Comunitatea BiblioFeed - căci ne place să credem că în jurul publicației noastre se construiește, încet, o comunitate de profesioniști din domeniul infodocumentar și nu numai - se dezvoltă. În numărul anterior anunțasem că ne dorim să atingem până la finele anului cifra de 600 de abonați, în condițiile în care, reamintim, abonarea este gratuită. Nu avem cum ști dacă afișarea acestui deziderat e cauza, dar în cele două săptămâni care au trecut am asistat la un aflux important de noi abonați. Evident, nu cifrele în sine sunt importante - ceea ce contează este ca newsletterul nostru să ajungă la cât mai multe persoane interesate de ce se întâmplă în universul bibliotecilor și al informației și să le stimuleze sau întrețină curiozitatea, dorința de cunoaștere, de implicare, de perfecționare profesională sau, în cazul celor din afara domeniului, să-i ajute să-i descopere complexitatea.
Biblioteci românești
Vești bune pentru memoria națională
Revenim asupra unui subiect pe care l-am abordat în mai multe rânduri (ultima oară în BiblioFeed #52): colecțiile destructurate ale Bibliotecii Naționale. Biblioteca a anunțat recent că sprijinul financiar promis de ministra culturii pentru proiectul Memoria Națională. Recuperarea patrimoniului cultural scris al Bibliotecii Naționale a României se regăsește într-o alocare bugetară de 900.000 lei reprezentând „fonduri dedicate achiziționării de bunuri și servicii care să faciliteze recuperarea documentelor și valorificarea prin repunerea lor la dispoziția publicului, în sălile de lectură sau prin expoziții”.
Sigur că se poate discuta pe marginea sumei alocate, dar însuși faptul că importanța acestui proiect a fost înțeleasă nu doar la nivel declarativ considerăm că e un pas înainte - poate mic, dar măcar e un început. E esențial, însă, ca această finanțare să aibă continuitate. (R.C.)
Campania #1lib1ref 2024 în bibliotecile românești
După cum vă anunțam și în numărul anterior, în perioada 15 ianuarie - 5 februarie 2024 se desfășoară campania anuală a Wikipedia prin care bibliotecarii din lumea întreagă sunt invitați să contribuie la îmbunătățirea acestei enciclopedii online. În această perioadă sunteți invitați să organizați în biblioteca dumneavoastră un eveniment #1lib1ref.

În lista evenimentelor planificate până acum în biblioteci din România și Republica Moldova se regăsește și prezentarea colegului nostru buzoiano-suedez Mihai Constantinescu intitulată Evaluarea surselor: științifice, pseudoștiințifice și prădătoare. Prezentarea va fi susținută online, pe platforma Zoom, în ziua de 2 februarie 2024, cu începere de la ora 10.00. Am obținut „pe surse” structura prezentării lui Mihai:
Ce este și ce nu este Wikipedia?
Cităm! Dar ce cităm?
Metoda > lucrare > autor
Ce e știința?
Pseudoștiință? Știința prădătoare?
„Ghid de identificare a publicațiilor pseudoștiințifice”
Nu ezitați să participați, mai ales că evaluarea surselor e o temă de interes larg, care trece dincolo de contextul în care e abordată. (R.C.)
Preocupări pentru siguranța digitală în bibliotecile din Republica Moldova
În numărul trecut al BiblioFeed (#58), Nicolaie Constantinescu semnala problemele cu care se confruntă British Library în urma unui atac cibernetic pe care l-a suferit în octombrie 2023 și pleda pentru necesitatea ca bibliotecile și bibliotecarii să cunoască problemele care pot să apară în urma unor asemenea evenimente și modalitățile prin care se pot proteja și reacționa.
Cum au răspuns colegii din Republica Moldova în fața acestei provocări constituie un exemplu bun de urmat. În cadrul campaniei SigurantaDigitala.md, parte din Proiectul „Asistență Rapidă în domeniul Securității Cibernetice pentru Republica Moldova”, bibliotecari din rețeaua Bibliotecii Municipale „B.P. Hasdeu” și bibliotecari școlari din municipiul Chișinău au participat în data de 25 ianuarie la o sesiune de instruire pe tema securității cibernetice. Pe pagina de Facebook a Campusului Competențelor am aflat că:
„… pe lângă noțiunile de bază despre securitatea cibernetică, participanții au fost informați despre ingineria socială (o formă de manipulare în care atacatorii imită o sursă de încredere pentru a convinge oamenii să îndeplinească anumite sarcini, cum ar fi să acorde acces la un computer sau cont sau să dezvăluie informații confidențiale, cum ar fi parole) și de ce ea este o amenințare. Ce este un atac de inginerie socială? Cum să recunoaștem atacurile de inginerie socială? Cum să ne protejăm împotriva atacurilor? Cum să eliminăm ingineria socială?”
