BiblioFeed - Ediția #28
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Claudia Șerbănuță (C.Ș.)
Biblioteca Națională a României - Newsletter relații internaționale (BNaR) - știri preluate și prelucrate cu acordul Bibliotecii Naționale
Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau proiecte pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Kit pedagogic pentru bibliotecari
Asociația De Basm (asociația scriitorilor pentru copii și adolescenți) a publicat un kit pedagogic pentru bibliotecari cu titlul Cum îi conducem pe copii în lumea poveștilor prin jocuri și activități creative. Kitul vine sub forma unei cărți electronice, este disponibil gratuit și își propune să „îi ajute pe bibliotecarii de pretutindeni să devină ghizi fantastici ai unor copii care călătoresc fericiți prin lumea poveștilor”. Cartea tratează trei teme mari (prietenia, încrederea în sine și toleranța) și vine cu sugestii de lectură variate, atât din scriitori străini cât și români și cu sfaturi pentru organizarea unor ateliere de lectură (întrebări, jocuri, alte tipuri de activități) pentru fiecare carte din lista celor recomandate. (M.C.)
Proiect pentru bibliotecile publice
Asociația Harap Alb și partenerii ei caută 5 biblioteci publice care să li se alăture în demersul de a crea activități și colecții pentru copii, cu și despre cultura romă. Se caută biblioteci publice care deservesc comunități în care există romi pentru a demara o serie de activități în următoarele trei luni. Activitățile includ:
Echiparea bibliotecilor cu un kit de cărți (10 titluri) și materiale educaționale pentru copii (activitate organizată de Asociația Harap Alb și partenerii);
Participarea, în perioada 4-7 octombrie, la o instruire la București și Târgu Jiu, care va include și participarea la Conferința Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România - ANBPR (activitate organizată de Asociația Harap Alb și partenerii);
Organizarea a trei evenimente locale de lectură pentru copii preșcolari sau de școală primară (activități organizate local de biblioteca selectată);
Organizarea unei întâlniri cu un grup de părinți împreună cu copiii lor de 2–3 ani (activitate organizată local de biblioteca selectată);
O întâlnire cu educatori din învățământul preșcolar (activitate organizată local de biblioteca selectată).
Înscrierea bibliotecilor doritoare se va face în perioada 7–22 septembrie 2022 prin completarea acestui formular. Sunt disponibile 5 locuri pentru biblioteci partenere, iar selecția se va face continuu.
Criteriile de selecție țin de motivația bibliotecarului și de experiența sa anterioară, respectiv de dorința de lucru cu comunitatea romă din localitate, dar și cu toți copiii din comunitate.
Succes! (C.Ș.)
Despre Bookster
Site-ul Hotnews găzduiește un articol susținut de Bookster dedicat acestei companii care a ajuns în prezent să furnizeze cărți pentru mai mult de 88.000 de abonați din aproximativ 1200 de companii din țară printr-un serviciu prezentat drept „un fel de combinație de Glovo, Netflix și biblioteci”. Articolul, intitulat Bookster: Radiografia unui start-up ajuns la maturitate. De la un grup de oameni “orchestră” la un Glovo al cărților conține informații despre evoluția acestei afaceri și mărturii ale celor care lucrează la Bookster. Una dintre afirmațiile surprinzătoare din articol este aceea că Bookster „preia comanda de la bibliotecile de stat/specializate și o aduce la ușa abonatului” - pe site-ul Bookster nu am găsit nicio referire la o asemenea colaborare care ar însemna că Bookster, pe lângă faptul că achiziționează cărți pe care le pune la dispoziția clienților săi, joacă și rolul de intermediar între centrele de împrumut ale unor biblioteci de drept public și utilizatorii finali, lucru greu de crezut dacă ne raportăm la legislația în vigoare; bănuiala noastră este că e vorba de o utilizare improprie a termenilor. Referitor la implicațiile legale ale serviciilor furnizate de Bookster, trebuie sa amintim procesul pe care compania îl are cu edituri și asociații de editori din România, al cărui următor termen este pe data de 15 septembrie 2022. Una peste alta, Bookster este o dovadă că un serviciu proactiv, care promovează și duce cărțile la utilizatorii care au nevoie de ele, se poate dovedi o afacere de succes chiar și într-o țară în care statisticile privind lectura sunt dezastruoase. (R.C.)
Congresul Internațional IFLA 2022 în cifre și imagini
În perioada 26-28 iulie 2022, la Dublin, Irlanda, a avut loc Congresul Internațional IFLA, prima ediție în format hibrid, organizată după pandemia de Covid-19. Congresul a fost urmat de Adunarea Generală IFLA, desfășurată în 25 august 2022, în format online.
Și în acest an, Congresul a înregistrat un real succes. În cifre, această importantă întâlnire arată astfel: peste 1900 de participanți fizic, 495 de participanți online, 96 de țări reprezentate, peste 150 de sesiuni și peste 120 de voluntari implicați în asigurarea bunei desfășurări a Congresului.
