Biblioteci românești
Biblioteca Națională a României se numără printre câștigătoarele grantului „Erland Kolding Nielsen”
La începutul acestui an, The Conference of European National Librarians (CENL) a deschis un nou apel de proiecte în vederea finanțării prin grantul „Erland Kolding Nielsen”. Acest grant, cu o valoare maximă de 5.000 de euro, se acordă unor proiecte ce promovează cooperarea internațională și întărirea legăturilor dintre bibliotecile naționale. În urma analizării propunerilor primite, CENL a decis finanțarea a trei proiecte:
Biblioteca Națională a Bulgariei, cu proiectul „Patrimoniu și memorie dincolo de frontiere” - proiectul își propune să organizeze la Sofia, Bulgaria, o expoziție comună privind patrimoniul documentar inclus în registrul UNESCO „Memoria lumii”. De asemenea, va avea loc un schimb profesional între bibliotecile participante (Biblioteca Națională a Bulgariei, Biblioteca Națională a Serbiei și Biblioteca Națională a Slovaciei) cu privire la modul de conservare și promovare a patrimoniului cultural;
Biblioteca Națională a Ungariei - organizarea unui schimb de experiență și cunoștințe cu Biblioteca Națională a Scoției în ceea ce privește vizualizarea datelor și capacitatea de utilizare a conținutului web arhivat în scopuri de cercetare;
Biblioteca Națională a României, cu proiectul „Salvarea cărților. Tratament, prevenție, conservare. Atelier de formare profesională pentru bibliotecari și restauratori” - proiectul include derularea a patru ateliere conduse de o echipă de conservatori din Biblioteca Națională a Franței. În plus, specialiștii francezi vor evalua starea „colecțiilor destructurate” ale Bibliotecii Naționale a României și vor discuta procedurile de tratare și conservare a acestora. (BNaR)
Biblioteca Județeană „O. Goga” din Cluj, candidată la premiul IFLA Best Green Library Project
Ca răspuns la apelul deschis pentru al zecelea an consecutiv de secțiunea IFLA Environment, Sustainability and Libraries (ENSULIB) în vederea selectării unor biblioteci cu proiecte ecologice, au fost primite 41 de propuneri din 22 de țări. Dintre acestea, pe lista lungă aferentă celor două categorii de concurs au fost selectate 19 propuneri. Printre bibliotecile care se regăsesc pe lista celor selectate în vederea acordării premiului IFLA Best Green Library Project este și Biblioteca Județeană „Octavian Goga” din Cluj, cu proiectul „Grădina micilor cititori”. (BNaR)
„Ne putem lamenta doar în momentul în care am încercat orice și a eșuat totul”
Ediția de Chișinău a publicației Veridica ne oferă un interviu cu dr. Răzvan Pop, directorul Bibliotecii Județene ASTRA Sibiu. Discuția atinge o serie de subiecte interesante, cum ar fi modalitățile de atragere a publicului la bibliotecă, importanța culturii și a unui mediu academic implicat în societate precum și necesitatea de a căuta în permanență soluții pentru stimularea consumului cultural. (M.C.)
Nevoia de comunicare și comuniune profesională
După cum am anunțat în numărul anterior (vezi BiblioFeed #84), în urmă cu o săptămână a avut loc un eveniment care a adus față în față absolvenți ai programelor de studii în domeniul științelor informării și documentării organizate de Facultatea de Litere a Universității din București, studenți, masteranzi, doctoranzi și profesori ai facultății și bibliotecari de la Biblioteca Națională, Biblioteca Academiei Române, Biblioteca Universității de Medicină și Farmacie „C. Davila” din București, Biblioteca Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București și Biblioteca Televiziunii Române.


Sub genericul Back to the future, cele două absolvente SID, Nicoleta Rahme și Andreea Focșăneanu, au vorbit despre contribuția studiilor de specialitate la parcursul lor profesional, și-au împărtășit experiențele, au rememorat anii studenției și au intrat în dialog cu cei din asistență.
O inițiativă a Departamentului de Științe ale Comunicării, în cadrul căreia funcționează catedra de specialitate a facultății, întâlnirea cu alumni SID din 2 aprilie 2025, care se dorește a fi doar prima dintr-o serie începută în acest an, a scos în evidența nevoia de coagulare a unei comunități active a specialiștilor, actuali sau în devenire, din științele informării și documentării. (R.C.)
Oportunități de angajare
Portalul posturi.gov.ro afișează, la data prezentei apariții a BiblioFeed, posturi disponibile în
biblioteci școlare din Bistrița (Casa Corpului Didactic) și Botoșani (Liceul „D. Cantemir” din Darabani);
biblioteci publice din Cluj (biblioteca județeană) și Sălaj (biblioteca județeană) (R.C.)
Biblioteci din lumea largă
IFLA reacționează față de reducerile din sectorul cultural din SUA
IFLA a emis un comunicat în care își exprimă îngrijorarea referitoare la reducerile de buget de la Institute of Museum and Library Services (despre care am scris în numărul trecut), de la Arhivele Naționale din SUA precum și față de retragerea unor seturi de date și cenzurarea cercetării. Comunicatul subliniază faptul că „influența SUA a ajutat să construiască societăți mai incluzive și prospere în multe părți ale lumii, motiv pentru care aceste schimbări recente de politică merită atenția mondială”. (M.C.)