Așteptăm asemenea campanii de conștientizare și în România - sau, dacă ele există, poate cineva ni le semnalează și nouă, ca să le facem (mai) cunoscute. (R.C.)
Biblioteci din lumea largă
37 de biblioteci moderne din lumea largă
De pe site-ul Ebookfriendly vă aducem o listă cu biblioteci cu design modern din întreaga lume. Lista cuprinde biblioteci universitare și publice, sedii centrale grandioase și „microbiblioteci”, construcții din sticlă și beton sau lemn și interioare variate, de la nuanțe de gri și rafturi clasice de cărți până la explozii de culori specifice bibliotecilor pentru copii. (M.C.)
Bibliotecarul jucăuș
Universitatea din Mississippi are, din septembrie 2023, un bibliotecar responsabil cu realitatea extinsă și gaming (Extended Reality and Gaming Librarian). Joy DuBose, cea care ocupă această poziție își împărtășește viziunea asupra rolului său și sarcinile de muncă într-un scurt dar informativ articol. Lipsesc, din păcate, câteva informații importante despre autoare (Zerg sau Protoss?, Hoarda sau Alianța?) dar aflăm în schimb despre jocuri care ajută în predare/învățare, folosirea jocurilor în mari muzee și chiar despre introducerea unui joc în lista de „lecturi” recomandate în Polonia. (M.C.)
Club de lectură pentru introvertiți
Clubul de lectură silențios este un tip de eveniment în care cititori adunați în același spațiu parcurg împreună și în tăcere paginile unor cărți despre care pot alege să vorbească la sfârșitul întâlnirii. Clubul nu impune citirea unei anumite cărți pentru a fi discutată; el există pentru a le da doritorilor posibilitatea să petreacă timp împreună cu alții, fără urgența de a termina o anumită carte la timp și fără presiunea să vorbească despre cartea citită. Biblioteci din lumea întreagă au început să organizeze și ele astfel de întâlniri. Cei interesați pot trage cu ochiul la exemplele din lista cu cluburile de lectură afiliate la Silent Book Club (un astfel de club există și la Biblioteca de Arte „Tudor Arghezi” din Chișinău). (M.C.)
Publicații și alte resurse de specialitate
De Spiritu et Anima nr. 6/2023
În ultimul număr din 2023 al revistei editate de BCU „Carol I”, Flaviu George Predescu propune un jurământ al bibliotecarului, după exemplul jurământului lui Hipocrate depus de medici. Îi invităm pe cititori - și nu pe lectori, cum s-ar înțelege că s-ar mai putea numi cei cărora li se adresează recomandările de pe o pagină a site-ului BCU intitulată De lecturat [sic!] în 2024 - să-și formeze propria opinie asupra conținutului acestui legământ profesional pe care ni-l propune redactorul-șef adjunct al publicației. În ceea ce ne privește, credem că anumite idei ar fi meritat să fie exprimate cu mai multă precizie - „Jur să nu-l privesc ca pe o amenințare profesională pe aproapele meu, atât din bibliotecă, cât și din afara ei” (? - aici, putem doar presupune că se face referire la practica din unele biblioteci de a angaja direct pe trepte profesionale înalte persoane fără experiență în domeniu, în vreme ce bibliotecarilor cu experiență nu li se dă șansa de a promova; altminteri, de ce te-ai simți amenințat profesional de cineva din afara bibliotecii?) -, altele ar fi putut fi formulate mai fericit (ex. „Jur să nu bâjbâi păreri la întâmplare”), iar altele sunt cel puțin discutabile („jur că […] nu îmi voi exprima public nemulțumirile profesionale, ci voi căuta să le rezolv în cadrul colectivului” - și dacă exprimarea nemulțumirilor în cadrul colectivului nu schimbă nimic? Tăcem și suferim în cadrul colectivului, chiar și atunci când problemele sunt grave? Să înțelegem că avertizorii de integritate, de pildă, nu sunt bineveniți în biblioteci? Cum rămâne cu libertatea de exprimare?). Dacă e să rămânem la esența demersului, o încercare de clarificare a valorilor profesiei, i.e. a credințelor majore, semnificative, durabile (care ar trebui) împărtășite de bibliotecari nu e niciodată inutilă, mai ales că la noi acest subiect, discutat pe la case mai mari, nu a suscitat prea mult interes.
