Pentru că e vară și au început concediile, nici știrile nu mai sunt ce-au fost. Vă propunem, așadar, o ediție BiblioFeed lejeră ca un șpriț de vară.
Ca să nu fie, totuși, prea lejeră, vă incităm cu un citat care vine de la Biblioteca Universității Vanderbilt (Nashville, SUA): „O bibliotecă măreață are ceva în ea capabil să ofenseze pe oricine”. (Disclaimer: acel „ceva” nu se referă la ploșnițe).

Biblioteci românești
Ploșnițele din biblioteci și din jurul lor
Aflăm dintr-o postare pe Facebook a Emiliei Șercan că Biblioteca Națională „a fost închisă, în plină perioadă de admitere la facultăți și masterate” (care admitere, în realitate, doar în cazul unui număr nesemnificativ de programe de studiu mai necesită o pregătire prealabilă, în rest bazându-se pe celebrul „concurs de dosare”) deoarece „spațiile comune de la parter s-au umplut de ploșnițe” (a se vedea și anunțul Bibliotecii Naționale în acest sens). Admirabila jurnalistă și luptătoare pentru etică și integritate academică menționează și alte aspecte negative ale funcționării bibliotecii pe care le-a observat în decursul timpului, în calitatea sa de utilizatoare ferventă - probleme administrative care, de altfel, nu datează de ieri, de azi, ele fiind semnalate de-a lungul timpului și de alți utilizatori . În acest context, Emilia Șercan face o afirmație discutabilă, în opinia noastră: „Cum spuneam, pe mine nu mă miră situația deplorabilă a Bibliotecii în condițiile în care funcția de director al acestei instituții a fost considerată o sinecură numai bună de dat unor sinecuriști de profesie, mai preocupați de multe alte lucruri decât de managementul instituției – cum ar fi, de exemplu, păzitul doctoratelor plagiate ale celor în măsură să asigure sinecurile”. Ce deranjează aici este generalizarea - dacă ne uităm pe lista celor care au condus Biblioteca Națională în ultimii douăzeci de ani, cu mandat deplin sau ca interimari, constatăm că majoritatea au fost persoane cu pregătire și experiență în domeniul bibliotecilor, deci neîncadrabili în categoria „sinecuriștilor de profesie”. Faptul că, indiferent de specializarea sau experiența conducătorilor ei, unele probleme privind administrarea spațiilor actuale ale BN nu au putut fi rezolvate până azi ar trebui să ne ducă cu gândul la alte ploșnițe, care e mai probabil să fie cauza ploșnițelor ce și-au găsit sălaș în bibliotecă decât presupusa lipsă de interes a managerilor ei: ploșnițele de care depinde finanțarea adecvată și implicit, în mare parte, buna funcționare a celei mai importante biblioteci a țării.
Că sinecuriști/sinesecuriști avem destui în biblioteci, la nivel de top și chiar de middle management, e foarte adevărat. Cei mai norocoși sunt cei care trec pe la bibliotecă câteva ore pe săptămână, doar ca să semneze acte: e ilegal, da’ leafa merge. (R.C.)
BCU Iași, în WorldCat
Colecțiile Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” vor fi vizibile în cel mai mare catalog online din lume, WorldCat, ca urmare a afilierii sale la OCLC, anunță biblioteca ieșeană. BCU Iași devine astfel una dintre puținele biblioteci românești care fac parte din această rețea care include peste 16.000 de biblioteci din mai mult de 100 de țări. (R.C.)
Din nou despre noul sediu al Bibliotecii Județene Bihor
Semnalam în urmă cu două numere anunțul privind proiectul de modernizare a clădirii Bibliotecii Județene „Gh. Șincai” Bihor. Președintele Consiliului Județean Bihor, Ilie Bolojan, a revenit recent cu detalii și cu un film de prezentare în care putem întrezări cum vor arăta în viitor spațiile bibliotecii județene. Conform lui Bolojan, valoarea totală a finanțării obținute pentru modernizare și digitalizare - care are în vedere nu doar biblioteca județeană, ci și alte trei biblioteci din zona metropolitană, respectiv Oșorhei, Sânmartin și Sântandrei - este de 20,7 milioane de lei, din care 8 milioane de lei reprezintă contribuția Consiliului Județean Bihor. (R.C.)
Muzeul Cărții și Exilului Românesc, un vis pe cale să devină realitate
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” Dolj anunță că a primit de la Comisia Națională a Muzeelor şi Colecțiilor avizul prealabil în vederea înființării Muzeului Cărții şi Exilului Românesc, care urmează să funcționeze în subordinea bibliotecii din toamna acestui an. Muzeul reunește documente și colecții personale ale unor personalități culturale românești care și-au petrecut o parte a vieții în exil. Mai multe detalii găsiți în comunicatul BJ Dolj. (R.C.)
Premiul „Dan Simonescu”
Prin tradiție, Asociația Bibliotecarilor din România acordă în fiecare an, în cadrul conferințelor sale naționale, un premiu care urmărește să încurajeze și să stimuleze viitorii profesioniști din domeniul informării și documentării.
Conform Regulamentului de acordare a premiilor ABR, Asociația Bibliotecarilor din România acordă Premiul „Dan Simonescu” unui student/unei studente de la specializarea Științe ale Informării și Documentării (licență sau master).
Pentru înscriere, candidații trebuie să transmită pe adresa de email a asociației infoabr@gmail.com sau la sediul ABR (Calea Victoriei nr. 125, sector 1, București), până la data de 15 august 2023, un dosar care să cuprindă:
o lucrare care să se încadreze în tematica generală a Conferinței Naționale ABR din acest an, Library 4.0: web 4.0, open science, depozite digitale instituționale, tipărire 3D; biblioteca verde, sustenabilitate, ecologie; partajarea resurselor; combaterea fenomenului fake news;
o recomandare semnată de un cadru didactic;
un memoriu de activitate.
