Discussion about this post

User's avatar
Victoria Francu's avatar

Bună dimineața!

Două subiecte mi-au atras atenția în acest număr al BiblioFeed: 1) confidențialitatea și protecția datelor personale în relația dintre utilizator și furnizorul serviciilor de bibliotecă și 2) digitizare vs. digitalizare. Primul, având ca pretext etern invocatul frig din bibliotecă, trăit intens și în epoca de tristă amintire, când existau ținute speciale pentru interior (pulovere groase și suficient de largi încât să poată acoperi hainele normale și apreschiuri (sic!) și mănuși pentru protecția picioarelor și mâinilor) a atras atenția asupra principiului fundamental al confidențialității lecturii, un principiu existent în coduri internaționale de etică și protecție a datelor personale. Există coduri internaționale (IFLA Code of Ethics sau IFLA International Manifesto for privacy and confidentiality of users) care reglementează aceste aspecte și care au avut corespondent în asociațiile profesionale din România (Codul etic al bibliotecarilor - ANBPR 2010 și Codul deontologic al bibliotecarilor din România - ABR 2011). În condițiile actuale, în care confidențialitatea are semnificații și un conținut oarecum diferite față de acum mai bine de 10 ani, poate că aceste coduri ar trebui revizuite și reformulate.

Foarte important și bine tratat este subiectul al doilea menționat mai sus, digitizare vs. digitalizare. Cele două concepte exprimate prin termeni adesea interschimabili, sunt confundate mai cu seamă datorită utilizării acestora în domenii în care conversia este cuvântul cheie. Explicațiile autorului privind semnificațiile termenilor și domeniile în care se utilizează sunt distincte: bibliotecile, finanțele și telecomunicațiile. Propunerea unui eveniment dedicat diseminării acestor sensuri, la care să se adauge și respectul copyright-ului, ca subiect tabu este binevenită.

Expand full comment
Tiberiu CAZACIOC's avatar

Întâmplător am aflat despre proiectul Arcanum de la fiul meu.

Am profitat de perioada de testare - acces gratuit, în ultimele luni ale anului trecut. Fiind utilizator ar arhivelor digitale, mai cu sârguință, încă de prin 2016, via Biblioteca Digitală a Bucureștilor, am apreciat maxim Arcanum. Ba chiar m-am mirat că am găsit periodice din România, inclusiv o întreagă colecție a Monitoarelor Oficiale din România de demult și din trecutul apropiat.

Ulterior, prin ianuarie 2024, am fost în contact cu cineva de la BCU Iași, de-abia atunci am aflat că de fapt resursele sunt din România (eu credeam că periodicele sunt din colecțiile ungare!).

M-am bucurat. Căutarea pe cuvinte cheie este fabuloasă, dacă ne referim la rezultate.

Dar Arcanum este un produs/srviciu comercial, cu niște costuri de acces, cred că vreo 60 de lei lunar.

Ca "ecosistem", cam bănuiesc trade-off-ul: biblioteci publice din România oferă resurse din colecțiile lor (probabil primesc li se acoperă costurile, forță de muncă, tehnologie?, scanare), probabil că o parte din beneficiu este accesul la sală, gratuit pentru utilizatori (dar câți fac asta, pe ce calculatoare, unde? de exemplu BNR nu face parte din proiectul Arcanum, dacă nu mă înșel).

Una din probleme este că Arcanum este marketat cu business, atât prin felul cum este organizată interfața, dar și prin newsletter. Aproape nimic nu spune, nu indică, că ar fi altceva decât un proiect comercial.

Ca proiectare este destul de șmecher - să folosești resurse de colecție fără să plătești royalties? Consider că aveți dreptate în ce privește chestiunea drepturilor de autor.

Concluzia? Aceeași, nu ne vindem țara, o dăm cadou. Sau dacă o vindem, o vindem ieftin.

Expand full comment
1 more comment...

No posts