BiblioFeed - Ediția #23
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Silviu Borș (S.B.)
Dacă doriți să contribuiți cu articole sau să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter, ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Studii de specialitate la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu
Facultatea de Litere și Arte a Universității “Lucian Blaga” din Sibiu organizează concurs de admitere pentru programe universitare de licență și de masterat în domeniul Științele comunicării. Astfel, în sesiunea de admitere din vară sunt alocate câte 30 de locuri pentru fiecare program de studii, după cum urmează:
pentru programul de licență Științe ale Informării și Documentării sunt alocate 15 locuri la buget (din care 1 loc este alocat pentru absolvenți ai liceelor din mediul rural) și 15 locuri cu taxă. Înscrierile se fac exclusiv online, în intervalul 6 iulie-14 iulie 2022. Forma de concurs: concurs de dosare. Informații suplimentare sunt disponibile la https://admitere.ulbsibiu.ro/
pentru programul de master Studii curatoriale în documentarea institutional-educațională sunt alocate 14 locuri la buget și 16 locuri cu taxă. Înscrierile se fac online, în intervalul 6 iulie - 14 iulie 2022. Forma de concurs: interviu, în data de 16 iulie. Informații suplimentare sunt disponibile la https://admitere.ulbsibiu.ro/
Cei care doresc să adreseze întrebări sau să solicite detalii cu privire la cele două programe de studii pot scrie la adresa silviu.bors@ulbsibiu.ro (persoană de contact: lector univ. dr. Silviu Borș). (S.B.)
Studii de specialitate la Universitatea din București
Reamintim perioada înscrierilor la programul de studii de licență Științe ale informării și documentării organizat de Facultatea de Litere a Universității din București: 4-14 iulie 2022. Admiterea se face pe bază de concurs de dosare. Detalii privind calendarul sesiunii de admitere se găsesc aici.
Pentru programul de studii universitare de master Gestionarea informației în societatea contemporană (vezi prezentarea programului), înscrierile se pot face la sediul facultății (Str. Edgar Quinet nr. 5-7, sector 1, București, de luni până vineri între orele 9.00-14.00) sau online, la adresa de email admiteremaster.litere@unibuc.ro, în perioada 4-11 iulie 2022. Examenul de admitere (interviu) este programat în ziua de 14 iulie, cu începere de la ora 14.00. Pentru detalii și informații suplimentare privind acest program, mă puteți contacta direct, la adresa de e-mail robert.coravu@litere.unibuc.ro. (R.C.)
Școala de vară ASTRA: REMINDER
Reamintim faptul că Biblioteca Județeană „Astra” din Sibiu organizează, în perioada 24-26 august 2022, cea de-a doua ediție a Școlii de vară ASTRA, „inițiativă de educație nonformală care are drept obiectiv transferul de cunoștințe și abilități cu un înalt grad de noutate pentru domeniul științelor informării și documentării”. Prezentările și aplicațiile practice vor aborda următoarele teme:
Educarea utilizatorilor bibliotecii pentru evaluarea informațiilor – Robert Coravu (lector univ. dr., Universitatea din București);
Noi valențe ale înregistrărilor bibliografice – Nicolaie Constantinescu (drd., Universitatea „Transilvania” din Brașov; cadru didactic asociat, Universitatea din București);
Koha, o soluție open source pentru managementul documentelor de bibliotecă – Lenuța Ursachi (drd., Universitatea din București; șef birou, Biblioteca Universității „Dunărea de Jos” din Galați);
Patrimoniu digital – Silviu Borș (lector univ. dr., Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu).
Persoanele care doresc să participe trebuie să trimită până la data de 3 iulie 2022, la adresa de e-mail scoaladevara@bjastrasibiu.ro, un curriculum vitae în format Europass. Alte informații privind modalitatea de înscriere și de selecție a participanților sunt disponibile pe site-ul Bibliotecii Județene „Astra”. (R.C.)
Maia Morgenstern față cu frumusețea bibliotecilor
Aflăm din Adevărul, dintr-o știre care dă încă o dovadă a calității jurnalismului românesc actual, că renumita actrița Maia Morgenstern a rămas fără aer - nu, nu pe scenă, în timpul unui monolog, ci într-o bibliotecă din România. Mai precis, aflăm din articol, într-o bibliotecă „votată pe un portal web popular pe primul loc în topul celor mai frumoase 25 de biblioteci din lume, în anul 2019.” Despre relevanța acestor clasamente, fie ele bazate pe votul popular sau pe o evaluare realizată de experți, am mai scris. Spre deosebire de autorul articolului, care vorbește despre „topul celor mai frumoase 25 de biblioteci”, fără să facă însă nicio încercare de abordare critică a informației, Maia Morgenstern folosește superlativul absolut: „cea mai frumoasă din lume”. Dincolo de naivitatea unei asemenea afirmații, exclamațiile de uimire ale marii actrițe ne arată că n-a pus piciorul în foarte multe biblioteci din țară - iar în cele din lumea largă, nici atât. (R.C.)
