BiblioFeed este la un pas de cifra de 500 de abonați. Recent, o cititoare ne-a scris ca să ne mulțumească pentru o știre din nr. 49 (preluată, trebuie spus, din newsletterul Relații internaționale al Bibliotecii Naționale, în baza înțelegerii pe care o avem în acest sens) în care era anunțată posibilitatea de finanțare a participării la Taiwan Reading Festival 2023, oportunitate pe care a exploatat-o.
Astfel de reacții din partea cititorilor BiblioFeed ne încurajează să ducem mai departe acest proiect realizat din pasiune, cu bucuria de a împărtăși din ceea ce știm, din ceea ce învățăm și din noutățile pe care le descoperim.
Biblioteci românești
Zilele BCU Iași
Ediția din acest an a Zilelor Bibliotecii Centrale Universitare „Mihai Eminescu” din Iași s-a desfășurat în perioada 6-11 noiembrie sub genericul Biblioteca în societatea digitală și a fost inaugurată prin conferința Bibliotecile centrale universitare între provocările „erei digitale” și responsabilitatea patrimonializării susținută de conf. univ. dr. Valentin Șerdan-Orga, directorul Bibliotecii Centrale Universitare „Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Dintre evenimentele incluse în program mai semnalăm foarte incitanta conferință Tehnologiile digitale în științele umaniste: instrumente sau creatoare de conținut? a conf. univ. dr. Alexandru Nicolae (Facultatea de Litere, Universitatea din București), a cărei înregistrare am avut ocazia să o urmărim pe Facebook, oportunitate de care vă invităm să profitați și dumneavoastră. (R.C.)
Despre Biblioteca Digitală a Brăilei în presa locală
Proiectul inițiat de Biblioteca Județeană Brăila în 2022 și premiat recent în cadrul conferinței ANBPR a fost remarcat și în presa locală. Într-un articol laudativ, sunt menționate și alte proiecte și activități de succes ale bibliotecii, precum Makerspace-ul și este anunțat următorul proiect al instituției: un catalog colectiv al bibliotecilor din Brăila prin care să se faciliteze împrumutul interbibliotecar, un instrument de ajutor în special pentru bibliotecile din mediul rural. (M.C.)
Barometrul de consum cultural 2022
A apărut prima ediție post-pandemie a barometrului care măsoară consumul cultural în România, iar concluziile nu sunt (la prima vedere) dintre cele mai încurajatoare: românii se duc mai puțin la bibliotecă (de la 28% dintre respondenți în 2019 la 17% în 2022), vizionează mai puține filme la cinematograf (de așteptat, având în vedere oferta online din ce în ce mai diversă), merg mai rar la teatru, muzee, expoziții și galerii de artă. Deși datele dintr-un astfel de instrument trebuie privite cu o oarecare reținere, deoarece măsoară ce declară oamenii că fac, nu neapărat ce fac, putem presupune că ele reprezintă o realitate, mai ales dacă ne uităm și la datele furnizate de Institutul Național de Statistică, unde se observă o scădere a numărului de cititori activi la bibliotecă de la 3.101.970 la 2.361.976 în perioada 2019-2022. Poate că e momentul să lăsăm deoparte discuțiile despre biblioteca enșpe mii punct zero (oricum, prea des purtate la nivel de eseistică și prea puțin pornind de la studii aplicate) și conferințele anunțate de pe-o zi pe alta și să ne apucăm de gândit serios la ce e de făcut înainte ca utilizatorul de bibliotecă din România să devină o specie atât de rară încât să merite un documentar de Attenborough. (M.C.)
România, te iubesc… dar te las să te destrami
Când îi vedeți la televizor pe dragii noștri conducători afirmându-și înnegurat grija pentru țărișoară care nu-i lasă să doarmă și rostind „români” într-un mod la fel de apăsat și de convingător precum Donald Trump când pronunță cuvântul „adevăr”, schimbați canalul și treceți pe site-ul ProTV, unde se găsește înregistrarea emisiunii România, te iubesc! din 12 noiembrie curent. O înregistrare care ar trebui vizionată în buclă, pentru că e una dintre cele mai percutante demonstrații ale nepăsării criminale și incompetenței celor care au răspuns după 1989 de finanțarea și buna funcționare a instituțiilor menite să păstreze și să pună în valoare patrimoniul cultural. „Rrromânii” și „Rrromânia” care le umplu gura acestor domni și doamne de mândrie patriotică sunt în realitate niște abstracțiuni, și vor deveni din ce în ce mai abstracte pe măsură ce memoria culturală a țării va continua să se degradeze și să dispară.
