BiblioFeed - Ediția #7
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co știri pe care să le includem în newsletter.
Știrile preluate din Newsletter relații internaționale, în baza acordului cu Biblioteca Națională a României, sunt semnalate cu acronimul BNaR.
Luna Internațională a Bibliotecilor Școlare
Începând din 2008, la inițiativa Asociației Internaționale a Bibliotecilor Şcolare (International Association of School Librarianship), luna octombrie este dedicată celebrării bibliotecilor școlare. Tema anului 2021 este Fairy Tales and Folk Tales around the World. De pe site-ul ABR aflăm de la Mariana Rodica Trofin, președintele filialei Bihor, despre modul în care bibliotecarii școlari din județ au sărbătorit acest eveniment. Nu am găsit, în schimb, nicio informație pe site despre modul în care a fost el marcat la nivel central de asociația profesională din care fac parte un număr important de bibliotecari școlari. (R.C.)
Liceul Teoretic „Emil Racoviță” din Baia Mare are nevoie de bibliotecă
De pe Hartaedu, o platformă unde oricine poate semnala nevoile școlilor din România, am aflat despre situația liceului „Emil Racoviță” din Baia Mare, care are nevoie de fonduri pentru dotarea bibliotecii. Putem contribui printr-o donație direct din platforma Hartaedu.ro și/sau distribuind mesajul, astfel încât să ajungă la cât mai multe persoane. (M.C.)
„Comunitățile care nu au biblioteci sunt cu siguranță mai sărace”...
...este concluzia la care a ajuns Mihaela Tănase, bibliotecară în comuna Popricani. (De-ar ajunge la aceeași concluzie și cei de care depinde finanțarea bibliotecilor!) Puteți citi povestea ei și mai multe despre serviciile pe care le oferă în bibliotecă într-un articol din Scena 9. (M.C.)
Diplomație culturală și biblioteci publice
Marți, 26 octombrie, se va desfășura evenimentul online Diplomație culturală și biblioteci publice, organizat de România EduCab, care îl va avea drept invitat pe Andrei Țărnea. Se va discuta despre diplomație culturală și rolul bibliotecilor publice ca hub-uri culturale și de cunoaștere în comunitățile locale. (M.C.)
Proiectul „Arta, minune dintr-o carte”
Biblioteca Națională a României își propune prin acest proiect, realizat în parteneriat cu Grafill – Organizația Norvegiană pentru Comunicare Vizuală, să promoveze ilustrația de carte prin schimburi de experiență, expoziții și crearea unui hub de profesioniști din industria cărții. Detalii privind obiectivele acestui proiect și finanțarea de care beneficiază sunt disponibile pe site-ul Ro-Cultura. (R.C.)
Bibliotecă fără bibliotecari?
Biblioteca publică din Seoul a deschis un punct de lucru automatizat într-o stație de metrou din capitala sud-coreeană. Serviciul oferă atât posibilitatea împrumutului cât și a returului documentelor de la bibliotecă și funcționează non-stop, fiind destinată cu precădere studenților și muncitorilor care nu reușesc să ajungă la biblioteca publică în timpul programului de lucru.
Pentru cei care s-au abonat recent la newsletter-ul nostru, reamintim și inițiativa similară a Bibliotecii Județene Brăila. (M.C.)
Noul sediu al bibliotecii din Skellefteå
În septembrie s-a deschis centrul cultural Sara kulturhus din Skellefteå, Suedia. Clădirea are 80 de metri înălțime și este construită din lemn provenit din vecinătatea orașului suedez. Pe lângă biblioteca orașului, în centru își mai au sediul și un muzeu, o galerie de artă, un teatru și un hotel. (M.C.)
S-a deschis Biblioteca Haruki Murakami
Casa Internațională a Literaturii Waseda, instituția cunoscută și sub numele de Biblioteca Haruki Murakami, și-a deschis porțile în luna octombrie. Instituția găzduiește, pe lângă cărțile lui Murakami în original și traduceri, numeroase obiecte legate de scris donate de autorul japonez.
Instituția este un spațiul cultural complex, având, pe lângă bibliotecă, și spații în care se pot susține seminarii, galerii, cafenea și un spațiu audio. (M.C.)
25 dintre cele mai remarcabile coperți
Nu judecăm cărțile după coperți, dar putem judeca coperțile. Aici puteți descoperi o selecție de 25 dintre cele mai interesante coperți de cărți din toate timpurile, de la coperta ediției din 1894 a Mândrie și prejudecată și până la coperta ediției din 1986 a distopiei Povestea slujitoarei. (M.C.)
Librării de vis
Financial Times și-a invitat colaboratorii să descrie câteva dintre cele mai spectaculoase librării din lume. Prezentările succinte, însoțite de fotografii - dintre care unele îți taie efectiv respirația - nu te pot lăsa indiferent. De la Mallorca, unde o librărie și-a luat numele din opera lui Borges („La Biblioteca de Babel”) la Sichuan, din Lagos la Mumbai, de la instituții cu tradiție precum Blackwell’s (Oxford) sau Peter Harrington (Londra) la spațiile moderne din Bangkok, New York sau Tokyo, periplul prin librăriile deosebite ale lumii îndeamnă la reverie orice cititor pasionat. (R.C.)
„Evaluarea informațiilor din mediul online: nu crede și cercetează”
Semnalăm apariția la Editura Universității din București, în colecția „Biblioteca Științelor Informării”, a volumului Evaluarea informațiilor din mediul online: nu crede și cercetează semnat de Robert Coravu, lector la Facultatea de Litere a Universității din București.
Lucrarea analizează, în cele 166 de pagini împărțite în șase capitole și anexe, noțiunile fundamentale în evaluarea informațiilor, cu precădere a celor din mediul online și militează pentru asumarea de către bibliotecari și biblioteci a unui rol activ în educația informațională a utilizatorilor, educație privită ca parte integrată a dreptului la liberă exprimare. În încheiere, autorul subliniază importanța responsabilității în ecosistemul informațional modern, responsabilitate ce atrage după sine și necesitatea educației informaționale individuale.
Evaluarea informațiilor... poate fi folosită atât ca lucrare de introducere în teoria domeniului cât și drept instrument practic pentru evaluarea informațiilor (cu precădere capitolul Ghid pentru evaluarea informațiilor din mediul online și Anexele).
Cu acest volum, Robert Coravu iese din sfera strictă a biblioteconomiei, o mișcare pe care o considerăm nu doar naturală dar și necesară pentru profesioniștii domeniului, având în vedere evoluția științelor informării. (M.C.)