BiblioFeed - Ediția #8
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co știri pe care să le includem în newsletter.
Știrile preluate din Newsletter relații internaționale, în baza acordului cu Biblioteca Națională a României, sunt semnalate cu acronimul BNaR.
Zilele Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași
Ediția din acest an a Zilelor BCU Iaşi s-a desfășurat între 5 și 7 noiembrie, având ca punct de interes central conferința De la patrimoniul cultural la cultura patrimoniului susținută online de istoricul Adrian Cioroianu, managerul interimar al Bibliotecii Naționale. Prelegerea profesorului Cioroianu, a cărei înregistrare poate fi vizionată pe Facebook, s-a încadrat în tema evenimentului - „Patrimoniul cultural al bibliotecilor” - programul fiind completat de un concurs dedicat utilizatorilor BCU („Vânătoarea de comori științifice”) și de premierea cititorilor care au consultat cele mai multe publicaţii tradiționale în luna octombrie. (R.C.)
Despre biblioteci, la „Timpul prezent”
Emisiunea Timpul prezent de la Radio România Cultural inaugurează o serie tematică în care își propune să discute despre situația bibliotecilor publice. Primul episod, care le-a avut drept invitate pe Iuliana-Camelia Pîrvu, de la Biblioteca Comunală Șirna și Ioana Frunte-Lată, de la Biblioteca Județeană „Panait Cerna” din Tulcea, este disponibil pe Spotify, unde puteți găsi și celelalte episoade ale emisiunii culturale realizate de Matei Martin și Adela Greceanu. (M.C.)
Revista „Biblioteca” nr. 5/2021
În editorialul pe care îl semnează în penultimul număr din acest an al revistei Biblioteca, Claudia Mărgărit ne propune o reflecție asupra mediului online, unde prezența noastră a devenit și mai pregnantă în perioada pandemiei, analizându-i avantajele și dezavantajele. Claudia Voroneanu realizează o foarte utilă sinteză a implicațiilor pe care le au pentru biblioteci reglementările privind protecția datelor și necesitatea de a le respecta. Raluca Man ne prezintă pe larg „Biblioteca Publică a Anului”: premiul acordat de Systematic și IFLA pentru a recompensa cea mai bună bibliotecă publică din lume a revenit în acest an bibliotecii din Oslo, Deichman Bjørvika. Alături de biblioteca publică din capitala Norvegiei, printre finaliste s-au numărat biblioteci din Australia, Belgia, China și Olanda. (R.C.)
„Wiki Loves Romania”
Până pe 20 noiembrie se pot face înscrieri la Wiki Loves Romania, o campanie susținută de Goethe-Institut Bukarest în parteneriat cu Wikimedians of Romania and Moldova și Fundația Progress. Miercuri, 11 noiembrie, cei interesați să afle mai multe despre acest eveniment pot participa la o sesiune online dedicată imaginilor din biblioteci, muzee și arhive. (mulțumim Claudiei Șerbănuță pentru semnalare) (R.C.)
Conferința Nordic Libraries Annual - disponibilă online
Întregul program al conferinței Nordic Libraries Annual este disponibil online și gratuit. Ediția din acest an a conferinței s-a axat pe rolul bibliotecilor în democrație și pe modul în care bibliotecile pot contribui la crearea unor societăți puternice. Printre subiectele abordate se numără importanța culturii informației în democrație, impactul și valoarea bibliotecilor, bibliotecile ca „loc de „naștere” al cititorilor și scriitorilor și accesul la informație văzut ca piatra de temelie a unei democrații deschise. (M.C.)
Noul raport al STM evidențiază o creștere importantă a Accesului Deschis
Asociația Editurilor Științifice, Tehnice și Medicale (the Association of Scientific, Technical and Medical Publishers - STM) a publicat recent ultima ediție a raportului său anual. Raportul STM a devenit, în ultimii 15 ani, un instrument fundamental în analiza pieței publicațiilor științifice. Principalul trend remarcat în ediția curentă este creșterea numărului revistelor și cărților în Acces Deschis într-un ritm mult peste cel al publicațiilor contracost.
Din punct de vedere economic, anul 2020 a marcat o scădere de aproximativ 5% (de la 28 la 26,5 miliarde de dolari) a pieței, provenită aproape integral din scăderea abonamentelor la reviste științifice.
Raportul prezintă și situația învățământului universitar din State Unite, unde, deși bugetul universităților s-a dublat în ultimii 20 de ani, în termeni reali, resursele alocate bibliotecilor universitare s-au redus la jumătate. (M.C.)
Arta cititului în Evul Mediu
Europeana ne oferă o expoziție online captivantă despre arta cititului în Evul Mediu. Materialul pornește de la viața monastică și cultura cititului în aceste instituții și ajunge până la cultura cititului în universitățile medievale. Expoziția se bazează pe documente de la instituțiile care furnizează conținut pentru Europeana și constituie o introducere atractivă în practicile de lectură ale unei perioade istorice fascinante, dar care este încă văzută mai degrabă prin prisma unor prejudecăți. (M.C.)

Coperta anului în România
Dacă în ediția trecută a newsletter-ului vorbeam despre coperți remarcabile din lumea întreagă, acum vă semnalăm rezultatele concursului „Coperta anului în România” organizat de platforma de partajare a imaginilor Dreamstime. (M.C.)