Rolul bibliotecilor în primirea refugiaților
Pe măsură ce devine din ce în ce mai clar faptul că războiul din Ucraina va dura, rolul bibliotecilor în primirea refugiaților trece printr-o transformare. Integrarea în societate este acum, poate, cel mai important deziderat în activitățile bibliotecilor care vizează refugiații. În acest context, BookRiot are un articol util pentru bibliotecarii care se confruntă cu această situație. Printre sursele menționate în articol este și Libraries of Sanctuary, o rețea de bibliotecari care contribuie la crearea unei culturi a ospitalității în societate. (M.C.)
Despre cenzură în bibliotecile din Ucraina
Ucraina a trecut la eliminarea „literaturii de propagandă” de origine rusească din biblioteci. Decizia face parte dintr-o mișcare mai largă de promovare a muzicii și literaturii naționale și de eliminare a celei de origine rusească. Eliminarea muzicii, spre exemplu, se aplică doar muzicii create după 1991 iar eliminarea cărților din bibliotecă se va face și ea, conform informațiilor venite dintre Ucraina, în funcție de anumite criterii. În ciuda acestor asigurări, situația este una delicată și nu poate să nu provoace îngrijorare oricărei persoane interesate de libertatea de expresie și imixtiunea politică în dezvoltarea colecțiilor de bibliotecă. (M.C.)
Presiuni politice asupra bibliotecilor publice din SUA
Din ce în ce mai multe biblioteci din Statele Unite se confruntă cu presiuni generate de inițiativele legislative ale politicienilor care schimbă modul în care operează bibliotecile publice din această țară, afectându-le independența. „Vedem din ce în ce mai multe eforturi indirecte pentru a controla ce este disponibil către comunitate sau pentru a pune în aplicare legi care ar controla modul în care se face achiziția de cărți” declară Deborah Caldwell, directorul Biroului ALA pentru Libertate Intelectuală într-un articol al radioului public din Statele Unite. Cele mai multe controverse apar în mediul rural din statele cu tradiție republicană, unde există o întreagă istorie a contestării locului cărților cu tematică LGBTQ în biblioteci. În plus, noile schimbări legislative ar deschide calea spre chemarea bibliotecarilor în instanță pentru alegerile pe care le fac în selecția de documente pentru bibliotecă. Pentru cei interesați de istoria cenzurii cărților din S.U.A., American Library Association pune la dispoziție mai multe articole interesante, inclusiv o listă Top 10 most challenged books în care descoperim, între altele, cărți ale unor autori precum Toni Morrison, Steinbeck, Atwood sau Harper Lee. (M.C.)
Situația economică afectează bibliotecile din Marea Britanie
The Guardian a publicat un articol despre situația bibliotecilor din Marea Britanie în contextul inflației ce atinge un nivel record. Bibliotecile și construcția de noi școli sunt menționate printre locurile ce ar putea suferi reduceri de buget ca urmare a necesității de a acoperi „gaura” de aproximativ 1,7 miliarde de lire sterline din bugetul administrațiilor locale din regat. (M.C.)
Conferința EBLIDA 2022
Conferința EBLIDA din acest an, cu numărul 30, s-a desfășurat la Atena, în perioada 14-16 iunie. În cadrul conferinței, președintele ANBPR, Dragoș Neagu, a prezentat un studiu de caz dedicat legislației românești din domeniul bibliotecilor. (R.C.)
Bibliotecile în contextul schimbărilor climatice
În perioada 16-18 septembrie 2022 se va desfășura conferința Youth Libraries Group din cadrul CILIP, având ca temă Reading the Planet: Libraries in a Changing Climate. Conferința permite și participarea online. (M.C.)
Codul de bune practici privind dezinformarea, actualizat
Pe data de 16 iunie a fost prezentată ediția actualizată a Codului de bune practici privind dezinformarea, document semnat de 34 de platforme online, actori din industria de publicitate, verificatori de fapte, instituții de cercetare și organizații ale societății civile. Codul îmbogățește versiunea din 2018 cu prevederi care vizează eliminarea stimulentelor financiare de care pot beneficia cei care răspândesc dezinformări, sprijinirea dezvoltării serviciilor de verificare a faptelor în toate țările și în toate limbile Uniunii Europene, inclusiv prin remunerarea celor implicați în această activitate, asigurarea transparenţei publicităţii politice, extinderea sprijinului acordat cercetătorilor din domeniu. În același timp, documentul prevede înfiinţarea unui centru de transparenţă şi a unui grup operativ care să urmărească și să informeze cu privire la punerea în aplicare a codului. (R.C.)
Platforma Cairn sprijină Știința Deschisă
Cairn.info, cea mai importantă platformă online pentru publicațiile științifice de limbă franceză, în parteneriat cu consorțiul bibliotecilor universitare franceze COUPERIN, cu Agenția Bibliografică a Învățământului Superior (ABES) și cu Ministerul Învățământului Superior și Cercetării, a lansat recent un mecanism de sprijin dedicat revistelor din domeniile științelor umane și sociale care doresc să urmeze calea Științei Deschise și să-și pună la dispoziție articolele în mod gratuit. Mecanismul permite, de asemenea, înlocuirea cheltuielilor cu abonamentele ale bibliotecilor din COUPERIN cu un sprijin financiar anual, recurent, acordat revistelor participante, conform modelului Subscribe to Open. (R.C.)