BiblioFeed - Ediția #27
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Dacă doriți să contribuiți cu articole sau să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter, ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Programul final al Conferinței Naționale ABR
Programul final al Conferinței Naționale a Asociației Bibliotecarilor din România, care va avea loc între 31 august și 2 septembrie 2022 la Suceava, este disponibil pe site-ul asociației. (R.C.)
A doua ediție a Școlii de vară ASTRA, la final
La finele săptămânii trecute s-a încheiat cea de-a doua ediție a Școlii de vară ASTRA, găzduită de biblioteca publică din Sibiu. Au participat șapte bibliotecari din biblioteci publice, școlare și universitare și doi studenți de la programele de specialitate organizate de Universitatea din București și Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu. Programul Școlii de vară a inclus cursuri, demonstrații și exerciții practice prezentate de lectori de la Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea din București, Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați și Universitatea „Transilvania” din Brașov. În ultima zi, managerul instituției, dr. Răzvan Pop, a oferit participanților un tur ghidat în vechea clădire a Bibliotecii Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român. (R.C.)
Biblioteci nomade în zonele turistice din țară
Asociația Exploratorilor „Pușcații” a amenajat zece biblioteci călătoare, care pot fi folosite gratuit de către orice doritor. Bibliotecile au formă de igluu, au fost amplasate în diverse zone turistice precum Vatra Dornei, Cheile Turzii, Transfăgărășan, Castelul Corvinilor și se diferențiază între ele prin culoare și tematică. Proiectul se bazează pe donații de cărți din partea publicului și pe principiul împrumutului la schimb cu o altă carte, la fel ca și în cazul altor biblioteci neconvenționale din România. Sperăm că nu va avea și soarta obișnuită a bibliotecilor neconvenționale din țară, proiecte începute cu entuziasm dar care dispar din diverse motive.
Mai multe informații puteți afla pe pagina de Instagram a proiectului Nomad Library sau pe pagina de Facebook a asociației. (M.C.)
Expoziție de fotografii din colecția Bibliotecii Academiei Române
Biblioteca Academiei Române găzduiește, în perioada 29 august-12 septembrie, expoziția TEHNICI FOTOGRAFICE - Unicate și rarități din colecția Bibliotecii Academiei Române. Vizitatorii vor avea ocazia să descopere fotografii rare din colecția bibliotecii, printre care și prima fotografie din țară (din 1848), fotografii din războiul de independență sau imagini din Bucureștiul interbelic. Din păcate, expoziția este deschisă doar în zilele lucrătoare și doar între orele 9 și 14, ceea ce corespunde, trebuie să recunoaștem, modului în care Academia Română înțelege în general să-și îndeplinească menirea în societate. (M.C.)
Admitere la programul masteral Gestionarea informației în societatea contemporană - sesiunea septembrie
11 locuri bugetate și 25 cu taxă sunt disponibile în sesiunea din toamnă la masteratul Gestionarea informației în societatea contemporană (GISC) organizat de Facultatea de Litere a Universității din București. Înscrierile se fac în perioada 6-14 septembrie (detalii). Examenul de admitere (interviu) va avea loc pe data de 15 septembrie, cu începere de la ora 14. (R.C.)
Noua interfață a WorldCat
A fost lansată recent noua interfață a WorldCat, catalogul colectiv administrat de OCLC care reflectă și permite căutarea simultană în colecțiile a mii de biblioteci din întreaga lume. Despre noutățile introduse odată cu această interfață puteți afla mai multe în secțiunea Help & FAQ. (R.C.)
Din nou despre contestarea cărților în S.U.A.
Revista Golan ne prezintă într-un articol cu un titlu imprecis situația eliminării temporare a cărților din bibliotecile dintr-un district școlar din Texas, zonă unde este permisă contestarea prezenței materialelor în biblioteci de către părinți, angajați sau locuitori din zonă. Deși această posibilitate a dus la contestări ce sunt, cel puțin în unele cazuri, extrem de dubioase, partea pozitivă a situației este că decizia finală de eliminare sau păstrare a volumelor în colecție aparține unui comitet din care fac parte și bibliotecari. (M.C.)
