Din cuprins:
Inițiative deosebite în bibliotecile sibiene
Exemple de bibliotecare merituoase
Cum se văd „din afară” bibliotecile comunale care refuză să moară
Evenimente și publicații IFLA
Ce are de gând Spania în privința accesului deschis
Ce am sărbătorit pe 3 mai…
… și să nu uităm ce am fi sărbătorit forțat astăzi, dacă nu aveam norocul să se întoarcă roata istoriei. Pentru că, vorba lui Nicolae Iorga, „cine uită nu merită”.
Nu uitați să ne citiți!
Biblioteci românești
Codex Aureus, în drum spre Lista Patrimoniului Mondial UNESCO
Aflat la Alba Iulia, unde a participat la conferința „Dilemele şi problemele patrimoniului naţional”, Adrian Cioroianu și-a exprimat speranța că în cursul acestui an valorosul incunabul Codex Aureus, din care Biblioteca Națională a României deține o parte, se va regăsi în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. În intervenția sa, managerul BN a mai făcut referire și la necesitatea adoptării unui cod al patrimoniului cultural. (RC)

Noutăți la Universitatea Lucian Blaga din Sibiu
Programele de studii de specialitate derulate de Universitatea Lucian Blaga din Sibiu au acum o pagină de Facebook dedicată - Științe ale informării și documentării ULBS. Într-o postare, ca răspuns la întrebarea Ce abilități și competențe îți oferă o diplomă în științe ale informării și documentării? (în fapt, o diplomă nu îți oferă abilități și competențe, doar atestă că le-ai dobândit), găsim o cuprinzătoare enumerare care ar putea constitui punctul de pornire pentru o discuție privind caracterul interdisciplinar al formării inițiale a specialiștilor și cât de mult poate fi el extins.
Biblioteca universității sibiene a anunțat lansarea primului număr al unui newsletter propriu, cu o periodicitate trimestrială. (R.C.)
Rolul bibliotecilor în informarea corectă a cetățenilor
Ne bucurăm să vedem că bibliotecile românești încep să conștientizeze rolul activ, nu doar pasiv pe care-l au în informarea corectă a cetățenilor. Rolul pasiv e îndeplinit prin politicile de selecție a documentelor de bibliotecă achiziționate, unde primează/trebuie să primeze criteriul calității. Pe lângă acesta, bibliotecile de azi sunt chemate să contribuie în mod direct la educarea media și informațională a cetățenilor pe multiple direcții. În acest sens, este de salutat un eveniment precum seria de ateliere Comunicare și dezinformare în era digitală organizate de Biblioteca Județeană ASTRA și American Corner Sibiu, în parteneriat cu Ambasada S.U.A. în România, Asociația Alianța Internațională a Jurnaliștilor Români (AIJR), Veridica și Universitatea „Lucian Blaga”. Având ca temă „Fake News = Fake Reality. Reziliență socială prin gândire critică. Tehnici de identificare şi demontare a propagandei şi manipulării prin fake news”, atelierele susținute de jurnaliștii Marian Voicu și Cătălin Gomboș se vor desfășura în zilele de 11 și 12 mai 2023, la Biblioteca Județeană - spațiul American Corner. (R.C.)
Biblioteci rebele
Publicația online GOLAN vine cu o privire originală asupra bibliotecilor comunale de la noi, mai precis asupra acelor biblioteci și bibliotecare „rebele” care, neacceptând realitatea dezinteresului autorităților locale față de aceste instituții, „caută oameni care cred în puterea educației în alte locuri” și „fac alianțe cu organizațiile civice care cred în eforturile de modernizare a bibliotecilor”: „Într-un context social și cultural în care, deși trăim lângă comunități rurale, comunități dezavantajate, alegem să nu le vedem, și unde atunci când asistăm la abuzuri întoarcem capul, decizia acestor bibliotecare de a lupta pentru donații, voluntari și ajutor din partea publicului, pentru a-și face meseria, reprezintă scântei aprinse în comunități din întreaga țară. Scântei care vor începe revoluția din instituțiile publice!”. Articolul, intitulat Nesupunerea în biblioteci, e de citit de la un capăt la celălalt. (R.C.)
