BiblioFeed - Ediția #4
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze știri pe care să le includem în newsletter.
Știrile preluate din Newsletter relații internaționale, în baza acordului cu Biblioteca Națională a României, sunt semnalate prin acronimul BNaR.
Parteneriat BiblioFeed - Biblioteca Națională a României
Începând cu acest număr, în urma acordului cu Biblioteca Națională a României, BiblioFeed va găzdui știri preluate din publicația online Newsletter relații internaționale. Publicația menționată, cu apariție lunară, este editată de Serviciul Dezvoltare Instituțională - Compartimentul Relații Internaționale al BNR și este distribuită prin e-mail tuturor bibliotecilor din Catalogul Structurilor Infodocumentare din România (CASIDRO). (R.C.)
Ultimele zile de înscriere pentru programul de master Gestionarea Informațiilor în Societatea Contemporană de la Universitatea din București (sesiunea septembrie 2021)
Reamintim faptul că pentru sesiunea de admitere din luna septembrie, Facultatea de Litere a Universității din București a scos la concurs 17 locuri la buget (dintre care 1 pentru romi) și 23 de locuri cu taxă pentru programul de master Gestionarea Informațiilor în Societatea Contemporană. Înscrierile se fac online până la data de 14 septembrie 2021, orele 12. Forma de concurs: evaluarea scrisorii de intenție și a CV-ului încărcate de candidați pe platforma de înscriere; interviu (online). Examenul se va desfășura în data de 17 septembrie, cu începere de la ora 10.00. Informații suplimentare: https://litere.ro/admitere/masterat/ (R.C.)
Înscriere gratuită la cea de-a treia ediție a Open Science Fair Conference
Cea de-a treia ediție a Open Science Fair Conference, cu tema Fostering Local and Global Open Science Communities, se va desfășura în perioada 20-23 septembrie 2021.
Open Science Fair Conference este o inițiativă a OpenAIRE, co-organizată de LIBER, în parteneriat cu alte organizații ce activează în sfera Open Science: COAR, EIFL, Force11, LA Referencia, OPERAS, Sparc, Sparc Europe.
Conferința își propune să reunească comunități interesate de open science în vederea:
identificării practicilor cele mai des întâlnite în domeniul open science;
identificării celor mai bune sinergii pentru furnizarea de servicii adaptate unor categorii cât mai diverse de public;
împărtășirii și învățării din experiențele celorlalți.
Înregistrarea este gratuită și accesibilă tuturor celor interesați.
Sursă și detalii: https://libereurope.eu/mec-events/open-science-fair-fostering-local-and-global-openscience-communities/. (BNaR)
140 de ani de bibliotecă publică la Brăila sărbătoriți cu privirea spre viitor
Biblioteca Județeană Brăila a împlinit recent 140 de ani (la mulți ani!) și a sărbătorit evenimentul prin deschiderea a două filiale neasistate de bibliotecari unde utilizatorii au posibilitatea de a împrumuta și returna cărțile pe baza permisului de bibliotecă. Filialele, denumite Bibliopunct, sunt amplasate pe faleza Dunării și în Parcul Monument și au fost realizate în cadrul proiectului european "Sistem modern și inovativ constituit dintr-un spațiu modern de valorificare a identității locale în zona pescărească Brăila". (M.C.)
Cât valorează o bibliotecă?
Library Journal a publicat un articol despre valoarea muncii de bibliotecă și cum poate fi ea calculată. Puteți testa calculatorul (cu precizarea că valorile sunt calculate pe baza datelor din S.U.A.). Nu este primul astfel de instrument iar subiectul impactului economic al bibliotecilor este unul dezbătut în numeroase articole și chiar într-un standard ISO. American Library Association are o colecție de studii despre impactul economic al bibliotecilor organizată în secțiunea Libraries Matter: impact research, colecție ce are rolul de a oferi instrumente utile celor care doresc să susțină cauza bibliotecilor. (M.C.)
Cum vorbim despre fake-news cu apropiații?
CNN are un articol despre cum puteți să vă convingeți prietenii și familia să nu mai răspândească fake-news. În primul rând, trebuie să ne gândim că e posibil ca persoana cu care vorbim să fie mânată de intenții bune și nu una care dorește să manipuleze prin informațiile pe care le distribuie. Apoi, trebuie să abordăm problema încercând să înțelegem poziția celuilalt și să arătăm empatie. Discuția are șanse mai mari de reușită dacă este desfășurată față în față decât prin intermediul unor mesaje pe platformele de socializare. Altfel spus, dacă chiar vrem să-i facem pe cei din jur să nu mai răspândească știri false, comentariile pe social media sunt probabil cea mai puțin eficientă soluție. (M.C.)
Școala de vară ASTRA
Găzduită de Biblioteca Județeană din Sibiu, prima ediție a Școlii de vară Astra a beneficiat de participarea a 12 bibliotecari din biblioteci publice, universitare, școlare și specializate din București, Cluj-Napoca, Craiova, Iași, Galați, Piatra Neamț, Sibiu și Suceava. Desfășurate în perioada 26-29 august 2021, cursurile Școlii de vară au fost susținute de Lenuța Ursachi (Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați), Robert Coravu (Universitatea din București), Nicolaie Constantinescu (Comunitatea Kosson). (R.C.)
Cum detectăm informațiile pseudo-științifice?
Recomandăm videoclipul Cum detectăm informațiile pseudo-științifice? de la Asociația Eurocomunicare, material în care o să găsiți informații despre aspectele cheie ce trebuie verificate atunci când analizăm o informație ce pare științifică. De altfel, asociația are un cont de Youtube unde puteți descoperi și alte videoclipuri despre subiecte precum identificarea informațiilor înșelătoare, evaluarea credibilității unui conținut informațional și modul în care prejudecățile ne afectează în filtrarea informațiilor. (M.C.)
Conferința Națională a Asociației Bibliotecarilor din România
A XXXI-a Conferință Națională a ABR s-a desfășurat online în perioada 8-10 septembrie 2021. Prezentările și dezbaterile din programul conferinței au fost transmise live pe Facebook; înregistrările sunt disponibile în grupul de Facebook al ABR. (R.C.)