ro. (R.C.)
Școala de vară ASTRA, ediția a doua
Biblioteca Județeană „Astra” din Sibiu organizează, în perioada 24-26 august 2022, cea de-a doua ediție a Școlii de vară ASTRA, „inițiativă de educație nonformală care are drept obiectiv transferul de cunoștințe și abilități cu un înalt grad de noutate pentru domeniul științelor informării și documentării”. Prezentările și aplicațiile practice vor aborda următoarele teme:
Educarea utilizatorilor bibliotecii pentru evaluarea informațiilor – Robert Coravu (lector univ. dr., Universitatea din București);
Noi valențe ale înregistrărilor bibliografice – Nicolaie Constantinescu (drd., Universitatea „Transilvania” din Brașov; cadru didactic asociat, Universitatea din București);
Koha, o soluție open source pentru managementul documentelor de bibliotecă – Lenuța Ursachi (drd., Universitatea din București; șef birou, Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” din Galați);
Patrimoniu digital – Silviu Borș (lector univ. dr., Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
Persoanele care doresc să participe trebuie să trimită până la data de 3 iulie 2022, la adresa de e-mail scoaladevara@bjastrasibiu.ro, un curriculum vitae în format Europass. Alte informații privind modalitatea de înscriere și de selecție a participanților sunt disponibile pe site-ul Bibliotecii Județene „Astra”. (R.C.)
Parteneriat între B.C.U. Iași și Digiteca Arcanum
Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” a încheiat un parteneriat cu Digiteca Arcanum prin care utilizatorii bibliotecii pot accesa gratuit, din spațiile bibliotecii, colecția digitală dezvoltată de Arcanum. Parteneriatul prevede, totodată, cooperarea privind digitizarea unor „unor reviste și ziare de larg interes public” aparținând B.C.U. Iași. (M.C.)
Proiect de lege în sprijinul bibliotecilor de drept public
Un proiect de lege inițiat de Cătălin Teniță (USR) și Ana Cătăuță (PSD) deschide persoanelor fizice posibilitatea de a redirecționa 3.5% din impozitul pe venit către bibliotecile de drept public cu personalitate juridică. Reamintim faptul că, în acest moment, 3,5% din impozitul pe venit poate fi redirecționat doar către culte, cluburi sportive, organizații non-profit și burse private. Așteptăm decizia aleșilor noștri. (R.C.)
Despre „legile securității” și impactul lor în lumea bibliotecilor
Proiectele de legi ale securității naționale sunt importante nu doar din perspectiva siguranței naționale, ci și din perspectiva instituțiilor culturale, în special a celor care au o activitate importantă cu publicul, cum sunt și bibliotecile. Proiectele respective prevăd obligația de a colabora cu serviciile secrete pentru toți cetățenii (și pentru companii, spre exemplu) inclusiv în domenii ce au legătură cu patrimoniul cultural. Prevederile sunt suficient de largi încât să permită solicitarea de orice fel de informații cu privire la utilizatorii bibliotecilor, fără posibilitatea refuzului și fără introducerea unui sistem de tipul „checks and balances” care să permită verificarea și ținerea în frâu a unor sisteme sau persoane cu tendințe autoritariste.
În țările în care bibliotecile sunt considerate instituții fundamentale ale democrației și libertății individuale și există un istoric al preocupării pentru protejarea datelor utilizatorilor, un astfel de pachet de legi ar fi stârnit, probabil, un interes mult mai mare din partea comunității bibliotecare.
Remarcăm totuși previziunea doamnei director M. Rădoi, care vorbea, în urmă cu mai bine de un deceniu, despre „componenta cultural-axiologică a securității naționale” în context biblioteconomic.
(notă informativă trimisă de agentul 008 M.C.)
Conferința Internațională „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”
Biblioteca Națională a Republicii Moldova organizează, ca parte a programului național LecturaCentral, în perioada 22-23 august 2022, cea de-a IV-a ediție a Conferinței Internaționale Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare, dedicată celebrării a 190 de ani de activitate a bibliotecii.
