BiblioFeed - Issue #20
BiblioFeed este un newsletter bilunar care vă aduce direct pe mail o selecție de știri referitoare la biblioteci și la subiecte conexe.
De ce să vă abonați (gratuit) la BiblioFeed?
Selecția e cuvântul-cheie. În BiblioFeed selectăm și semnalăm știri importante din domeniul nostru de interes, atât din spațiul românesc cât și din cel internațional.
Pe cât posibil, din surse online disponibile gratuit.
La realizarea numărului de față au contribuit:
Mihai Constantinescu (M.C.)
Robert Coravu (R.C.)
Claudia Șerbănuță (C.Ș.)
Cristina Pârvu (C.P.)
Biblioteca Națională a României - Newsletter relații internaționale (BNaR) - știri preluate și prelucrate cu acordul Bibliotecii Naționale
Dacă doriți să contribuiți cu articole sau să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter, ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeed@getrevue.co sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter.
Ziua Bibliotecarului, sărbătorită în România
Din cauza faptului că, în acest an, 23 aprilie a coincis cu Sâmbăta Mare, festivitățile dedicate sărbătoririi Zilei Bibliotecarului au fost devansate sau amânate după această dată. Evenimentul a fost reflectat, între altele, în grupurile de Facebook ale celor două mari asociații profesionale, ABR și ANBPR. Întrucât o selecție a manifestărilor organizate pentru a celebra această zi este dificil de făcut și inevitabil subiectivă, ne asumăm acest subiectivism și menționăm doar câteva evenimente.
Pe 27 aprilie, Biblioteca Județeană „Șt. Bănulescu” din Ialomița a organizat, la Centrul Cultural „Ionel Perlea” din Slobozia, un eveniment cultural care a cuprins:
lansarea nr. 2 al revistei „Printre cărți”, editată de bibliotecă
prezentarea cărții „Evaluarea informațiilor din mediul online”, autor Robert Coravu, urmată de dezbaterea cu tema „Rolul bibliotecilor în educația media și informațională a cetățenilor”
concert susținut de cântăreața Maria Răducanu
Pe 29 aprilie, peste 100 de bibliotecari din toată țara au participat online la simpozionul național „Starea de bine a bibliotecarului”, ajuns la cea de-a doua ediție. Evenimentul, organizat de Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov în colaborare cu Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga” Prahova, i-a avut ca invitați speciali pe Simona Muscă (Coach, Trainer & Speaker independent), ec. Mihaela Radu (manager, Biblioteca Județeană „Nicolae Iorga”) și dr. Daniel Nazare (manager, Biblioteca Județeană „George Barițiu” Brașov) și a fost moderat de două bibliotecare doctorande ale Universității din București, Loredana Stanciu (BJ „Nicolae Iorga” și Melania Luana Butnariu (BJ „George Barițiu” Brașov).
Pe 6 mai, Biblioteca Județeană „Panait Istrati” a găzduit întâlnirea profesională cu tema „Rolul bibliotecii în conștientizarea și diminuarea efectelor dezinformării online – strategii, metode și instrumente de asistare a utilizatorilor”, la care au participat bibliotecari din Brăila, Buzău, Ialomița și Vrancea (R.C.)
Despre biblioteca din Pietrari, în Școala9
Activitatea Crinei Popescu a ajuns și în paginile virtuale ale site-ului Școala9 (proiect editorial dedicat învățământului preuniversitar) care prezintă povestea de succes a bibliotecii din Pietrari, începând cu implicarea în Biblionet în 2009. Spre deosebire de alte cazuri, biblioteca de aici a reușit nu doar să își continue activitatea și după încetarea programului Biblionet ci și să se dezvolte în continuare și chiar să devină o sursă de inspirație pentru alte peste 150 biblioteci din țară prin intermediul Fundației Progress. (M.C.)
ABR, alături de Ucraina
Pentru a veni în ajutorul copiilor afectați de războiul din Ucraina, Asociația Bibliotecarilor din România (ABR) a răspuns solicitărilor de a sprijini cu materiale medicale de prim-ajutor spitalele de copii din Kiev și Harkov.