Puteți urmări aici o scurtă înregistrare video care rezumă cele mai importante momente ale Congresului.
Detalii despre fiecare zi de conferință: Ziua 1 Ziua 2 Ziua 3
Pentru cei interesați, IFLA a publicat online cele mai importante sesiuni desfășurate în cadrul Congresului, acestea putând fi urmărite pe canalul său de YouTube.
De asemenea, newsletterul IFLA pentru luna august, intitulat The Learning Issue, prezintă informații de interes pentru profesioniștii din domeniul științelor informării și documentării, menite să-i ajute să-și îmbunătățească activitatea, pornind de la oferirea de servicii în acord cu practicile actuale până la activități de advocacy. (BNaR)
#LibraryCardSignUpMonth
Septembrie este Library Card Sign-up Month în S.U.A. Campania a început în 1987 ca răspuns la îndemnul ministrului Educației de atunci, care spunea că „fiecare copil ar trebui să obțină un permis de bibliotecă și să-l folosească”. În această perioadă bibliotecile din întreaga țară desfășoară campanii care reamintesc că „înscrierea pentru un card de bibliotecă este primul pas spre performanța educațională și învățarea pe tot parcursul vieții”. Mai multe informații despre campanie și impactul ei găsiți și pe site-ul American Library Association, iar exemple ale modului în care sărbătoresc americanii pot fi văzute pe Twitter și Instagram. (M.C.)
Expoziție de obiecte uitate în cărți din bibliotecă
Biblioteca Publică din Oakland a organizat o expoziție a celor mai interesante obiecte uitate în cărțile împrumutate de la bibliotecă. Expoziția cuprinde o varietate de obiecte, de la unele la care ne-am putea aștepta (semne de carte, liste de lucruri de făcut) dar și altele mai puțin obișnuite (scrisori, rețete). Expoziția se bazează pe colecția de 10 ani a unei bibliotecare care are și un blog în care vorbește inclusiv despre obiectele găsite în cărți. (M.C.)
Un fost sediu de bibliotecă a devenit spațiu pentru o firmă
Deși poate exista percepția că bibliotecile din țările dezvoltate nu au o existență amenințată, spre deosebire de ceea ce știm că se întâmplă deseori în România (a se vedea exemplul Bibliotecii Pedagogice sau a sutelor de biblioteci mici închise anual), realitatea arată că bibliotecile pot fi desființate oriunde există un cumul de factori neprielnici (schimbări ale priorităților politice, presiuni financiare etc.). Este și cazul Bibliotecii Internaționale din Stockholm, care a fost mutată și comasată cu o altă bibliotecă. Imaginile „before and after” din această postare arată cum fosta clădire a bibliotecii a devenit acum sediu pentru o celebră firmă de produse de papetărie. (M.C.)
Despre rolul și importanța arhivelor naționale
Associated Press a publicat un amplu articol care explică legătura dintre Arhivele Naționale ale S.U.A. și descinderea F.B.I. la casa lui Donald Trump. Materialul prezintă rolul arhivelor în păstrarea tuturor înregistrărilor realizate de toți cei care au un rol în executivul din țară. Spre exemplu, orice înscris creat de președinte aparține exclusiv statului și poate fi distrus doar cu aprobarea arhivelor, cărora trebuie să li se predea la finalul mandatului toate materialele (de altfel, de la faptul că Trump nu a predat aceste materiale a pornit întreaga investigație).
Deși se spune deseori despre președintele S.U.A. că este „cea mai puternică persoană din lume”, cazul de față de arată, pe lângă faptul că într-o democrație autentică nimeni nu este deasupra legii, puterea pe care o au instituțiile mai puțin glorificate într-un stat, cum sunt și cele de tip GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums) și importanța muncii pe care o desfășoară cei care lucrează într-o astfel instituție. (M.C.)
Apel de lucrări - LIBER Winter Event 2022
LIBER Winter Event, primul eveniment de acest tip organizat de LIBER (Ligue des Bibliothèques Européennes de Recherche), va fi găzduit de Vrije Universiteit Amsterdam, Olanda, în perioada 1-2 decembrie 2022.
LIBER proiectează evenimentul de iarnă ca pe un forum în care vor fi prezentate și discutate lucrările întreprinse de grupurile de lucru LIBER. De asemenea, conferința reprezintă o oportunitate de a prezenta progresele înregistrate în cadrul proiectelor în care LIBER este implicat în calitate de partener.
Tema evenimentului este Building on collaboration for the future. Propunerile de lucrări pot aborda diferite subiecte legate de implicarea comunități de utilizatori în proiectele bibliotecilor de cercetare. Reprezentanții grupurilor de lucru LIBER și ai partenerilor săi din proiecte sunt invitați să trimită propuneri care să se înscrie în linia dată de tema întâlnirii.