Bibliotecare în lumina reflectoarelor
Deși rar, se întâmplă: oamenii pasionați ai profesiei sunt chemați la rampă și răsplătiți pentru realizările lor. Aflăm din Mesagerul de Neamț că bibliotecarei Liliana Pîntea de la Biblioteca Comunală Hangu (jud. Neamț) i s-a acordat Premiul Mentor pentru Excelență în Educație oferit de MOL România și Fundația Pentru Comunitate. Premiul se acordă anual, începând din 2010, celor care au avut un impact asupra tinerilor talentați, descoperindu-i, îndrumându-i și sprijinindu-le evoluția. Faptul că un asemenea premiu a fost acordat (și) unei bibliotecare reprezintă un argument în plus pentru influența benefică pe care cei care „sfințesc locul” o pot avea în comunitatea pe care o servesc și asupra unor destine individuale.
A doua bibliotecară aflată recent sub lumina reflectoarelor este Roxana Dinu (Biblioteca Națională a României), căreia site-ul Ligii Europene a Bibliotecilor de Cercetare (LIBER) i-a dedicat recent o prezentare în cadrul proiectului Humans of LIBER. (R.C.)
Biblioteci din lumea largă
Mini-conferință despre cărți interzise în biblioteci
Library 2.0, rețeaua despre care am mai scris în newsletterul nostru, organizează pe 8 iunie conferința Banned Books and Censorship: Current Intellectual Freedom Issues in the Library. Conferința, care se va bucura de prezența mai multor specialiști de la ALA, școli de biblioteconomie și biblioteci din S.U.A. va fi organizată online iar înscrierea este gratuită. (M.C.)
Publicații și alte resurse de specialitate
Newsletter IFLA - Open Access and Culture Issue
În mesajul care acompaniază newsletterul IFLA din luna aprilie, editorii ne explică resorturile ce au stat în spatele alegerii temei curente, accesul și cultura deschise:
Bibliotecile oferă acces la informații și facilitează utilizarea acestora. Bibliotecile de toate tipurile se implică activ în conservarea documentelor, construiesc platforme de cunoaștere și dezvoltă programe și servicii în beneficiul utilizatorilor lor.
Cu toate acestea, capacitatea de a întreprinde aceste activități nu este în întregime în mâinile bibliotecilor și bibliotecarilor. Un factor cheie în determinarea a ceea ce pot și nu pot face este legea drepturilor de autor.
Atunci când legislația privind drepturile de autor funcționează bine, cadrul juridic sprijină contribuția vitală și unică pe care bibliotecile o aduc societății. Un exemplu pozitiv este creșterea accesului deschis (open access) în domeniul științei și al educației. Bineînțeles, tranziția către accesul deschis, chiar și pentru această nișă, este departe de a fi completă și se confruntă cu provocări importante.
Newsletterul analizează progresele înregistrate până în prezent, dar și ceea ce este necesar a se face în continuare, el cuprinzând inclusiv un articol redactat de echipa care a elaborat cea mai recentă declarație IFLA cu privire la accesul deschis. (BNaR)
Apel de articole: Alexandria - The Journal of National and International Library and Information Issues
Alexandria - The Journal of National and International Library and Information Issues abordează subiecte cu impact național și internațional din domeniul științelor informării și documentării. Revista își concentrează în principal atenția pe conceptele, politicile și practicile specifice domeniului derulate de instituțiile naționale.