Compania G7 a contribuit cu rechizite școlare și dulciuri pentru copiii aflați în Centrele de refugiați din regiunea Cernăuți, unde au ajuns peste 1500 de copii de vârstă școlară.
Acțiunile de sprijin din partea ABR vor continua prin inițierea unei campanii de donații, la care sunt invitați să contribuie toți cei care doresc sa ofere o mână de ajutor ucrainenilor. (C.P.)
Biblioteca Universității „Lucian Blaga” din Sibiu are un nou director
Aflăm din Mesagerul de Sibiu că istoricul Valer Simion Cosma este noul director al bibliotecii universitare sibiene. Îi urăm succes. (R.C.)
Primirea refugiaților în Republica Moldova - preocupări ale bibliotecilor publice
Situațiile de criză nu se rezolvă peste noapte iar pentru comunități soluțiile la crize sunt cel mai bine găsite împreună cu factorii locali implicați, inclusiv bibliotecile publice. O discuție online despre răspunsul la situațiile de criză de peste Prut, din ultima perioadă, a fost organizată de Asociația Bibliotecarilor din Republica Moldova (ABRM) în cadrul proiectului Growing Active Citizens Hubs al Fundației Progress. Invitatele care au dezbătut modul în care bibliotecile au răspuns la criza refugiaților din Ucraina au fost: Elena Pintilei, director general al Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova și președinta ABRM, Eugenia Bejan - Manager al Bibliotecii Naționale pentru Copii "Ion Creangă", Mariana Harjevschi - Manager al Bibliotecii Municipale "B. P. Hasdeu", Nadia Pădure, Manager al Bibliotecii raionale "Mihail Sadoveanu" din Strășeni și Aliona Manciu, șef serviciu metodologic la Biblioteca raională "Dimitrie Cantemir" din Ungheni. (C.Ș.)
Bibliotecile împotriva plagiatului
În Republica Moldova, pe 20 aprilie, în cadrul programului de activități dedicate Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor și Zilei Bibliotecarului, a fost lansată Campania de Informare și Învățare „Nu plagiatului!”, care se va desfășura în lunile aprilie și mai 2022. Campania este organizată în cadrul proiectului „Dezvoltarea Capacităților Organizațiilor Societății Civile “ , implementat de ERIM în Moldova - IREX Europe și finanțat de Uniunea Europeană. Sunt vizați, ca beneficiari direcți, tinerii și elevii cu vârsta de 12-18 ani, iar beneficiarii indirecți sunt bibliotecarii școlari și cadrele didactice.
În cadrul evenimentului de lansare au luat cuvântul, între alții, Elena Pintilei, președinta Asociației Bibliotecarilor din Republica Moldova, Alina Cebotari, coordonatoare de proiect ERIM în Moldova - IREX Europe, Griu Natalia, expertă în Educație Mediatică și Victoria Vasilica, coordonatoarea activităților de management și dezvoltare instituțională ale ABRM. (R.C.)
„Printre cuvinte”, cu Mariana Harjevschi
TVR Moldova a realizat un interviu cu Mariana Harjevschi, directorul Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” din Chișinău și una dintre personalitățile biblioteconomiei de dincolo de Prut, care poate fi vizionat și pe YouTube. (R.C.)
„Cum transformăm bibliotecile în hub-uri culturale?” la One World Romania
În cadrul festivalului internațional de film documentar One World Romania, pe data de 18 mai, de la ora 18 va avea loc, la ARCUB București, o dezbatere care are ca obiectiv investigarea modalităților prin care bibliotecile din România pot fi transformate în hub-uri culturale care să promoveze și să faciliteze accesul la cultura de film documentar.
Invitați la această dezbatere facilitată de Alexandru Solomon, președintele Asociației One World Romania vor fi Judita Ragauskaite - coordonatoarea festivalului de film documentar dedicat drepturile omului Inconvenient Films din Vilnius, Lituania, Claudia Șerbănuță - specialist în biblioteci, coordonator regional EduCaB România și Tilman Scheel - director general și fondator al companiei Reelport GmbH. Participarea publicului este gratuită iar rezervarea locurilor se face prin înregistrare online. Mai multe detalii pe facebook și pe site-ul One World. (C.Ș.)