Teme de interes:
Open Access;
Drept de autor și alte chestiuni legale;
Training și dezvoltarea competențelor;
Arhitectură de bibliotecă;
Științe sociale;
Digitizare și acces la patrimoniul digitizat;
Linked Open Data;
Leadership;
Managementul datelor de cercetare.
Propunerile de lucrări se trimit prin completarea formularului online, până la data de 30 septembrie 2022. (BNaR)
Webinar interactiv IFLA: „Inner Development Goals”
Secțiunea IFLA ENSULIB (Environment, Sustainability and Libraries Section) organizează, în data de 9 septembrie 2022, webinarul Inner Development Goals: An Interactive Webinar.
Mulți dintre noi suntem familiarizați cu obiectivele de dezvoltare durabilă elaborate de Organizația Națiunilor Unite, însă acest webinar se va concentra pe Inner Development Goals, ca o completare esențială ale celor de mai sus. Acest cadru bazat pe cercetare își propune să ne dezvolte capacitatea interioară de a gestiona provocările din ce în ce mai complexe.
După ce va fi prezentat cadrul teoretic, participanții vor fi împărțiți pe grupe de lucru, în cadrul cărora se vor explora abilitățile și calitățile necesare atingerii obiectivelor de dezvoltare interioară: conștientizarea de sine, comunicativitate, curaj etc.
Pentru participarea la acest webinar, este necesară înregistrarea prealabilă (vezi detalii). (BNaR)
Un nou memorandum pentru accesul deschis în S.U.A.
Biroul de Politică a Științei și Tehnologiei din cadrul Casei Albe a publicat o versiune actualizată a memorandumului privind accesul la literatura științifică. Printre schimbările aduse în noua ediție se numără lărgirea adresabilității documentului de la instituțiile care câștigă peste 100 de milioane de dolari din granturi de cercetare (în versiunea din 2013 a memorandumului) la toate instituțiile și eliminarea embargoului de un an în ceea ce privește publicarea în acces deschis. Aceste schimbări, venite totuși la aproape zece ani de la prima ediție a memorandumului, au potențialul de a schimba complet gradul de acces la cercetările finanțate de S.U.A., apropiindu-se de modul în care vede U.E. problematica accesului la informația științifică. (M.C.)
Cărți de la Bloomsbury, disponibile în acces deschis
Editura britanică Bloomsbury pune la dispoziție pe platforma sa o colecție de circa 300 de cărți disponibile în acces deschis, dintre care unele prezintă interes pentru zona științelor informării și documentării. (R.C.)
Motor de căutare pentru cărți „insolite”
Weird Old Book Finder este un motor de căutare creat de Clive Thompson cu scopul de a readuce în atenție cărți vechi și uitate. Motorul regăsește exclusiv cărți din baza de date a Google Books aflate în domeniul public și afișează o singură carte per căutare. (R.C.)

Bibliotecă gratuită de manuale
OpenStax, o inițiativă non-profit ce urmărește să îmbunătățească accesul la educație, oferă acces gratuit la zeci de manuale în engleză și spaniolă care acoperă o plajă largă de domenii (matematică, fizică, chimie, științe sociale, științe umaniste etc.) și care sunt folosite în prezent în peste 100 de țări. Pe lângă manuale, OpenStax oferă și diverse platforme de e-learning (contracost) și posibilitatea de achiziționare la un preț redus a cărților tipărite pentru cei care preferă acest format. (M.C.)
ONG-ul Funky Citizens, menționat într-un raport despre modalitățile de contracarare a dezinformărilor legate de COVID-19
Ultima ediție a newsletterului Misreport semnalează raportul Disinformation in Democracies: Improving Societal Resilience to Disinformation realizat de Jon Hassain sub egida NATO Strategic Communications Centre of Excellence (NATO StratCom COE) în care sunt incluse șapte studii de caz referitoare la soluțiile inovatoare pe care organizații din diverse țări le aplică împotriva infodemiei. Între acestea, unul (Funky Citizens Civil Society Organisation: Improving behaviours in online spaces through active citizenship, pp. 21-24) prezintă modalitățile în care ONG-ul românesc Funky Citizens a încurajat gândirea critică și transparența în privința subiectelor legate de COVID-19; între acestea, este menționat un „accelerator de educație media” denumit Train the Trainers. Subiectul educației media ar trebui să constituie o preocupare mai mare și pentru bibliotecile de la noi, dar și pentru asociațiile profesionale: pentru a putea educa utilizatorii, bibliotecarii trebuie ei înșiși să-și dezvolte gândirea critică și abilitățile de evaluare a informațiilor care circulă în mediul online. Că e nevoie acută de asemenea programe de formare a bibliotecarilor o dovedesc știrile false și informațiile din surse dubioase pe care unii dintre ei le distribuie pe rețelele de socializare; or, una dintre bazele profesiei este/ar trebui să fie tocmai capacitatea de a evalua corect sursele de informare. (R.C.)