Clementinum: Turnul Astronomic, Biblioteca Barocă și alte biblioteci pragheze
Dr. Victoria Frâncu
Praga – Orașul de aur, Cetatea celor 100 de turnuri, Coroana lumii – este un loc fascinant care îți produce emoții înainte de a ajunge să-l cunoști. După ce începi să te împrietenești cu el, îți dai seama că da, așa e, Praga este un oraș fascinant, locul unde, la sârșitul timpului alocat vizitei, vrei să te reîntorci, cât de curând, să îl explorezi mai profund, să te bucuri de parfumele lui și să stai mai mult.
Complexul istoric Clementinum a primit numele de la capela dedicată Sf. Clemens. Construcția capelei a fost începută în secolul al XI-lea devenind în 1556, primul Colegiu iezuit din Praga. De atunci până în 1773 a adăpostit Observatorul astronomic, o Bibliotecă și o Universitate, grație împărătesei Maria Thereza a Austriei. După abolirea Ordinului Iezuiților, în 1773, a căpătat destinații din domeniul cultural și educațional, fiind adaptată pentru a corespunde pentru scurt timp cerințelor Bibliotecii Naționale a Cehiei (1928-1930). Un exemplu remarcabil de arhitectură barocă, impresionantul complex de clădiri Clementinum, având 20.000 de metri pătrați, este al doilea ca suprafață construită după Cetatea din Praga.
Recenta vizită privată din iulie 2023 la Clementinum a fost a doua, prima având loc în mai 2018, ca excursie documentară cu un grup organizat, la finalul unui curs postuniversitar desfășurat la Universitatea de Vest din Timișoara. Mai relaxată și acordându-mi mai mult timp pentru a o contempla, am avut surprize repetate să observ instrumente astronomice folosite în vechime de savanți iluștri ca Tycho Brahe și Johannes Kepler și să aflu despre activitatea acestora. De exemplu, savantul danez a renunțat să se mai întoarcă și s-a stabilit la Praga. Era capabil să deseneze hărți astronomice cu o precizie uluitoare, apreciind distanțe fără a utiliza un telescop. Tot el a construit un sistem de stabilire a momentului când soarele se afla la amiază, ceea ce a făcut ca, timp de 80 de ani (1842-1928), locuitorii orașului să afle acest moment, conform măsurătorilor sale. În Sala Meridianului din Turnul Astronomic sunt expuse instrumente optice și meteorologice folosite acum aproape două secole dar, mai presus de orice, la capătul unui drum parcurs în spirală pe 172 de trepte (52 m) ai ocazia unică de a vedea, din turn, splendida panoramă a orașului Praga.


O vizită la Praga trebuie să includă acest obiectiv renumit, punctul de maximă atracție fiind ascensiunea către galeria celei mai vechi stații de măsurători meteorologice continue de pe întreg teritoriul ceh. Legenda spune că prodigiosul Mozart ar fi vizitat și ar fi cântat în acest loc.
Biblioteca barocă de la Clementinum datează din 1722 și a fost conservată din timpul Colegiului iezuit care a funcționat aici. Colecția de circa 27.000 de volume este compusă în principal din cărți teologice și științifice în mai multe limbi și este situată într-un elegant interior, decorat cu fresce de Josef Hiebel, pictura excepțională a cupolei reprezentând Templul Înțelepciunii. În afară de cărți, la Clementinum există și o valoroasă colecție de globuri situată într-un hol decorat cu fresce alegorice.
Cărțile sunt păstrate în cutii din lemn de stejar cu incrustații. Unică în felul ei, Biblioteca de la Clementinum nu a fost alterată sau restaurată sub nicio formă de-a lungul istoriei sale, arhitectura și colecțiile sale fiind adevărate bijuterii, atât prin decorațiile interioarelor cât și prin comorile bibliofile pe care le conțin.
Alte obiective istorice și culturale vizitate în excursia documentară din 2018 au fost Mănăstirea și Biblioteca Strahov, aceasta din urmă fiind una dintre cele mai frumoase biblioteci din lume. Veche de opt secole, este găzduită în săli spațioase, decorate cu impresionante fresce baroce. Sala de Teologie și Sala de Filosofie ilustrate mai jos sunt două dintre aceste capodopere de arhitectură barocă.


Impresionanta Mănăstire Strahov datează din secolul 12 și aparține ordinului Premonstratensian [1]. Ordinul aparține bisericii Romano-catolice și este cunoscut și în România. Un amănunt: am ajuns la intrarea în biserica mănăstirii spre sfârșitul liturghiei, când, odată deschise ușile, aerul a fost inundat de acordurile grave și tulburătoare ale muzicii lui Bach. Ni s-a permis să facem câteva fotografii numai după ce participanții la liturghie au ieșit dar, din păcate, muzica de orgă a încetat.
Situată în apropiere, Mănăstirea Loreto ne-a încântat cu echilibrul construcției și eleganța fațadei. În afară de figurile canonice existente pe fațada construcției, reprezentându-i pe cei patru evangheliști și pe Sf. Ana, lăcașul de cult în stil baroc este faimos nu doar pentru tezaurul religios pe care-l păstrează ci și pentru cele 27 de clopote, care intonează diverse melodii la fiecare oră. Exercitând o atracție irezistibilă, Cetatea s-a dezvoltat dintr-o așezare fortificată de la sfârșitul secolului al IX-lea.
Conform legendei [2], Libuše, ducesă din dinastia Premysl, a ieșit într-o zi pe o stâncă situată deasupra Vltavei și a profețit: „Văd un mare oraș a cărui glorie va ajunge la stele”. A poruncit apoi să fie construit acolo un castel și un oraș numit Praga.


Oriunde te-ai afla în Praga, orașul este dominat, chiar dacă nu se află în aria ta vizuală, de cursul liniștit al râului Vltava, ale cărui unde l-au inspirat pe romanticul compozitor Bedřich Smetana. Oricine se află în Praga este dominat, la rândul său, de un farmec greu de definit, în care nu poți să te rătăcești, pentru că totul în jur e plin de sens, de frumos, de artă și de relaxare.
18.12.2023
[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Prague
[2] https://search.yahoo.com/search?fr=mcafee&type=E214US714G0&p=Premonstratensian
Din seria ,,Bibliotecile magnifice ale Europei”