Premiul „Dan Simonescu” va fi înmânat, în cadrul Conferinței Naționale a ABR de la Timișoara (6 - 8 septembrie 2023), candidatului care va obține cele mai multe puncte după evaluarea lucrării. Valoarea premiului este de 300 de lei, iar câștigătorul va putea participa gratuit la Conferința Națională a ABR din anul 2024.
Sponsorul premiului „Dan Simonescu” este compania ROMDIDAC. (C.P.)
Școala de Vară ASTRA - reminder
După cum am semnalat în numărul anterior, a treia ediție a Școlii de Vară ASTRA se va desfășura în perioada 23-25 august 2023, la Biblioteca Județeană ASTRA Sibiu. Vă mai puteți înscrie până vineri inclusiv (data limită este 21 iulie), iar informațiile detaliate privind modalitatea de înscriere le găsiți pe site-ul bibliotecii gazdă. (R.C.)
Publicații și alte resurse de specialitate
O remarcabilă teză de doctorat
Pe data de 5 iulie, la Facultatea de Litere a Universității din București, Mădălina Lefter și-a susținut public teza de doctorat intitulată „Biblioteci și bibliotecari între real și imaginar: Reprezentări în proza românească, de la începutul secolului XX până în prezent”, elaborată sub coordonarea prof. univ. dr. Elena Tîrziman. După o experiență semnificativă ca jurnalistă, Mădălina Lefter a ales să urmeze o carieră în cadrul Bibliotecii Naționale a României, iar studiile de specialitate (este absolventă a programului de masterat Gestionarea informațiilor în societatea contemporană) și experiențele profesionale au stimulat-o să-și asume provocarea unui demers doctoral. Acest demers a fost încununat în mod fericit cu o lucrare care inaugurează o temă în literatura noastră biblioteconomică - cea a modului în care bibliotecile și bibliotecarii au fost receptați sau imaginați și reprezentați în literatură. Este o lucrare interdisciplinară, documentată, densă, bine scrisă, care a fost finalizată într-un timp scurt - trei ani - ținând cont de complexitatea subiectului, o teză care își justifică și revendică pe drept cuvânt publicarea sub formă de carte, pentru a putea astfel să ajungă la cât mai mulți cititori. De acum înainte, nicio cercetare serioasă care va avea drept subiect central sau marginal reprezentările bibliotecii și bibliotecarului în spațiul cultural românesc nu va putea să ignore contribuția Mădălinei Lefter. (R.C.)
Conferințe, seminare, ateliere
BOBCATSSS 2024
Cea de-a treizeci și doua conferință BOBCATSSS se va desfășura în format hibrid (fizic și online) la Coimbra (Portugalia), în perioada 23-35 ianuarie 2024. Tema principală a conferinței este Profesiile informației și dezvoltarea sustenabilă. Conferința este organizată în colaborare de către trei universități din Portugalia (Universitatea din Coimbra), Brazilia (Universitatea de Stat din São Paulo) și Bulgaria (Universitatea de Studii Biblioteconomice și Tehnologii ale Informației).
Studenții sunt încurajați în mod special să participe cu lucrări - se pot trimite inclusiv lucrări elaborate ca teme de curs sau seminar, dacă se potrivesc cu subiectul conferinței și cu condiția să nu fi fost prezentate la alte conferințe sau publicate anterior.
Termenele de transmitere a propunerilor de lucrări și alte date importante sunt disponibile pe site-ul conferinței. (R.C.)
Informare și dezinformare
Partizanatul e mai puternic decât verificarea faptelor
„Laboratorul” de jurnalism Nieman (din cadrul Fundației Nieman pentru Jurnalism a Universității Harvard) a publicat un articol amplu în care arată cum partizanatul față de o idee pare mai puternic decât verificarea faptelor atunci când vine vorba de creditarea unor dezinformări; acest lucru este mai evident atunci când verificarea faptelor provine de la o sursă cu care subiecții nu se identifică din punct de vedere al credințelor politice. Articolul prezintă, de fapt, concluziile unui studiu științific publicat ca preprint care mai arată cum chiar și informațiile din surse neutre și prestigioase (exemplul dat fiind Pew Research Center) sunt mai puțin acceptate decât dezinformările provenite din propria sferă de credințe politice, chiar și atunci când sursa acestora este o personalitate mai puțin cunoscută.
Totuși, verificarea faptelor provenită din surse considerate neutre este mult mai ușor de acceptat decât cea provenită dintr-o sursă din sfera politică opusă. Această ultimă concluzie a studiului evidențiază importanța surselor de informare neutre în contextul unor societăți tot mai divizate din cauza credințelor politice. (M.C.)
Noi unelte în Google Fact Check Explorer
Cea mai recentă versiune a instrumentului Google de verificare a faptelor a adăugat posibilitatea de a verifica direct imagini. Facilitatea oferă informații referitoare la o eventuală verificare anterioară a imaginilor către surse de încredere, la contextul apariției imaginilor în indexul Google și la modul în care au fost folosite. (M.C.)
Granturile Google pentru verificarea faptelor
International Fact-Checking Network a anunțat organizațiile care au câștigat granturi Google pentru verificarea faptelor. Fondurile sunt destinate îmbunătățirii prezenței online și au fost acordate unui număr de 35 de organizații din 45 de țări care acoperă diverse subiecte legate de lupta împotriva dezinformării. (M.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 https://bibliofeed.substack.com La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) - Cristina Pârvu (C.P.) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeedmarcel@gmail.com sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.