Ediția din acest an va avea loc online și va fi transmisă pe canalul de youtube al bibliotecii.
În vederea participării cu lucrare la această conferință, organizatorii solicită completarea unui formular până la data de 1 iulie 2022. Sunt invitați să participe cu lucrări reprezentanți ai tuturor tipurilor de biblioteci, profesori, scriitori, cercetători, reprezentanți ai industriei de carte. Toate lucrările ce vor fi prezentate în cadrul conferinței vor fi publicate ulterior într-un volum cu titlul The Reading and the Stairs.
Pentru informații suplimentare, organizatorii pot fi contactați la următoarele adrese: studiisicercetaribnrm@gmail.com; adraganel@bnrm.md; vasilica@bnrm.md. (BNaR)
Ediția consolidată a ISBD (2011) - versiune actualizată
IFLA ISBD Review Group a lansat o versiune actualizată a Ediției consolidate ISBD, prima după versiunea dată publicității în 2011, anunță IFLA. Această ediție extinde aria de resurse prezentate și, de asemenea, organizează și descrie mai bine anumite tipuri de resurse.
Ediția consolidată ISBD 2021 este rezultatul a doi ani de muncă intensă dusă de grupul de lucru pentru actualizarea conținutului, parte a ISBD Review Group. În munca lor, specialiștii au ținut cont de propunerile venite în ultimii 10 ani de la utilizatorii de ISBD, în acord cu nevoile lor. (BNaR)
Infografic IFLA: ghid pentru serviciile de bibliotecă pentru copii
Secțiunea IFLA dedicată bibliotecilor pentru copii și tineri a publicat o versiune sub formă de infografic a documentului Guidelines for Library Services to Children aged 0-18.
Infograficul prezintă un sumar actualizat al cunoștințelor necesare celor ce planifică activitățile de bibliotecă sau celor implicați în mod activ în serviciile de bibliotecă pentru copii și tineri și poate fi un instrument util de promovare, mai ales în discuțiile cu factori de decizie sau finanțatori. (BNaR)
Sediul istoric al Bibliotecii Naționale a Franței - redeschis pentru public
Biblioteca Națională a Franței a anunțat printr-un comunicat de presă redeschiderea sediului istoric al Bibliotecii Naționale a Franței, după mai mult de un deceniu în care a fost închis în vederea renovării și reabilitării, la data de 17 septembrie 2022. Dacă înainte de renovare acest loc emblematic situat în centrul istoric al Parisului era accesibil doar cercetătorilor, începând cu luna septembrie el va fi deschis publicului larg.
Publicul va avea acces la Sala Ovală, o capodoperă arhitecturală complet restaurată, dar și la noul muzeu, cu o suprafață de 1200 metri pătrați, locul unde pot fi admirate peste 900 de piese de colecție, datând din antichitate și până în zilele noastre, care propun o privire enciclopedică asupra colecțiilor Bibliotecii Naționale a Franței. (BNaR)
De ce așa de complicat? - FAQ despre Accesul Deschis
Accesul Deschis a adus deja numeroase beneficii și pare a fi pe drumul de a deveni standardul în publicarea științifică. Din păcate, la fel ca orice schimbare fundamentală, Accesul Deschis a produs un anumit grad de confuzie. Times Higher Education a creat, în parteneriat cu Universitatea din Luxemburg, un scurt FAQ despre Accesul Deschis care poate fi folosit drept punct de plecare pentru bibliotecarii ce doresc să aprofundeze acest subiect sau în dezvoltarea unui FAQ propriu pe website-urile bibliotecilor universitare sau specializate. (M.C.)
