BiblioFeed - Ediția #3
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze știri pe care să le includem în newsletter.
Locuri disponibile la buget pentru programele de studiu în domeniul științelor informării și documentării de la Universitatea din București (sesiunea din luna septembrie)
Reamintim faptul că Facultatea de Litere a Universității din București scoate la concurs în sesiunea de admitere din luna septembrie:
pentru programul de licență Științe ale Informării și Documentării: 26 de locuri la buget (dintre care 1 pentru romi și 2 pentru absolvenți ai liceelor din mediul rural) și 10 locuri cu taxă. Înscrierile se fac exclusiv online, în intervalul 7 septembrie, ora 9.00-12 septembrie 2021, ora 15.00. Forma de concurs: concurs de dosare; media de admitere = (media examenului de bacalaureat + nota obținută la proba de Limba și literatura română la bacalaureat)/2. Informații suplimentare: https://litere.ro/admitere/licenta/
pentru programul de master Gestionarea Informațiilor în Societatea Contemporană: 17 locuri la buget (dintre care 1 pentru romi) și 23 de locuri cu taxă. Înscrierile se fac online, în intervalul 7-14 septembrie 2021, până la orele 12. Forma de concurs: evaluarea scrisorii de intenție și a CV-ului încărcate de candidați pe platforma de înscriere; interviu (online). Examenul se va desfășura în data de 17 septembrie, cu începere de la ora 10.00. Informații suplimentare: https://litere.ro/admitere/masterat/
Cei care doresc să adreseze întrebări sau să solicite detalii cu privire la cele două programe de studii pot scrie la adresa robert.coravu@litere.unibuc.ro (persoană de contact: lector univ. dr. Robert Coravu). (R.C.)
Doctorul osteopat care vinde dezinformare
NPR (radioul public din S.U.A.) discută într-o emisiune cazul doctorului Joseph Mercola, un celebru osteopat care este unul dintre personajele-cheie în dezinformarea legată de COVID. Mercola susține că o anumită dietă și anumite suplimente de vitamine sunt suficiente pentru a combate efectele bolii. Deloc surprinzător, el deține și o afacere prin care vinde astfel de suplimente. Informații despre Mercola găsiți și în acest articol de la New York Times în care este prezentat istoricul lui în susținerea unor tratamente „miraculoase” nesusținute de dovezi științifice, dar care i-au adus profit. De ce ne interesează subiectul? Cazul Mercola este unul dintre exemplele care susțin nevoia de educație informațională și științifică a cetățenilor - iar bibliotecile se numără printre instituțiile care sunt sau ar trebui să fie implicate în acest proces. (M.C.)
Raportul privind starea bibliotecilor din S.U.A. în 2020
A apărut raportul special privind starea bibliotecilor din S.U.A. în contextul COVID-19. Raportul arată impactul pe care l-a avut pandemia în activitatea bibliotecilor și evidențiază modalitățile în care bibliotecile au reușit să rămână deschise pentru public în ciuda imposibilității de a le folosi spațiile. Ca în fiecare an, raportul cuprinde și Top 10 most challenged books (cărțile în legătură cu care s-au înregistrat cele mai multe încercări de cenzură în anul precedent). (M.C.)
Revista Română de Biblioteconomie și Știința Informării nr. 1/2021
A apărut primul număr din acest an al Revistei Române de Biblioteconomie și Știința Informării/Romanian Journal of Library and Information Science (RRBSI), publicație editată de Asociația Bibliotecarilor din România. Studiile cuprinse în sumar sunt semnate de Loredana Stanciu și Melania Luana Butnariu (Skills of Librarians in 2021: Their New Mission During the Pandemic), Victoria Frâncu (Ontologies as the most complex knowledge organization systems), Petra Düren și Ane Landøy (Analysing and Comparing Strategies of Public and Academic Libraries regarding their Period, their Vision and Mission as well as Values and Strategic programs). (R.C.)
Podcast de la Biblioteca „Radu Rosetti” din Onești
Semnalăm existența podcastului „Povestea de la prânz”, în care bibliotecarii de la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești citesc povești pentru copii. Podcastul este disponibil și pe Spotify. (M.C.)
Bibliotecă pentru oamenii fără adăpost
ONG-ul Carusel își propune să înființeze o bibliotecă pentru oamenii fără adăpost. Dacă doriți să contribuiți cu donații, îi puteți contacta pe inițiatorii proiectului la adresa din link. (M.C.)
O nouă platformă pentru publicarea cercetării
Research England (organism care se ocupă cu finanțarea cercetării în educația terțiară din Marea Britanie) a anunțat finanțarea proiectului Octopus, care are rolul de a furniza o platformă de „înregistrare a cercetărilor primare” încă din momentul desfășurării lor. Practic, platforma Octopus va permite oamenilor de știință să-și publice rezultatele pe măsură ce avansează în cercetare, fără a mai fi nevoiți să aștepte finalizarea acesteia pentru a publica un articol într-o revistă, cum este cazul acum. (M.C.)