În vederea selectării de articole, în prezent, sunt deschise două apeluri, corespunzătoare următoarelor două teme:
Propunerile sunt așteptate până la 31 mai 2023. (BNaR)
Manifestări de specialitate
Congresul Internațional IFLA 2023 se desfășoară în format hibrid
Congresul Internațional IFLA 2023 se va desfășura în perioada 21-25 august, la Rotterdam, Olanda. Înscrierea se poate realiza atât pentru participare fizică cât și pentru participare virtuală, taxa de participare fiind calculată separat în funcție de opțiune.
După ce Congresul Internațional IFLA 2021 s-a desfășurat exclusiv online, iar cel din 2022 în format tradițional cu o minimă componentă online, organizatorii au decis ca în 2023 această importantă reuniune din domeniul bibliotecilor să se desfășoare într-un format hibrid, mult mai accesibil și incluziv pentru participanții din întreaga lume.
Anumite sesiuni vor implica comunicare unidirecțională, format ce se pretează unei transmisiuni în direct, în timp ce altele vor facilita interacțiunea dinamică, în timp real, atât pentru participanții în persoană cât și pentru cei din online. De asemenea, vor fi și câteva sesiuni desfășurate exclusiv online, adaptate la diferite fusuri orare. (BNaR)
Înregistrarea webinarului On social justice, diversity and inclusion in academic & research libraries
Înregistrarea webinarului cu tema On social justice, diversity and inclusion in academic & research libraries organizat în data de 29 martie 2023 de IFLA Academic and Research Libraries Section (ARL) este disponibilă online.
Bibliotecile au misiunea fundamentală de a contribui activ la susținerea dreptului la informare și educație, de a servi comunitățile marginalizate și de a oferi spații sigure pentru persoanele vulnerabile.
Bibliotecile universitare oferă acces la spații și informații studenților și personalului universitar, indiferent de religie, dizabilități, rasă, convingeri politice, poziție socială și clasă socială, multe dintre acestea extinzându-și serviciile și la utilizatorii neafiliați din comunitățile locale. În acest fel, ele democratizează accesul la informații pentru toate persoanele.
Scopul acestui webinar a fost de a evidenția contribuțiile bibliotecilor universitare și de cercetare ca avocați și actori în domeniul justiției sociale. (BNaR)
Ce se întâmplă când se pierde o carte (rară)?
Secțiunea pentru Carte veche și Colecții speciale din cadrul IFLA, împreună cu Liga Internațională a Anticarilor vor organiza în data de 11 mai 2023 webinarul cu titlul What happens when a book is lost?
Pierderea sau furtul unei cărți rare este o situație de nedorit pentru orice bibliotecar, ca de altfel și pentru un anticar. Webinarul își propune să discute modalitățile de informare a comercianților de cărți rare pentru a opri circulația materialelor ilicite și, ori de câte ori este posibil, pentru a ajuta la returnarea obiectelor dispărute. Totodată, va fi accentuată importanța raportării unei cărți dispărute, pentru informarea comercianților de carte.
În cadrul webinarului vor fi expuse câteva studii de caz specifice domeniului, va fi prezentat Registrul cărților dispărute iar la final invitații vor răspunde întrebărilor publicului.
Participarea la webinar este gratuită și deschisă publicului larg. (BNaR)
Știință și informație
Romanian Conference for Education and Research, ediția a 11-a
Cea de-a 11-a ediție a conferinței Romanian Conference for Education and Research organizată de compania Enformation se va desfășura marți, 9 mai 2023, la sediul ICECHIM, cu participarea unor reprezentanți ai Elsevier, Sage, Wiley, RSC, IEEE Explore, Emerald și Clarivate Analytics. (R.C.)
Spania adoptă o strategie națională pentru accesul deschis
Spania se alătură țărilor care văd accesul deschis drept modul implicit de publicare pentru rezultatele cercetărilor finanțate din bugetul public și alocă aproape 24 de milioane de dolari anual pentru acest deziderat, după cum rezultă din noua lor strategie pentru accesul deschis. Deși mare parte din bani se vor duce, probabil, către plata taxelor de procesare a articolelor (APC) care vor fi publicate în acces deschis, strategia Spaniei privește și către un viitor post-APC: se dorește să se pună bazele unei infrastructuri digitale de publicare compatibile cu Europen Open Science Cloud și să se adapteze modalitățile de evaluare a cercetării într-un mod care să reflecte practicile științei deschise. (M.C.)