Marca Patrimoniului European pentru o clădire de bibliotecă publică din România
Comisia Europeană a atribuit recent Marca Patrimoniului European unui număr de 12 situri, între care se regăsește și Palatul Comisiei Europene a Dunării, unde își desfășoară activitatea Biblioteca Județeană „V.A. Urechia” din Galați. (R.C.)
Cufărul de comori al democrației…
…este titlul propunerii de strategie națională a bibliotecilor din Suedia. Deși propunerea este ceva mai veche (a apărut în 2019), conținutul ei rămâne de actualitate (are drept durată de aplicare perioada 2020-2030) și poate fi o bună bază de plecare pentru o strategie națională a bibliotecilor din România. Punctul de plecare al strategiei este definirea bibliotecii ca fiind „o forță independentă în edificiul democratic, a cincea putere în stat”, o instituție „pentru toți” care deține „adevăruri și fapte ce reprezintă o amenințare pentru inamicii democrației”. Documentul nu oferă doar direcții de urmat ci și o analiză critică necesară în orice astfel de edificiu („Suedia a rămas în urmă în ceea ce privește digitalizarea în domeniul bibliotecilor”, spre ex).
Strategia este concepută unitar în jurul conceptelor fundamentale în spațiul cărora operează bibliotecile (democrația, „spațiile deschise ale societății”, cititul, învățatul, cercetarea etc.) și nu împărțită pe tipuri de biblioteci dar conține numeroase referiri la fiecare tip de bibliotecă Se subliniază, spre exemplu, necesarul unui sistem puternic de biblioteci școlare în întreaga țară (Suedia având o discrepanță semnificativă între bibliotecile școlare din diverse medii) și necesitatea de a asigura acces gratuit la știință.
Cei interesați de conceperea unui astfel de document au la dispoziție o anexă (The Art of Writing a National Strategy) ce prezintă pe scurt procesul de patru ani în urma căruia a rezultat strategia națională.
Poate că cel mai important enunț din întreaga strategie este cel cu care începe introducerea: „Bibliotecile aparțin oamenilor”, propoziție ce exprimă o anumită viziune asupra sistemului biblioteconomic, viziune din care decurg direcțiile strategice prezentate în documentul de 40 de pagini. (M.C.)
Recomandări IFLA cu privire la Online Storytimes (sesiuni de lectură online)
În data de 5 aprilie 2022, IFLA a publicat o declarație ce cuprinde punctul său de vedere și recomandări de care ar trebui să țină seama factorii de decizie astfel încât să asigure continuarea rolului bibliotecilor de promotor al lecturii în comunitățile în care activează.
Conform IFLA, în perioada de restricții impusă de pandemia de covid-19, bibliotecile și-au crescut oferta de servicii online pentru a-și putea duce la îndeplinire misiunea. De aceea, este foarte important ca bibliotecile să știe în ce măsură pot organiza sesiuni de lectură online și să facă demersuri pentru adaptarea cadrului legal în această privință.
IFLA consideră că pentru a-și îndeplini misiunea de a susține alfabetizarea și a promova lectura, bibliotecile ar trebui să beneficieze de un cadru legal adecvat pentru organizarea sesiunilor de lectură offline și online, organizate ca activități non-profit, respectand totodată reglementările cu privire la drepturile de autor. Pentru aceasta, face câteva recomandări guvernelor, dar și asociațiilor de biblioteci care ar trebui să militeze pentru stabilirea cadrului legal, în direcția clarificării aspectelor legale. (BNaR)
Înregistrările webinarelor organizate de LIBER
Pentru a veni în sprijinul profesioniștilor din biblioteci interesați de dezvoltarea cunoștințelor și de a se ține la curent cu cele mai noi tendințe din domeniul lor de activitate, LIBER își continuă politica de a pune la dispoziție înregistrările evenimentelor profesionale organizate ca parte a misiunii sale. (BNaR)
Nouă sesiune de înscrieri pentru programul The Europe Challenge 2022
Programul The Europe Challenge 2022 va fi deschis pentru o nouă sesiune de înscrieri în perioada 9 - 27 mai 2022
The Europe Challenge este un program anual ce oferă finanțare și sprijin bibliotecilor și comunităților pentru a explora modul în care se pot întâlni, trăi împreună și lucra în Europa zilelor noastre.