Conținutul unui manuscris arthurian, dezvăluit cu ajutorul tehnicii moderne
După ce a fost inaccesibil peste 400 de ani pentru că era cusut în legătura unui registru, manuscrisul a fost scanat fără a necesita desfacerea volumului, iar conținutul său a fost digitizat. Articolul de pe site-ul BBC menționează că tehnica folosită în acest scop se numește scanare multispectrală, realizată cu un aparat care costă aproximativ 125.000 de dolari - o sumă deloc mare raportat la valoarea documentelor pe care le poate aduce la lumina zilei. Poate, o investiție bună și pentru Biblioteca Națională? (M.C.)
Conferințe, seminare, ateliere
Sesiuni gratuite de coaching profesional
The IFLA Coaching Initiative, cu sprijinul secțiunilor IFLA Management & Marketing (M&M) și Continuing Professional Development and Workplace Learning (CPDWL), a lansat o invitație deschisă către colegii din biblioteci de a participa la sesiunile gratuite de coaching online, cu o durată de 30 de minute, care se vor derula în perioada 1-30 aprilie 2025.

Temele sesiunilor, care se vor desfășura în format „unu la unu” (discuții individuale), vor fi leadership-ul, dezvoltarea carierei, provocările la locul de muncă sau orice alt domeniu în care aveți nevoie de îndrumare pentru dezvoltare profesională. Veți avea oportunitatea unică să obțineți informații, să vă fixați obiective și să dezvoltați strategii pentru a depăși provocările din activitatea dumneavoastră profesională.
Pentru înscriere:
răsfoiți lista de „antrenori” disponibili și informațiile privind competențele și experiența lor;
alegeți o oră care vă convine;
rezervați-vă ședința gratuită de coaching. (BNaR)
Publicații și alte resurse de specialitate
Newsletterul Bibliotecii Universității „Lucian Blaga” din Sibiu a ajuns la numărul 6
Cel mai recent număr trece în revistă evenimente importante organizate sau găzduite de Biblioteca ULBS în 2024: prima ediție a conferinței Biblioteci, cunoaștere și informație, proiectul de lectură și dezbatere literară Le Choix Goncourt de la Roumanie et de la République de Moldavie, lansarea volumului Molitve, Cetanii și Afurisenii. Preotul în lumea țărănească a românilor ardeleni (sec XVIII-XIX), de Valer Simion Cosma.
Tot în acest număr mai aflăm despre participarea mai multor bibliotecari/e la mobilitățile Erasmus+ de formare a personalului și despre lansarea noului site al Bibliotecii ULBS.
Despre Producția și circulația informației în era crizelor (ediția „princeps”) vă spunem doar că a avut o tematică generoasă, cuprinzând atât subiectele obișnuite ce țin de istoria cărții, activitățile și viața bibliotecilor, cât și subiecte mai puțin prezente în agendele conferințelor de profil, precum digitizarea/digitalizarea, pirateria academică, resursele open acces, cultura informației.
Conferința a vizat și o dimensiune interdisciplinară, având între participanți, pe lângă bibliotecari și specialiști în științele informării, și profesioniști din domenii precum filologie, muzeologie, istorie sau sociologie. Mai multe detalii aici:
(C.P.)
A început Swimathon 2025
Swimathon este o campanie de strângere de fonduri în care fundraiseri înoată (virtual sau în bazin) pentru a strânge sumele necesare campaniilor pe care le reprezintă. Prima ediție a avut loc în 2009, iar de atunci s-au strâns peste 1,5 milioane de euro de la 50.000 de donatori.
Ediția din acest an vine cu două proiecte diferite pentru care prietenii bibliotecilor pot dona: GREENLAB – Laboratoare Verzi în Biblioteci pentru Educație Ecologică (Asociația Comunitățile Viitorului) și CODE Kids (Fundația Progress), proiectul ce își propune „crearea unei mișcări naționale de coding și STEM în care copii, tineri, bibliotecari și voluntari din mediul rural și urban mic își dezvoltă competențele digitale”. (M.C.)
Draftul ediției revizuite a Principiilor internaționale de catalogare
Secțiunea de catalogare a IFLA prezintă versiunea de lucru a ediției revizuite a Principiilor internaționale de catalogare (Statement of International Cataloguing Principles) și se adresează comunității mondiale de catalogare pentru a primi feedback înainte de publicarea versiunii finale. Cu această versiune, grupul de lucru ICP a urmărit să creeze o declarație mai accesibilă, simplificând limbajul pentru a îmbunătăți claritatea, în special pentru vorbitorii non-nativi de limbă engleză, și pentru a oferi o mai mare coerență pentru toți utilizatorii.