Prețul abonamentelor la cărți electronice
National Public Radio a abordat subiectul accesului la cărțile electronice prin intermediul abonamentelor, în cazul bibliotecilor publice. Bibliotecarii consultați au prezentat situația prin care sunt nevoiți să își reînnoiască abonamente din ce în ce mai scumpe la operele în format digital, mai ales în condițiile în care editurile au început să atace și posibilitatea împrumutului digital controlat (varianta de împrumut în care versiunea electronică a unei cărți este împrumutată unei singure persoane) pentru a favoriza cumpărarea de licențe care expiră după un număr de împrumuturi sau după o anumită perioadă. (M.C.)
Muzeu virtual al litoralului
Asociația Forumul Artelor Vizuale a pornit, împreună cu un grup de specialiști, un proiect care are drept scop crearea unui muzeu al litoralului românesc. Inițial, muzeul va fi unul virtual dar pe termen lung să dorește transformarea lui într-un muzeu cu spațiu fizic. Este a doua inițiativă de punere în valoare a zonei apărută în ultima perioadă, prima (arhiva digitală Heritage Constanța) fiind semnalată într-o ediție precedentă a newsletter-ului. (M.C.)
Europeana GIF IT UP 2022
Europeana, alături de alte organizații ale memoriei culturale între care se numără și Digital Public Library of America, organizează în luna octombrie 2022 o nouă ediție a concursului GIF IT UP de reutilizare creativă conținutului cultural digitizat și ieșit de sub incidența dreptului de autor. Site-ul GIF IT UP are și o secțiune dedicată celor care doresc să învețe cum se crează gif-uri, iar cei care au nevoie de inspirație pot vedea câștigătorii din 2021. (M.C.)
„Document strategic privind cadrul Științei Deschise în România”
Cei interesați de subiectul Științei Deschise, unul cu implicații în special asupra bibliotecilor universitare și de cercetare, pot răspunde apelului UEFISCDI de a contribui cu opinii și sugestii la un document strategic supus consultării publice, care va reprezenta Cartea Verde a Tranziției către Știința Deschisă (2022-2030). Termenul limită este 30 septembrie 2022. (R.C.)
Pericolul din spatele taxelor de procesare a articolelor
Deși Accesul Deschis a adus cu sine numeroase beneficii și reprezintă viitorul publicării științifice, procesul de tranziție spre această formă de publicare a conținutului științific în format electronic a dat naștere și taxelor de procesare a articolelor (TPA - în en., Article Processing Charges - APC). Această soluție prin care (inițial) editurile au înlocuit taxele de abonare este folosită, din ce în ce mai des, ca o modalitate de creștere a profitului acelor edituri care publică reviste prestigioase. Acest articol din Scientometrics prezintă evoluția taxelor la cele mai mari edituri științifice și în rândul celor mai importante șase țări din punct de vedere al producției științifice în perioada 2015-2020. Rezultatele arată creșteri importante alte costurilor totale cu TPA-uri care, în cazul celor mai prestigioase reviste, pot ajunge să fie până la de 74 de ori mai mari. Astfel de evoluții ale costurilor pun în pericol însăși tranziția la Accesul Deschis, reduc semnificativ posibilitatea cercetătorilor din țări mai puțin dezvoltate de a publica și încurajează proliferarea revistelor pseudoștiințifice (predatory). (M.C.)
Există căutare și dincolo de Google
Cei interesați să identifice online resurse pentru studiu și cercetare au la dispoziție instrumente de căutare care, spre deosebire de Google, nu își propun ca obiectiv principal să ofere cât mai multe rezultate, ci să facă mai vizibile informațiile de calitate. Un asemenea instrument este Refseek, care ni se prezintă drept un motor de căutare dedicat studenților și cercetătorilor. Refseek indexează peste cinci miliarde de documente, acordând prioritate informațiilor științifice. Pe lângă motorul de căutare, pe site-ul Refseek este disponibil și un indice de surse electronice de referințe selectate și organizate în funcție de subiect. Dacă Google este pentru oricine, Refseek reprezintă o resursă care merită utilizată și recomandată de către specialiștii din biblioteci. (R.C.)
Revistă dedicată fenomenului dezinformării
HKS Misinformation Review (ISSN 2766-1652) este o revistă științifică cu acces deschis editată de Harvard Kennedy School. Articolele publicate aici analizează fenomenul dezinformării din diverse perspective, ca rezultat al unor cercetări interdisciplinare. Revista apare începând din 2020, o dată la două luni și publică, de asemenea, numere speciale dedicate unor subiecte relevante. Cei interesați de subiect se pot abona pentru a primi prin e-mail, o dată la două luni, newsletterul Misinformation Review Digest (R.C.)