Mai putem citi în acest număr un interviu cu Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene Dolj și fost președinte al Comisiei Naționale a Bibliotecilor, un istoric al Bibliotecii Seminarului de sociologie, etică și politică de la Universitatea din București realizat de Titus Lateș, articolul pe care Andreea Răsuceanu îl dedică unei prezențe simbolice din literatura eliadescă (Tramvaiul 14 în literatura lui Mircea Eliade) și alte contribuții semnate de Filica Drăghici, Alexandra Mamali, Maria Andreia Fanea, Maria Pilchin, Ana-Maria Florea și Odilia Roșianu (R.C.)
Fișe de înregistrare pentru seturile de date referitoare la patrimoniul cultural digital
Un grup de lucru în care au fost implicați reprezentanți ai platformei Europeana a redactat și publicat un document în care propune un model de fișă de înregistrare care să însoțească publicarea de către instituțiile memoriei a seturilor de date referitoare la patrimoniul cultural digital. Documentul recomandă ca aceste seturi de date să fie însoțite de informații precum motivația și criteriile de selecție a datelor, procesul de digitizare, proveniența datelor, utilizarea unor date deschise conectate (linked open data) și informații privind versiunea seturilor de date.
Lucrarea, intitulată Datasheets for Digital Cultural Heritage Datasets, a fost publicată în acces deschis în Journal of Open Humanities, iar template-ul fișei de înregistrare poate fi descărcat din Zenodo. (R.C.)
Conferințe, seminare, ateliere
Agenda evenimentelor de specialitate
Biblioteca Națională a României a creat pe site-ul său o rubrică dedicată evenimentelor profesionale organizate pe plan internațional în anul 2024. O resursă utilă pentru cei interesați să participe activ sau doar să asiste la aceste manifestări, dintre care unele se vor desfășura în format hibrid. (R.C.)
Știință și informație
Unealtă pentru detectarea imaginilor modificate
Ca urmare a răspândirii practicilor de alterare a diverselor tipuri de imagini folosite în comunicarea științifică, revistele Science au început în 2024 să folosească Proofig, un instrument de detectare a imaginilor modificate cu ajutorul inteligenței artificiale. Proofig este asemănat de redactorul-șef al Science cu iThenticate, software-ul folosit deja de revistă pentru verificarea antiplagiat. În contextul răspândirii instrumentelor AI de creare și manipulare a textelor și imaginilor, folosirea unor instrumente care să detecteze aceste deviații de la bunele practici științifice (din ce în ce mai greu de detectat de oameni) pare a fi pe cale să se transforme într-o normă. Putem doar spera că viitorul nu ne va aduce în situația unui „război rece” între diversele programe care manipulează/detectează manipulările. (M.C.)
Miscellanea
Infografic dedicat inteligenței artificiale
Asociația pentru Tehnologie și Internet a publicat un infografic intitulat Inteligența artificială: Zeu sau mașină? în care sunt prezentate succint atât întrebuințările benefice ale tehnologiilor AI cât și riscurile utilizării lor. Infograficul este pus la dispoziție sub o licență deschisă (CC BY), deci îl puteți preluat, modifica sau reutiliza cu singura condiție de a-i menționa sursa. O arhivă zip a slide-urilor din care este alcătuit poate fi descărcată de aici. (R.C.)

Wikipedia à la Putin
Mărețul conducător și luptător pentru drepturile omului Vladimir Puțin va dărui în curând omenirii o nouă wikipedie, de data asta fără implicarea imperialiștilor care ne vor doar răul. Ruviki (cum se numește proiectul) o să clarifice adevărul despre prezența soldaților ruși în Ucraina (plantează panseluțe, bineînțeles), o să aducă știri de încredere despre cel mai iubit fiu al poporului și faptele sale de vitejie, inclusiv fotografii cu Putin călare pe urși sau făcând șpagatul între doi tigri siberieni după modelul Van Damme-Volvo. Lăsând gluma la o parte, faimoasa (și uneori hulita) enciclopedie online își dovedește utilitatea inclusiv prin faptul că regimurile autocratice nu o suportă. (M.C.)
Nenumăratele fețe ale iernii în pictură
Că tot a avut parte România de doza anuală de „infern alb”, Google Arts and Culture ne invită la o plimbare prin universul scenelor de iarnă în 15 picturi cu autori mai mult sau mai puțin celebri și care surprind multiplele fațete ale anotimpului. Tot Google ne duce și pe celebra stradă înzăpezită a lui Monet din Argenteuil, de data asta cu o vizualizare mult mai detaliată, în care ni se explică contextul picturii și tehnica folosită de artist. (M.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre, ne puteți contacta pe e-mail, pe pagina de Facebook sau pe Instagram. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.