Pentru a înțelege pe deplin scopul și domeniul de aplicare al revizuirii, respondenții sunt invitați să citească Declarația de intenție și mai apoi draftul versiunii revizuite. Grupul de lucru ar aprecia în special feedback-ul cu privire la următoarele subiecte:
Credeți că limbajul documentului este ușor de înțeles din punctul de vedere al unui vorbitor non-nativ de limba engleză?
Credeți că structura documentului este clară și coerentă?
Credeți că scopul documentului este clar enunțat?
Vi s-a părut utilă Declarația de intenție în evaluarea documentului?
După ce va fi aprobat, cum ați dori ca IFLA să comunice pe viitor cu privire la acest document?
Răspunsurile sunt așteptate până la data de 16 mai 2025. (BNaR)
Noul cod etic al IFLA
La sfârșitul lunii martie, IFLA a publicat rezultatele unei anchete cu privire la utilizarea codului de etică al IFLA și modul în care relevanța și impactul acestuia ar putea fi îmbunătățite. Realizată de Comitetul consultativ pentru libertatea accesului la informație și libertatea de exprimare (IFLA Advisory Committee on Freedom of Access to Information and Freedom of Expression), cercetarea a evidențiat, între altele:
importanța factorilor locali, precum specificul cultural, în elaborarea codurilor de etică ale profesiei;
rolul asociațiilor și al formării profesionale în popularizarea codurilor de etică, dar și o abordare „relaxată” în ceea ce privește impunerea respectării lor;
existența unui acord puternic în privința importanței temelor acoperite de codul de etică al IFLA (accesul la informații, confidențialitatea, neutralitatea, accesul deschis, relațiile cu colegii și responsabilitățile față de societate);
impresia că responsabilitățile etice s-au schimbat în unele domenii, în special în ceea ce privește accesul la informații și accesul deschis/proprietatea intelectuală
necesitatea de a acoperi și alte teme, precum sustenabilitatea mediului, promovarea (advocacy), activitatea asociațiilor profesionale etc.
Raportul integral al anchetei este disponibil în depozitul digital al IFLA. (R.C.)
Știință și informație
Ce a mai făcut Trump?!
Președintele american a semnat un ordin prin care cere „scoaterea ideologiei nepotrivite” din cadrul muzeului Smithsonian și înlocuirea cu o viziune care să „insufle mândrie în inima americanilor”. Problema este că, deși vorbește despre revenirea la prezentarea obiectivă a istoriei și despre eliminarea ideologiilor care au denaturat adevărul, Trump nu a ordonat o analiză din partea unor experți independenți în muzee ci a spus direct cum trebuie să arate Smithsonian și a dat această sarcină vicepreședintelui său, un om cu cu zero expertiză în domeniu.
Tot aici se încadrează o altă știre, deloc surprinzătoare: 75% dintre oamenii de știință din SUA care au răspuns la un chestionar Nature se gândesc să plece din țară. Chestionarul a relevat că dorința de a pleca este mai prezentă în rândul tinerilor cercetători, confruntați cu restricționarea accesului la resurse financiare și, implicit, cu îngustarea perspectivelor profesionale. (M.C.)
Informare versus dezinformare
SRI e cu noi (nu că n-am ști…)
În urma unui articol de pe platforma Hotnews în care au fost demascate rețele de conturi false de pe TikTok care propagă poveștile cu marmote care învelesc ciocolata în staniol (i.e. dezinformări) ale marelui prieten de la Răsărit (a.k.a. Rusia), Serviciul Român de Informații a furnizat niște indicii care pot ajuta la recunoașterea rețelelor de conturi false „care acționează coordonat și, eventual, prin metode automatizate”:
activitate redusă pe conturile respective, ajungând până la postarea repetitivă a unor narațiuni de care urmăresc să facă propagandă sau să dezinformeze;
un număr nefiresc de mare de urmăritori ai conturilor, raportat la istoricul activității și al conținutului distribuit;
activitatea coordonată, în intervale orare nespecifice unor utilizatori reali (pauze mari în activitate, comentarii/aprecieri repetitive într-un interval scurt de timp);
denumiri foarte apropiate ale unor conturi, derivate dintr-un nume comun;
folosirea unor tactici care vizează creșterea artificială a audienței conținutului promovat.
Sfaturi utile, dar mai e mult până departe - adică, până la un public educat, capabil și dornic să identifice (măcar) cele mai clare tentative de manipulare și dezinformare. Cu riscul de a plictisi, vom continua să repetăm că, fără o strategie și politici educaționale coerente care să vizeze toate straturile societății, bătălia cu poluarea informațională e pierdută înainte de a fi început. (R.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 Imaginea de pe copertă: Pedro de Rojas, „Don Quixote reading chivalry books”, desen din ciclul „Don Quixote in the 20th Century (ca. 1905)”, The Public Domain Review La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) - Cristina Pârvu (C.P.) - Biblioteca Națională a României (BNaR) - știri preluate și prelucrate din publicația „Newsletter relații internaționale”, cu acordul redacției (Serviciul Dezvoltare Instituțională - Compartimentul Relații Internaționale al BNaR) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre, ne puteți contacta pe e-mail, pe pagina de Facebook sau pe Instagram. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.