BiblioFeed - Ediția #9
BiblioFeed este un newsletter care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm, de două ori pe lună, știri importante din domeniul nostru de interes.
De la BiblioFeed vă puteți aștepta la știri interesante, atât din spațiul românesc cât și internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
Echipa BiblioFeed este constituită în acest moment din Mihai Constantinescu, Robert Coravu și Cristina Pârvu, dar oricine poate să contribuie cu articole sau să ne sugereze la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co știri pe care să le includem în newsletter.
Știrile preluate din Newsletter relații internaționale, în baza acordului cu Biblioteca Națională a României, sunt semnalate cu acronimul BNaR.
Târgul de Carte Gaudeamus, ediția 28
A 28-a ediție a Târgului de Carte Gaudeamus s-a desfășurat online, în perioada 17-21 noiembrie 2021. Înregistrările evenimentelor organizate în cadrul târgului sunt disponibile pe site-ul dedicat acestuia. (R.C.)
Puterea resurselor din comunități și bibliotecile publice
România EduCab organizează, pe 23 noiembrie, întâlnirea online Puterea resurselor din comunități și bibliotecile publice, în cadrul căreia bibliotecarii din România și Republica Moldova putea discuta cu John McKnight - co-fondatorul metodologiei ABCD (asset based community development) -despre dezvoltarea comunitară prin axarea pe resursele existente. (M.C.)
Despre starea bibliotecilor publice, la „Timpul prezent”
Seria emisiunilor tematice dedicate bibliotecilor publice din România realizate de Matei Martin și Adela Greceanu la Radio România Cultural, în cadrul rubricii „Timpul prezent”, a continuat cu o discuție (vezi înregistrarea) avându-i ca invitați pe Dorin Cozan (Biblioteca Comunală Cotnari) și Dragoș Neagu, directorul Bibliotecii Județene Brăila și președinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România (R.C.).
„Împrumută un bibliotecar”
Filiala Ion Creangă a Bibliotecii Metropolitane furnizează un serviciu inedit: prin intermediul unui formular Google Docs, utilizatorii pot solicita o întâlnire - față în față sau online - cu un bibliotecar. Discuția durează aproximativ 20 de minute, timp în care bibliotecarul astfel „împrumutat” își va folosi competențele pentru a răspunde întrebărilor cititorului și a-i da sugestii privind modul în care poate identifica și folosi resursele bibliotecii. (R.C.)

Dacă nu vine cititorul la bibliotecă, vine biblioteca la cititor
Proactivitatea, pașii făcuți în întâmpinarea nevoilor utilizatorilor capătă o motivație nouă în era COVID-19: pentru a continua să îi servească pe elevii care nu se mai pot deplasa la sediul ei din cauza restricțiilor cauzate de pandemie, biblioteca publică din comuna Santa Margherita Ligure (Italia) le dă întâlnire în diverse spații în aer liber, unde le pune la dispoziție cărți transportate cu ajutorul unui troler. (R.C.)
Pledoarie pentru bibliotecarii școlari
Site-ul The Conversation găzduiește un articol care discută importanța bibliotecarilor școlari în contextul informațional actual. Autoarea articolului, Karen Gavigan, profesoară de științe ale informării la Universitatea South Carolina, atrage atenția asupra scăderii numărului de bibliotecari școlari din S.U.A. cu 20% în ultimul deceniu, prezintă rolurile bibliotecarilor școlari în viața elevilor (dezvoltarea abilităților digitale, îmbunătățirea cursurilor etc.) și subliniază importanța bibliotecarilor într-o „societate caracterizată prin inegalitatea economică în creștere”. (M.C.)
Raport despre impactul bibliotecilor și muzeelor în bunăstarea socială
The Institute for Museum and Library Services a publicat un raport în care analizează „rolul muzeelor și bibliotecilor în promovarea bunăstării sociale în comunitățile din Statele Unite”. Studiul a ajuns la concluzia că prezența și utilizarea bibliotecilor și muzeelor este asociată pozitiv cu mai mulți indicatori ai bunăstării sociale precum eficiența școlară, oportunități culturale, sănătatea comunitară etc. Totodată, bibliotecile și muzeele sunt privite drept instituții de încredere iar relevanța și impactul lor decurg, într-o bună măsură, din alinierea la nevoile comunităților deservite. (M.C.)