O nouă politică privind accesul deschis pentru cercetarea finanțată de stat în Marea Britanie
UK Research and Inovation, organism public care susține cercetarea în universitățile din Marea Britanie, a publicat un nou document de politică privind accesul deschis pentru cercetările pe care le finanțează. Documentul prevede obligativitatea publicării imediate în acces deschis a tuturor articolelor ce vor apărea începând cu aprilie 2022, iar pentru monografii publicarea în acces deschis la maximum 12 luni după apariția în regim clasic. (M.C.)
Rolul bibliotecilor universitare și de cercetare în procesul de cercetare științifică...
… este luat în serios în țări în care acestea beneficiază de atenția meritată. Recent, a fost publicat raportul The role of academic and research libraries as active participants and leaders in the production of scholarly research care prezintă rezultatele unui studiu comandat de Research Libraries UK (consorțiu alcătuit din cele mai importante biblioteci de cercetare din Marea Britanie și Irlanda) în parteneriat cu Arts and Humanities Research Council (organism britanic care sprijină cercetarea și studiile universitare în domeniul artei și științelor umane). Investigația, realizată în perioada ianuarie-iunie 2021, și și-a propus să analizeze rolurile pe care bibliotecile universitare și de cercetare le joacă în prezent, să le evidențieze cele pe care le-ar putea avea în viitor ca parteneri și ca lideri în procesul de cercetare științifică, să identifice și să descrie natura barierelor și provocărilor existente pentru exploatarea acestui potențial și să formuleze recomandări în consecință.
Cele mai importante concluzii ale studiului:
Personalul bibliotecilor universitare și de cercetare deține un capital de competențe, abilități și cunoștințe care nu se limitează la managementul colecțiilor de documente. Abilitățile lor tehnice, curatoriale și pedagogice le permit să coordoneze sau să contribuie la un spectru larg de cercetări. Anumite competențe, abilități și cunoștințe, precum cele privind investigarea și evaluarea sistematică a literaturii de specialitate, învățământul digital, accesul deschis, bibliometria sau managementul datelor de cercetare pot fi complementare celor deținute de partenerii din proiectele de cercetare, asigurând o colaborare reciproc avantajoasă;
Colaborarea face parte din natura bibliotecilor și bibliotecarilor, deci au un potențial ridicat să dezvolte noi relații de colaborare și să coordoneze sau să contribuie la parteneriate de cercetare inovatoare și interdisciplinare;
Desfășurarea de către biblioteci a unor activități de cercetare este uneori nerecunoscută la adevărata ei valoare din cauza înțelegerii diferite a conceptului de cercetare de către cercetătorii din universități și personalul bibliotecii;
Implicarea bibliotecilor în activități de cercetare se poate realiza pe diverse căi, dar contribuția cea mai semnificativă a personalului bibliotecilor la proiectele de cercetare apare atunci când acesta este implicat de la început, din stadiul de elaborare, până la finalul ciclului de viață al cercetării, când se realizează diseminarea și prezervarea rezultatelor;
Bibliotecarilor nu le este întotdeauna recunoscut statutul de parteneri de cercetare;
Bibliotecarii sunt eligibili pentru finanțarea unor cercetări de către organismele britanice abilitate;
Percepțiile cu privire la biblioteci continuă să se schimbe în rândul instituțiilor și al membrilor comunității academice, deși această schimbare nu se produce uniform. Biblioteca nu mai este văzută ca o instituție furnizoare de servicii, ci este considerată un partener cu drepturi egale. Cu toate acestea, există în continuare anumite aspecte care limitează capacitatea și oportunitățile bibliotecarilor de a-și extinde rolul în cadrul proiectelor de cercetare;
Pentru ca oportunitățile pe care le au bibliotecile de a-și dezvolta rolul ca parteneri și pionieri ai cercetării universitare și științifice să fie exploatate, este nevoie de o schimbare a modului în care cercetarea este văzută în biblioteci și în care biblioteca este percepută în instituția tutelară, precum și de o concentrare a eforturilor în direcția dezvoltării capacității de cercetare și a vizibilității bibliotecarilor.
Printre recomandările raportului se regăsesc câteva care fac referire la necesitatea de a sprijini recunoașterea instituțională a rolului pe care bibliotecarii îl au în procesul de cercetare. Astfel, bibliotecile sunt invitate să-și sprijine angajații să-și facă cunoscute cercetările pe care le realizează, abilitățile și competențele pe care le dețin prin intermediul profilurilor de cercetare, al lucrărilor științifice și al contribuțiilor la seminarii și evenimente dedicate cercetării. De asemenea, ele trebuie să exploreze modalități de dezvoltare și sprijinire a abilităților și capacității de cercetare a personalului prin diverse forme de perfecționare și prin includerea activității de cercetare în rândul responsabilităților specifice. Pentru ca modalitățile în care bibliotecile se pot implica în procesul de cercetare să fie cunoscute, este nevoie și de reprezentarea lor în comitetele și panelurile de cercetare existente la nivelul instituțiilor tutelare. La rândul lor, membrii personalului academic sunt chemați să comunice cu bibliotecarii în timpul dezvoltării programelor universitare și de cercetare, pentru a profita de abilitățile și competențele lor atunci când este posibil, precum și să citeze și să menționeze contribuțiile bibliotecarilor, fie că acestea sunt aduse în mod formal, în calitate de parteneri în procesul de cercetare, sau informal.