În ediția menționată, realizatorii popularei emisiuni de la ProTV și-au îndreptat atenția, așadar, către patrimoniul cultural și condițiile în care este păstrat. Subiectul primei părți (până la minutul 12) sunt colecțiile destructurate ale Bibliotecii Naționale (instituție prezentată cam naiv de către reporter drept „templul literaturii românești” - ?), despre care am scris și noi în câteva rânduri (vezi BiblioFeed #26, #49, #52). Dacă pentru aceste colecții, pe lângă proiectul Memoria Națională, există din partea ministerului promisiunea unei finanțări care să urgenteze procesul de a le pune în circulație, pentru celelalte cazuri prezentate în emisiune, dintre care cel mai șocant ni s-a părut cel al arhivei Animafilm - studioul care, între altele, a dat un câștigător de Palme d’Or la Cannes (1957) - luminița de la capătul tunelului e mai greu de întrezărit. Un reportaj trist ca o zi ploioasă de toamnă. (R.C.)
Harta Bibliotecilor de Cartier - premiată la Anuala de Arhitectură
Proiectul de cercetare Harta Bibliotecilor de Cartier, despre care am mai scris în BiblioFeed, a primit premiul secțiunii Cercetare prin arhitectură / arhitectură și experiment din cadrul Anualei de Arhitectură București, ediția a XXI-a. Proiectul și-a propus să răspundă la unele întrebări privind evoluția istorică a bibliotecilor de cartier din București, relațiile sociale pe care le generează bibliotecile de cartier și să identifice actorii implicați în viața bibliotecilor - toate, aspecte interesante și dacă privim din perspectivă biblioteconomică - și ar putea fi folosit drept sursă de inspirație și de alte biblioteci din țară. (M.C.)
Biblioteci din lumea largă
Biblioteca (ne)închisă
Un angajat al bibliotecii publice din Goteborg a uitat să încuie o ușă la finalul programului de lucru. A rezultat o știre „feelgood” care a făcut înconjurul planetei: cam 400 de oameni au vizitat și folosit biblioteca fără a provoca daune și, în plus, au împrumutat peste 200 de cărți prin sistemul de auto-împrumut. (M.C.)
Pink va dona cărți interzise în Florida
Cântăreața Pink va dona câte 1000 de volume interzise în școlile din Florida cu ocazia celor două concerte pe care le va susține în statul american, în cadrul unei campanii mai largi a PEN S.U.A. care luptă împotriva interzicerii cărților. Conform ultimului raport al organizației care militează pentru libertatea de exprimare, numărul de cărți interzise în S.U.A. a crescut cu 33% în anul școlar 2022-2023, Florida ocupând detașat primul loc, cu 40% din cazurile de cenzură din toate școlile americane. (M.C.)
Știință și informație
Workshop Anelis Plus dedicat publicării în acces deschis
Biblioteca Academiei de Studii Economice a găzduit vineri, 10 noiembrie, un atelier dedicat publicării în acces deschis organizat de Asociația Universităților, Instituțiilor de Cercetare și Bibliotecilor Centrale Universitare Anelis Plus. În cadrul workshopului cu tema Anelis Plus & acordurile transformative - început de drum au fost susținute prezentări privind oportunitățile de publicare în acces deschis în reviste de la Wiley, Cambridge University Press și Royal Society of Science. (R.C.)
Cu umor, despre publicarea predatory
Biblioteca Regală a Suediei găzduiește pe site o scurtă și amuzantă prezentare având ca subiect publicarea de calitate îndoielnică/predatory. Deși cu titlu în suedeză, prezentarea (concepută pentru a fi susținută, deci cu puține informații pe slide-uri) are conținutul în limba engleză și face referire la diverse resurse internaționale. Un subiect cât se poate de serios e tratat cu umor, ingredient uneori necesar atunci când e vorba de astfel de teme dificile. (M.C.)
BiblioFeed Newsletter bilunar ISSN 2972-0397, ISSN-L 2972-0397 La realizarea numărului de față au contribuit: - Mihai Constantinescu (M.C.) - Robert Coravu (R.C.) Dacă doriți să contribuiți cu articole, să ne sugerați știri pe care să le includem în newsletter sau să ne aduceți în atenție proiectele pe care le aveți în desfășurare în instituțiile voastre ne puteți contacta la adresa de e-mail bibliofeedmarcel@gmail.com sau pe pagina de Facebook https://www.facebook.com/bibliofeednewsletter. Dacă v-a plăcut BiblioFeed, ne ajută să-l distribuiți în rețelele sociale pe care le folosiți.