Serviciu de comparare a revistelor O.A.
cOAlition S a anunțat lansarea Journal Comparison Service (JCS), serviciu care va permite bibliotecilor și altor organizații interesate să compare serviciile și taxele de publicare ale diverselor reviste disponibile în Acces Deschis dar și informațiile referitoare la alte aspecte (timpul mediu de peer-review, de exemplu). Prin acest serviciu, cOAlition S sper să ajute la creșterea transparenței și a încrederii între edituri și finanțatorii cercetării. În context național, JCS ar putea ajuta la o mai bună înțelegere a publicării în Acces Deschis și la evitarea capcanelor de tipul „plătești X dolari și ești publicat în revista Y” care au început să se dezvolte în ultimii ani. Momentan, JCS s-a deschis către editurile care doresc să-și transmită datele, iar din toamnă se estimează ca va fi deschis și către instituțiile interesate de aceste informații. (M.C.)
Goana după atenție dăunează grav științei
Revista OpenMind a publicat un articol care prezintă modul în care dezinformarea poate porni chiar din paginile revistelor științifice, cauza fiind valorizarea impactului în detrimentul conținutului. Articolul expune istoria unui abstract (publicat în revista științifică Circulation editată de American Heart Association) în care autorul a prezentat o presupusă conexiune între vaccinurile de tip mRNA și inflamații ale inimii. Revista a publicat abstractul, neînsoțit de articolul care să susțină cu dovezi afirmațiile din acesta. Informațiile preluate de aici s-au viralizat în zona antivaccinistă și au fost folosite drept „dovezi”, în ciuda faptului că revista a adăugat o notă prin care își exprima îngrijorarea cu privire la conținutul abstractului; ulterior, au apărut și corecții care arătau, printre altele, că „No statistical comparison was done in this observational study.”
Din păcate, publicarea științifică se confruntă cu o problemă extrem de serioasă atunci când indicatorii de impact sunt folosiți drept singurele criterii de selecție în acordarea finanțărilor, spre exemplu. Problema este amplificată și de răspândirea folosirii indicatorilor alternativi (altmetrics) ce compun un scor în funcție de impactul publicației în diverse medii neștiințifice (platformele de socializare, wikipedia, știri etc.).
Deși distorsionarea procesului normal al publicării științifice nu este o consecință directă a apariției acestor indicatori, ci a lipsei de responsabilitate a persoanelor implicate în proces, nu putem să nu ne întrebăm care este prețul plătit de știință ca urmare a dorinței (perfect legitime) de obiectivare a evaluării științifice?
Între timp, abstractul menționat a ajuns la un scor altmetrics de 28660, fiind în primele 5% din produsele de cercetare („research outputs”) analizate de Altmetric. (M.C.)
Despre fake news, în clasele primare din Finlanda
Considerat unul dintre cele mai bune din lume, sistemul educațional finlandez este și subiectul unui articol din The Guardian. Articolul prezintă modul în care școala îi învață pe finlandezi, încă din clasele primare, să analizeze informațiile primite și să gândească critic. În cazul celor mai mici, de exemplu, s-a constatat că basmele sunt foarte eficiente în a le transmite ideea că nu toate informațiile primite sunt și adevărate. Articolul prezintă și modul integrat în care elevii învață despre informațiile false (ex. la matematică învață despre cum pot fi manipulate statisticile, la cursurile de artă învață cum pot fi manipulate imagini, la istorie învață despre campaniile de propagandă etc.). Deși „modelul finlandez” este unul despre care se tot vorbește în sistemul educațional românesc (am pierdut șirul politicienilor care promiteau implementarea lui), articolul aduce informații cu adevărat folositoare și care pot fi exploatate imediat și fără un consum important de resurse în școli, biblioteci școlare și biblioteci publice. (M.C.)
Clubul BIBLIODOC
La inițiativa profesorului Mircea Regneală, coordonator de doctorate cu teme din domeniul științelor informării și documentării la Universitatea din București, absolvenții ale căror teze le-a coordonat se întâlnesc anual, la începutul verii, pentru a depăna amintiri și a-și împărtăși realizările profesionale. S-a constituit astfel un grup informal, botezat BIBLIODOC, a cărui a opta întâlnire a avut loc vineri, 11 iunie 2022, în campusul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București. (R.C.)