Programul Europe Challenge se dorește a fi:
o oportunitate pentru europeni de a conștientiza potențialul unor idei și soluții ce vor fi dezvoltate de la zero;
pentru biblioteci, o oportunitate de întărire a relațiilor cu comunitatea și totodată a rolului lor de spațiu public sigur pentru utilizatori;
pentru comunități, o oportunitate de a-și imagina viitorul, atât local, cât și în cadrul Europei.
Ce se întâmplă în cadrul Europe Challenge 2022:
Echipele selectate, formate dintr-o bibliotecă (cel puțin un reprezentant al acesteia) și un membru al comunității, vor participa la un program pe termen lung de learning by doing și, totodată, vor avea posibilitatea de a accesa o finanțare (până la 10000 euro) pentru a-și pune în practică ideea.
Programul de învățare din cadrul Europe Challenge 2022 se va desfășura în principal online, dar va exista și o întâlnire offline în toamnă, dacă condițiile pandemice și geo-politice o vor permite, caz în care costurile de deplasare și cazare vor fi acoperite prin program.
Cursurile se vor desfășura în limba engleză. (BNaR)
Cinci lucruri mai puțin știute despre DOI
Probabil că toți bibliotecarii care activează în instituții ce au și specific de cercetare au auzit de DOI (Digital Object Identifier), un instrument extrem de util și din ce în ce mai prezent în publicațiile științifice. Acest articol de pe blogul Musings about librarianship prezintă cinci lucruri mai puțin cunoscute despre DOI (faptul că a apărut practica de a atribui identificatorul și pentru peer-review este, poate, cel mai surprinzător). (M.C.)
Despre Știința Deschisă în științele umaniste și sociale
What does Open Science mean for disciplines where pen and paper are still the main working methods? este titlul ușor nepotrivit al unui articol de pe London School of Economics Impact Blog. Articolul prezintă câteva dintre dificultățile apărute ca urmare a faptului că politicile științei deschise sunt formulate aproape întotdeauna plecând de la nevoile din domeniile științelor exacte și tehnologiei și neadaptate la realitățile științelor umaniste și sociale. Printre aspectele remarcate în articol sunt faptul că politicile științei deschise pun accentul pe producerea și analiza în comun a unui set de date care este stocat și distribuit digital - un tip de activitate ce este realizabil într-o proporție mult mai mică în științele sociale și (mai ales) umaniste. (M.C.)
OpenMind - o nouă revistă despre dezinformare
OpenMind este o revistă ce acoperă subiecte precum dezinformarea și teoriile conspiraționiste și își propune să „extindă înțelegerea metodei științifice de către public și să extindă beneficiile științei la cea mai largă posibilă audiență, combătând în același timp dezinformarea ieșită de sub control”. (M.C.)
Webinar gratuit despre publicațiile predatory
Predatory Publishing – How to support researchers in identifying trusted journals and publishers for their research este tema unui webinar deschis membrilor UKSG dar și altor persoane interesate să cunoască cele mai bune metode de a identifica acele publicații care se potrivesc cel mai bine cercetărilor întreprinse.
Webinarul se va desfășura în data de 17 iunie 2022, de la ora 14:00 BST (British Summer Time), iar prezentările vor fi susținute de:
Lorraine Estelle, Communications for Think.Check.Submit at Information Power Limited
Katherine Stephan, Researcher Engagement Librarian at Liverpool John Moores University
Pentru a putea participa, este necesară înregistrarea prealabilă - sursă și detalii aici. (BNaR)