Biblioteca Națională a Germaniei a depășit cifra de 10 milioane de publicații online
Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul CENL (The Conference of European National Librarians), Biblioteca Națională a Germaniei anunță depășirea pragului de 10 milioane de documente digitale puse la dispoziție online, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din totalul patrimoniului său de peste 42 de milioane de documente. „Zece milioane de publicații online, peste jumătate dintre ele fiind rezultatul muncii din ultimii trei ani: un impuls extraordinar pentru una dintre cele mai importante priorități strategice ale Bibliotecii Naționale a Germaniei, și anume continuarea extinderii colecțiilor noastre digitale”, spune Frank Scholze, director general al Bibliotecii Naționale a Germaniei. (BNaR)
Apel pentru articole - newslettere IFLA
IFLA Information Technology Standing Committee a lansat un apel pentru articole în vederea publicării în newsletter-ul IFLA TILT (Trends and Issues in Library Technologies - vezi ultimul număr) pentru anii 2022 și 2023. Articolele pot acoperi o arie largă de subiecte, de la tehnologii folosite în bibliotecă, proiecte IT și de cercetare-dezvoltare derulate de biblioteci, la tendințe și proiecții de viitor cu privire la tehnologiile specifice muncii de bibliotecar.
Un apel similar a fost lansat de nou înființata Secțiune IFLA Environment, Sustainability and Libraries (ENSULIB), care își propune să realizeze un newsletter bianual ca platformă de comunicare și diseminare a informațiilor relevante pentru acest grup de interes. (BNaR)
Göteborg a fost desemnat oraș UNESCO al literaturii
Rețeaua UNESCO a Orașelor Creative, organism creat în 2004 incluzând orașe în care cultura și industriile creative joacă un rol important, a desemnat Göteborg drept oraș al literaturii. Orașul suedez este gazda a numeroase evenimente literare, printre care și târgul de carte organizat începând cu 1985, unul dintre cele mai mari evenimente de profil de Europa. Mai multe despre localitățile desemnate de UNESCO drept „Orașe alte Literaturii” puteți citi aici. (M.C.)
Sistem îmbunătățit de citare în Google Docs
Procesorul de text al Google a început să ofere o nouă funcție ce permite căutarea cărților și a resurselor online din meniul de citări și adăugarea automată a acestora (cu completarea parțială a datelor necesare în citare). Funcția va fi disponibilă pentru toată lumea începând cu sfârșitul lunii noiembrie și va permite, bineînțeles, formatarea citărilor în stilul dorit. (M.C.)
Verificarea faptelor funcționează, dar…
… deși studiile arată că persoanele care află că anumite informații sunt incorecte prin intermediul serviciilor de verificare a faptelor sunt mai dispuse să își nuanțeze opiniile, se pare că acest lucru nu este tocmai pe placul platformelor de socializare, din rațiuni comerciale. Un articol din Washington Post critică platforma Facebook care, deși folosește servicii de fact checking, nu face suficient pentru a le spori vizibilitatea. (R.C.)
Povestea cu happy-end a ediției…
...vine de la Melbourne, via The Guardian, și o are ca eroină pe bibliotecara Coralie Kouvelas care, în timpul lock-downului, a observat cum în parcarea bibliotecii erau mereu aceleași mașini. A aflat apoi că aceasta era singura modalitate prin care proprietarii mașinilor puteau să le asigure copiilor lor accesul la internet - via rețeaua de wireless a bibliotecii - pentru a-și face temele. Astfel de experiențe au determinat bibliotecă să ofere 100 de dispozitive wi-fi pentru familiile care nu-și pot permite costul accesului la internet. Kouvelas povestește cum hotspot-urile mobile sunt acum parte din colecția bibliotecii deoarece „conținutul obișnuia să vină sub formă de carte, dar acum vine din accesul la internet. Cum îl poți face accesibil pentru toți membrii comunității?” (M.C.)