Cât valorează peer-review-ul?
Un articol publicat în Research Integrity and Peer Review încearcă să ofere un răspuns la întrebarea cât valorează anual munca celor care fac peer-review? Deși metodologia studiului nu este una probabilistică (nici nu prea avea cum la așa subiect…), rezultatul la care ajung autorii (6 miliarde de dolari) ne oferă o idee de mărime în legătură cu volumul de muncă care stă în spatele acestei activități efectuate gratuit de cercetători. (M.C.)
Miscellanea
30 de ani de World Wide Web
Acum 30 de ani, pe 3 mai 1993, CERN deschidea lumii tehnologiile care permiteau extinderea spațiului informațional pe care astăzi îl numim World Wide Web. Documentul se adresa „tuturor celor interesați” prin declarația care definea un potențial corect intuit spre binele tuturor: „CERN renunță la toate drepturile de proprietate intelectuală pentru acest cod în format binar și cod sursă, permițând oricui să-l folosească, să-l duplice, să-l modifice și să-l redistribuie”. Astfel, codul serverului și al clientului intra în domeniul public. Un an mai târziu, codul urma să fie distribuit sub o licență liberă.
Fără o astfel de înțelegere profundă a implicațiilor privind instrumentele vitale pentru dezvoltarea societății, lumea s-ar fi dezvoltat într-un ritm mai lent, constrânsă de reglementări legale care, în ciuda intenției generoase, se dovedesc adevărate instrumente de temporizare și nu de puține ori îndepărtează soluțiile necesare unui ritm de creștere accelerat. Astăzi, complementar prevederilor legale ale cadrului de protecție intelectuală, există instrumente ale deschiderii care mijlocesc progresul. Suita licențelor libere în domeniul software sau Creative Commons în domeniul operelor sunt acum norma, și asta se datorează unor pionieri așa cum a fost CERN cu 30 de ani în urmă.
Studenții de la specializarea Științele Informării și Documentării a Facultății de Litere, Universitatea din București au celebrat acest moment prin evocarea momentelor importante ale evoluției World Wide Web. Considerăm acest teren fertil ca fiind fundamentul transformării adevăratei iubiri pentru carte / informație în experiențe de învățare și adaptare la provocări care până mai ieri nici nu existau.
Cei interesați să afle care au fost primii pași în crearea World Wide Web au la dispoziție un site dedicat. (N.C.)

Cărți de colorat din muzee și biblioteci
Platforma Open Culture, care găzduiește și semnalează resurse media cu conținut educațional și cultural de calitate care sunt accesibile gratuit, semnalează disponibilitatea selecției de cărți de colorat realizată în acest an în cadrul inițiativei Color Our Collections. #ColorOurCollections este un festival lansat de Biblioteca Academiei de Medicină din New York în 2016. De atunci, în prima săptămână a lunii februarie, biblioteci, muzee, arhive și alte instituții culturale din lumea întreagă distribuie în mod gratuit resurse care conțin imagini din colecțiile lor care pot fi descărcate și colorate. Dincolo de divertisment, scopul unei asemenea inițiative este evident acela de popularizare și punere în valoare a resurselor deținute de instituțiile memoriei culturale. (R.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 https://bibliofeed.substack.com La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) - Nicolaie Constantinescu (N.C.) - Biblioteca Națională a României (BNaR) - știri preluate și prelucrate din publicația Newsletter relații internaționale, cu acordul redacției (Serviciul Dezvoltare Instituțională - Compartimentul Relații Internaționale al BNaR) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeedmarcel@gmail.com sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.